Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans Över 20 års erfarenhet Fri frakt från 1000 kr

Vardagslydnad, Del 1

Vardagslydnad, Del 1

Hundmöten

Många hundar tycker det är obehagligt och blir osäkra vid hundmöten, de vanligaste är att de börjar hoppa, skälla och försöker springa fram till den mötande hunden. Vad kan vi som möter denna hund göra för att det ska underlätta för den andra föraren?

Jag är säkert inte den enda som hört att man inte ska stirra in i hundens ögon för det är ett aggressivt beteende. Dock lär sig hundarna att människor pratar väldigt mycket med ögonen och håller kontakt på detta sätt. Däremot när hundar ser varandra i ögonen triggar de varandra och det är oftast då en osäker hund sätter igång och skäller och hoppar vid ett möte. 

För att underlätta för den andra hundföraren kan man i tidigt stadium söka uppmärksamheten hos din hund till dig, håll ögonkontakten så gått det går. På detta sätt visar din hund att den andra hunden inte behöver blir rädd, vi ska bara gå förbi.

En osäker hund visar i ett tidigt stadium att mötet är obehagligt. Det vanligaste är att han viker fram öronen, ställer upp svansen och ”går på tårna”. Jag ser ibland att när man börjar komma nära så saktar hunden in för att sedan ta sats och hoppa fram.

Att en hund blir osäker vid möten kan bero på väldigt mycket. Ifall man har en omplaceringshund som tidigare bott på Spaniens gator eller liknande kan det bero på att han inte är vana vid att gå på promenader tillsammans med en människa, att bara gå förbi en hund utan att undersöka honom/henne är onaturligt.

Däremot är det vanligt att när man får hem sin valp låter man honom/henne hälsa på var och varannan hund eftersom att han/hon behöver socialiseras. När hunden sedan blir äldre och man slutar hälsa på hundarna man går förbi börjar hunden tro att den mötande hunden kanske är farlig, eftersom att matte/husse inte låter honom gå fram. Det är då de flesta hundar blir osäkra vid hundmöten.

Det är svårt för mig att säga vad som är den bästa lösningen för din hund, du känner honom bäst och du lär dig vilka metoder som fungerar bäst. Däremot kan jag säga att oftast är den bästa lösningen att försöka söka ögonkontakt med din hund, alternativt muta med en stor godisbit.

 

Så när ni är där ute med hundarna, hjälp varandra under mötet så vi alla får trevliga promenader med människans bästa vän.