
Alla hundar behöver stimuleras både fysiskt och psykiskt för att må bra. Hundar som är understimulerade uttycker sig ofta genom att bita på saker, äta för mycket eller för lite, skälla och helt enkelt "vara besvärliga". Det kan kännas jobbigt som ägare men det är din uppgift att ge din hund den stimulans den behöver.
Olika raser har olika behov så läs på innan du köper hund.
Apport, spår och sök
Att leka spårlekar kan göras väldigt enkelt eller mycket avancerat. Göm godisbitar inne eller ute och uppmana hunden att söka. Detta kommer både ge den fysisk och psykisk stimulans och är en väldigt uppskattad lek.
Du behöver inte bara gömma godis, göm dig själv eller en annan familjemedlem, hunden blir lika glad över att hitta dig som över en smaskig belöning.
Drag, Spring och cykling med hund
Sommartid är det skönt att komma ut, kanske springer du själv och tar gärna med dig hunden? Börja lätt med korta turer och öka ju bättre form ni kommer i. Använd ett handfreebälte för kopplet så har du händerna fria och rör sig lättare tillsammans med hunden.
Är hunden snabbare än dig? Träna på att ha hunden springande bredvid cykeln. Träna ordentligt och tänk på att inte ta för långa turer, låta hunden vila och ha alltid med dig vatten. Ofta rekommenderas det att inte börja med denna typ av träning innan valpen är färdigväxt då det belastar lederna rejält.
När sommaren är över och snön täcker marken är det många hundar som tycker det är kul att dra pulkor. Börja träna utan pulka för att sedan koppla på den och så småningsom låta hunden dra lättare laster. Din älskling kommer garanterat sova gott efter ett sådant pass.
Simning
Att bada med hunden på sommaren kan kännas självklart men tänk på att vänja hunden vid vatten i rätt takt. Börja på ett långgrunt ställe och låt hunden själv utforska och gå i. Vissa kanske hoppar i vattnet direkt medan andra är mer tveksamma. Använd flytande leksaker och börja med att leka i vattenbrynet där hunden bottnar.
Det finns även hundsim i bassänger som är öppet året runt. Att simma stärker alla hunden muskler och ger ett riktigt bra flås. Är hunden äldre, skadad eller överviktigt är det en bra motionsform då det är skonsamt för lederna och gör att hunden kan röra sigobehindrat.
Simning stärker inte skelettet så tänk på att komplettera den här träningen med promenader och annan belastande träning.
Vandring
Att ta längre turer i skog eller på fjället är ett härligt sätt att både umgås och aktivera din hund. Tänk på att inte börja med sju-milaturen utan träna upp hunden i rätt takt. Läs mer om Att vandra med hund här.
Aktiveringsspel
Idag finns en mängd olika spel och aktiveringsleksaker för hundar. Det kan vara allt från bollar som måste puttas runt så godis ramlar ut till spelplattor där godis göms under olika klossar och där hunden behöver lyfta upp saker för att få sin belöning.
Aktiveringsspelen gör att hunden får tänka och fundera vilket är väldigt viktigt för att hunden ska känna en tillfredsställelse.
Var social
De flesta hundar är sällskapliga och leker gärna med andra hundar. Träna tidigt på hundens sociala förmåga och lek med hundar i exempelvis den lokala hundrastgården.
Träningshjälpmedel
Klicker
Används för att träna med positiv betingning. När du använder en klicker ska det göras när hunden gjort något bra, klicket kommer signalera detta och förstärka det positiva beteendet. Läs på innan du börjar använda detta hjälpmedel i er träning.
Börja med att träna på att "klick" betyder belöning. Eftersom klicket alltid låter likadant är den ett effektivt hjälpmedel om man jämför med exempelvis att endast säga bra då din röst har varierat tonläge.
Klickers och andra träningshjälpmedel finner du här.