Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans 25 års erfarenhet Fri frakt från 1000 kr

Fästingar & Ohyra hos katten

Fästingar är en av sommarens stora plågor både för människa och katt. Fästingen vaknar till liv när temperaturen är runt 5 grader och är sedan aktiv under både våren, sommaren och hösten.

 

Alla fästingar bär inte på sjukdomar men det är ändå otrevligt att bli biten. Att ta bort en fästing som borrat ner sig i huden kan vara riktigt smärtsamt och det är därför bra att skydda din katt så att fästingen aldrig biter. Det är itne ovanligt att katter har fästingar och sedan tar med dem in till resten av familjen. 

 

Att använda sig av skydd som gör katten mindre attraktiv att bita är ett bra sätt att minimera risken för fästingbett. Om du ändå upptäcker att ditt djur har en fästing ska du plocka bort den omedelbart då sjukdomar inte alltid överförs direkt utan kan komma först efter några timmar eller dagar.

 

 

Förebygg fästingbett hos din katt

 

1. Fästingkoll

Kontrollera och undersök din katt ofta, särskilt mellan mars-oktober. Fästingar sätter sig gärna i fuktiga och varma områden som bakom öron, på halsen och vid armhålorna.

Borsta katten innan den går in så är chansen stor att fästingar som ännu inte har bitit lossnar med pälsen.

 

2. Fästingprofylax

Det finns en mängd olika förebyggande medel, halsband och tabletter på marknaden för att förhindra att fästingar sätter sig på din katt. Tänk på att en del preparat kan ha biverkningar, vara skadliga för vattenorganismer, inte lämpa sig för ungar osv.  Läs på innan du väljer vad just din katt ska använda.

 

Fästinghalsband

Innehåller dofter och medel som fästingar ogillar. Finns i flera olika varianter.

 

Fästingpulver/Fästingmedel

Kosttillskott i pulverform som blandas med kattens mat. Tillskottet är helt giftfritt och gör att katten blir mindre attraktiv för fästingen. Lär dig mer här

 

Fästingtabletter

Tabletter som ges dagligen till din katt och som gör katten mindre attraktiv för fästingar.

 

Magnetfält och Ultraljud

Ofta i form av nyckelringar som fästes på kattens halsband. Ett helt giftfritt alternativ som fungerar genom att skapa ett magnetfält eller utsöndra högfrekventa ljud som fästingar och annan ohyra ogillar. Påverkar inte kattens hörsel och kan användas även på dräktiga honor och ungar.

 

 

Fästingrelaterade sjukdomar hos katt

 

Det är mycket ovanligt att katter blir sjuka efter fästingbett. Om du märker att din katt är hängig eller har nedsatt allmäntillstånd kontakta en veterinär.

 

Eksem

Fästingbett kan i vissa fall utlösa kläda och fukteksem, sk hotspots. Huden och pälsen blir kladdig och öm och det är viktigt att behandla så inte din katt har ont.

 

 

Ta bort fästingar

Det finns många bra redskap för att snabbt och enkelt få bort fästingar ur huden. Det du ska undvika är att trycka på fästingens kropp då detta kan leda till att fästingen sprutar in mer saliv i värddjuret och därmed öka risken för smittsamma sjukdomar. En pincett kan därför vara svårt att använda. Hitta ett redskap du är bekväm med som gör att du kan komma in under fästingen kropp och så nära värddjurets hud som möjligt.

 

Fästingborttagare KOFOT

Fästingplockare PENNA

 

Var noga med att rengöra området efter att fästingen är borttagen och håll koll på huden så ingen rodnad eller inflammation uppstår. Får katten sår som inte har läkt inom 1-2 veckor kontakta en veterinär.