Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans Över 20 års erfarenhet Fri frakt från 1000 kr

Katter har ett naturligt behov av att få klösa. När katten klöser så håller den sina klor i rätt längd och vassa. Alla katter behöver få klösa, så det är viktigt som kattägare att se till att katten kan få denna möjlighet. Katter som får gå ut klöser oftast ute på träden. Katter som tillbringar sitt liv inomhus helt eller till större delen måste man se till att de har en plats där de får klösa. Annars så klöser de mycket gärna på soffor och andra möbler.

En klösmöbel är en bra investering och något man inte ska vänta med att skaffa. En kattunge som fått klösa på möbler som liten kommer att fortsätta med det även som vuxen. Och det blir svårare att vänja den av med det.

När man ska köpa en klösmöbel så är det bra att tänka på var den ska stå. Katter gillar att ligga högt och ha utsikt över vad som händer. En klösmöbel behöver därför ha en central plats i hemmet och då vill man kanske ha något som passar med den övriga inredningen.

Klösmöbeln behöver också vara tillräckligt stor. Katter vill sätta klorna så högt upp som möjligt för att kunna hänga med hela sin kropsvikt i klorna. Det inte bara vässar klorna utan flera muskler i kroppen får också sin styrketräning.

 

Klösbrädor

Klösbrädan har funnits länge och är utmärkt att ha med på resor eller som tillfällig lösning. Flera av klösbrädorna kan man montera på en vägg. De ska monteras rätt så högt upp. Överkanten bör vara cirka 80 cm från golvet. sätter du den för lågt så kanske katten inte är intresserad av den.

 

Klöspinnar

Klöspinnar är den enklaste formen av klösmöbel. Det är en stolpe på cirka 10-12 cm i diameter fastsatt i en bottenplatta så den kan stå upp. Klöspinnarna finns i flera olika höjder. Upp till 60 cm räcker gott till en kattunge på några månader. Har man en vuxen katt så behöver pinnen vara 90-100 cm hög.

 

Fristående klösmöbler

Det finns en uppsjö av olika fristående klösmöbler. De innehåller flera delar som monteras ihop. De har en eller flera avsatser/hyllor för katter att ligga/sitta på. En del av dem har även "hus" eller tunnlar. De fristående klösmöblerna erbjuder katten några olika val att klösa och klättra på. Höjden på dem variera mellan cirka 90 cm upp till 190 cm.

 

Golv-till-tak-klös

Klösmöbler som räcker ända upp till taket kallas för golv-till-tak-klös. De erbjuder katter ett helt "träd" att kättra i. Flera hyllor plaseras som "grenar" för katten att använda som mer naturliga sitt/liggplatser. En golv-till-tak-klös spänns fast emot taket så att den inte kan ramla. De är ofta smala och höga i sin konstruktion för att både erbjuda katten ett bra klös"träd" utan att det tar för stor plats i rummet.

Värt att tänka på när man monterar en golv-till-tak-klös är att man monterar den ståendes på plats. Monterar man den liggande för att sedan resa den upp så kan det bli brytningar i skarvarna mellan de olika delarna, vilket kan göra klösen vinglig.

OBS!! Om du har vävspända tak rekommenderar vi att köpa en fristående klös istället.

 

Klöstunnor

Klöstunnor har blivit väldigt populära, framför allt i hushåll med flera katter. Tunnan har flera ingångar (hål) och innanför finns flera hyllplan. Ovanpå kan katten ligga/sitta. Klöstunnan är utmärkt att placera framför ett fönster. Utsidan på tunnan är en rejäl klösplats för katten.

Det finns också en tunna inbyggd i en av våra golv-till-tak-klös.

 

Bygga egen klösmöbel

Star-System är en serie av olika klösdelar som inte har någon begränsning. Med Star-System kan du bygga precis den klös du vill ha utifrån den plats du har att tillgå. Star-System ger dig också möjligheten att börja smått för att sedan bygga ut allt eftersom det behövs.

Star-system innehåller alla delar som behövs. Stolpar, tunnlar, hus, plattor, skruvar, brickor, tassar, leksaksmus i snöre, takspännare, topplattor, avsatser, m m. Alla delarna är gjorda med tanke på att de ska hålla under lång tid. Stolparna är hela 12 cm i diameter och alla plattor är lite tjockare för bättre hållfasthet.

Om någon del blir utsliten så behöver man bara byta ut den delen och inte hela klösen.

Star-System är helt enkelt bättre.

 

Vi har valt att framför allt ha Nobbys klösmöbler, då vi funnit att de håller bäst i relation till priset. Nobbys klösar har dessutom 10 mm gängor på skruvar och bultar vilket ger stadigare klösar.