Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans Över 20 års erfarenhet Fri frakt från 1000 kr
Start / Hund / Foder / Torrfoder

Torrfoder Hund

Vilket foder ska jag ha?

Här ska du få hjälp att välja foder. Vi börjar med grunden som gäller för i stort sett alla foder.

Puppy – Ett foder som är gjort för valpar. Valpfoder använder man från dess att valpen slutar dia upp till cirka ett års ålder. Valpfoder finns ofta uppdelat i olika varianter beroende på vilken vikt som valpen förväntas få som vuxen. Smal = vuxenvikt upp till 10 kg, Medium från 10 kg upp till 25 kg och Large över 25 kg.

Några tillverkare har lite annan variant på valpfoder för stora raser med en vuxen vikt över 25 kg. Där börjar man med Puppy upp till 4-6 månaders ålder. Sedan går man över på Junior. Bland annat har Four Friends och Brit gjort denna uppdelning.

Adult – Vuxenfoder som vänder sig till sällskapshundar över ett år. En del tillverkare har delat upp det i Small (< 10 kg), Medium (11-25 kg) och Large ( >25 kg).

Senior/Mature – Foder för den äldre hunden. Olika tillverkare har olika namn på samma typ av produkt. Det kan variera lite med när man ska börja med seniorfoder eller maturefoder. 6-7 års ålder brukar de flesta hundarna vara när det är dags för senior/mature. Små raser något år senare och riktigt stora raser något år tidigare.

Rasfoder – Några tillverkare har tagit fram rasfoder för att underlätta valet av foder. Rasfoder är också mer skräddarsydda för olika typer av raser och rastypiska problem som är vanliga inom rasen.

Till exempel: Labradorer - har lätt att gå upp i vikt. Fodret innehåller lägre fett och kolhydrater och mer ingredienser för lederna än vanlig foder. Pudel - har en näringskrävande päls så då innehåller fodret mer av de näringsämnen som behövs för att pälsen. Dvärgschnauzer – Urinvägsproblem är vanliga hos dvärgschnauzer, så fodret fokuserar att förebygga urinsvägsproblem. Schäfer – Stressmage är något som ofta drabbar schäfrar. Här ligger fokus på att hålla magen i trim. Boxer – Trubbnosig ras där hjärtproblem är vanliga. Fokus ligger på att stärka hjärtat samt att bitarnas utformning är lättare att få tag på.

Specialfoder Här finns det foder för aktiva, kräsna, artros, stressmage, diarré, digivande tikar, tänder, allergi, päls, övervikt och många andra. Vad man ska ha beror på hunden.