Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Aquascaping

 

Aquascaping, eller akvarieinredning, är en kreativ hobby som går ut på att skapa ett så attraktivt akvarium som möjligt. Saker som ljus, inredning, växter och dramatik är avgörande och det är inte fiskarna som är i huvudfokus. 

 

Lura ögat

Inom aquascaping vill konstnären ofta skapa illusionen av en mycket större värld men på en liten yta. Små fiskarter är populära eftersom de förstärker detta intryck.

Att skapa djup med hjälp av höga och låga akvarieväxter, olika stora stenar som kan likna bergslandskap och grenar som förvandlas till hela skogar är inte ovanligt. Placeras större objekt långt fram i akvariet och mindre längre bak kommer ögat förstärka intrycket av djup vilket är mycket tilltalande. 

 

Akvarium med optimal miljö

Att hålla på med aquascaping innebär att lära känna sina växter. Välmående växter ger ett fräscht och friskt akvarium och det kräver timmar av plockade, planterande och vattenbalanserande för att skapa den perfekta miljön. 

Ofta väljer många ett sk "HighTec-akvarium" som släpper in betydligt mer ljus än vanliga akvarium. Genom att dessutom tillsätta extra koldioxid garanteras en optimal fotosyntes hos akvarieväxterna vilket gör att många svåra men vackra sorter frodas. 

 

Hur lyckas du med ditt akvarium?

Vad som är tilltalade i ett akvarium är helt individuellt och därför är det bra att inte jämföra dig med andra. Vad du däremot kan göra är att hämta inspiration från andra. Liksom allt annat du vill bli bra på kräver aquscaping träning, träning och åter träning. Att immitera andra som du tycker är duktiga är ett utmärkt sätt att lära dig på. 

Be om feedback från vänner eller andra med samma intresse på internet. Du kanske inte blev nöjd men har svårt att sätta fingret på varför, då är ett par ögon till perfekt. 

Det finns en mängd olika inredningsstilar och i början kan du vara ivrig att prova dem alla. Ta det lugnt och gör en sak i taget, ju mer du lär dig ju mer avancerat kan ditt akvarium bli. 

Lär dig om växter, vattenbalans och ljusförhållanden. Kanske den del många tycker är tråkig, men en bra konstnär skulle aldrig måla på en trasig duk, du kan inte inreda ett akvarium i en dålig miljö. 

Så sammanfattningsvis blir svaret på hur du lyckas följande;

  • Lär dig grunderna om växter, vatten och ljus. Skapa en optimal miljö i akvariet
  • Börja enkelt
  • Få inspiration från andra
  • Be om hjälp och feedback
  • Träna, träna och träna

Förutom vilja och tålamod behöver du även investera i en del saker. Ta en titt på vår Inköpslista så går det lite lättare. 

Lycka till!

 

Behöver du videoinspiration för Aquascaping?