Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Hur aktiverar jag min hund?

Alla hundar behöver stimuleras både fysiskt och psykiskt för att må bra. Hundar som är understimulerade uttycker sig ofta genom att bita på saker, äta för mycket eller för lite, skälla och helt enkelt "vara besvärliga". Det kan kännas jobbigt som ägare men det är din uppgift att ge din hund den stimulans den behöver. 

Olika raser har olika behov så läs på innan du köper hund. 

 

Apport, spår och sök

Att leka spårlekar kan göras väldigt enkelt eller mycket avancerat. Göm godisbitar inne eller ute och uppmana hunden att söka. Detta kommer både ge den fysisk och psykisk stimulans och är en väldigt uppskattad lek. 

Du behöver inte bara gömma godis, göm dig själv eller en annan familjemedlem, hunden blir lika glad över att hitta dig som över en smaskig belöning. 

 

Drag, Spring och cykling med hund

Sommartid är det skönt att komma ut, kanske springer du själv och tar gärna med dig hunden? Börja lätt med korta turer och öka ju bättre form ni kommer i. Använd ett handfreebälte för kopplet så har du händerna fria och rör sig lättare tillsammans med hunden. 

Är hunden snabbare än dig? Träna på att ha hunden springande bredvid cykeln. Träna ordentligt och tänk på att inte ta för långa turer, låta hunden vila och ha alltid med dig vatten. Ofta rekommenderas det att inte börja med denna typ av träning innan valpen är färdigväxt då det belastar lederna rejält. 

När sommaren är över och snön täcker marken är det många hundar som tycker det är kul att dra pulkor. Börja träna utan pulka för att sedan koppla på den och så småningsom låta hunden dra lättare laster. Din älskling kommer garanterat sova gott efter ett sådant pass. 

 

Simning

Att bada med hunden på sommaren kan kännas självklart men tänk på att vänja hunden vid vatten i rätt takt. Börja på ett långgrunt ställe och låt hunden själv utforska och gå i. Vissa kanske hoppar i vattnet direkt medan andra är mer tveksamma. Använd flytande leksaker och börja med att leka i vattenbrynet där hunden bottnar. 

Det finns även hundsim i bassänger som är öppet året runt. Att simma stärker alla hunden muskler och ger ett riktigt bra flås. Är hunden äldre, skadad eller överviktigt är det en bra motionsform då det är skonsamt för lederna och gör att hunden kan röra sigobehindrat. 

Simning stärker inte skelettet så tänk på att komplettera den här träningen med promenader och annan belastande träning. 

 

Vandring

Att ta längre turer i skog eller på fjället är ett härligt sätt att både umgås och aktivera din hund. Tänk på att inte börja med sju-milaturen utan träna upp hunden i rätt takt. Läs mer om Att vandra med hund här. 

 

 

 

 

Aktiveringsspel

Idag finns en mängd olika spel och aktiveringsleksaker för hundar. Det kan vara allt från bollar som måste puttas runt så godis ramlar ut till spelplattor där godis göms under olika klossar och där hunden behöver lyfta upp saker för att få sin belöning. 

Aktiveringsspelen gör att hunden får tänka och fundera vilket är väldigt viktigt för att hunden ska känna en tillfredsställelse. 

 

Var social

De flesta hundar är sällskapliga och leker gärna med andra hundar. Träna tidigt på hundens sociala förmåga och lek med hundar i exempelvis den lokala hundrastgården. 

 

Träningshjälpmedel

 

Klicker

Används för att träna med positiv betingning. När du använder en klicker ska det göras när hunden gjort något bra, klicket kommer signalera detta och förstärka det positiva beteendet. Läs på innan du börjar använda detta hjälpmedel i er träning. 

Börja med att träna på att "klick" betyder belöning. Eftersom klicket alltid låter likadant är den ett effektivt hjälpmedel om man jämför med exempelvis att endast säga bra då din röst har varierat tonläge. 

Klickers och andra träningshjälpmedel finner du här. 

 

 

Agility

Agility är en hundsport som blev populär i Sverige på 1980-talet. Ordet betyder snabbhet/vighet och går ut på att hund och förare snabbt och utan fel ska ta sig runt en förbestämd bana med olika slags hinder. 

Att träna agility passar nästan alla hundar oavsett storlek eller ras. Det är en sport som kräver stort sammarbete mellan hund och ägare och att hunden både är i fysisk och psykisk balans. Bara för att du tränar agility behöver du inte tävla, bygg upp en bana hemma i trädgården och lek bara för att det är kul. 


Olika hinder

  • Tunnel - Kan variera i form och kräver att hunden springer igenom den. Finns även en variant som är platt där hunden själv måste trycka upp tunneln med kroppen. 

  • Gungbräda - En klassisk vippbräda där hunden springer upp på plankan, får den att tippa och sedan springer ner på andra sidan. 

  • Ring eller däck - Kräver att hunden hoppar igenom ringen eller däcket. 

  • Hopphinder - Kan variera i höjd och bestå av enkla käppar. Hopphinder kan även vara längre och  bredare och kräver då att hunden hoppar över dem utan att nudda/ta sats, sk långhopp.  

  • Balansbom - Ett högt och smalt hinder där hunden tar sig upp på ena sidan, balanserar över hela hindret och ner på andra sidan. 

  • Slalompinnar - Käppar där hunden ska springa sick-sack, kräver mycket träning och bra kommunikation mellan hund och förare. 

 

 

 

Nosework

Nosework innebär tävling i doftspårning. De flesta hundar älskar detta och sporten passar både stora och små hundar och kräver nästan ingen utrustning. Att arbeta med nosen ger både mental och fysisk stimulans vilket gör hunden nöjd och glad. 

I nosework placeras olika dofter i gömmor i olika miljöer och hunden får sedan nosa fram källan. Du kan privat använda nästan vilka dofter som helst men i tävlingssammanhang används specifika dofter såsom eukalyptus och lavendel. Gillar du svamp kan det vara roligt att låta hunden träna med exempelvis kantareller så har du en perfekt hjälpreda i höstskogen. 

Hur börjar jag träna nosework hemma?

Det finns många kurser hos olika brukshundsklubbar om du vill börja träna nosework. Att gå en kurs är bra både för dig och hunden är ett roligt sätt att träffa andra med samma intresse. 

Du behöver någon form av doftkälla, en ren glasburk med hål i locket är en bra början. Lägg ner en bomullstuus med den utvlada doften och börja sedan med att gömma doftkälla och godis tillsammans för att lära hunden. 

Flytta runt doftkällan och belöna hunden när den gör rätt. Arbeta i olika miljöer och gör det svårare genom att använda lådor, tunnor och naturen. Låt det ta tid och ha en lugn miljö för att hunden ska kunna koncentrera sig bättre.