Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Hud & Pälsvård / Kattschampo

Kattschampo

Kattschampo: Att använda kattschampo eller torrschampo för katt vid bad och tvätt av katt är nödvändigt för många pälstyper. Hos oss hittar du kattschampo för korthåriga, långhåriga och nakna katter. Vi erbjuder kattschampon från flera välkända varumärken så som Espree kattschampo, K9 kattschampo, PCL och Trixie. Glöm inte att använda ett bra balsam till katten.

Läs mer om Schampo för katter

Kattschampo i korthet 

De flesta korthåriga katterna klarar av att sköta pälsvården på egen hand så länge du hjälper till med en kattkarda eller borste några gånger i veckan och mer frekvent under fällperioder. Långhåriga katter däremot behöver badas regelbundet för att undvika hårbollar och tovor. Det är viktigt att inte använda humanprodukter, såpa eller diskmedel vid schamponering av katten då detta kan förvärra problem så mjäll, fet päls med mera.


Att tänka på när du väljer ett kattschampo


Rätt kattschampo för rätt pälstyp

De flesta schampon för katt kan användas på i stort sett alla pälstyper, men i vårt sortiment hittar du även schampon för katt som är anpassade för att stärka eller främja vissa färger, schampon anpassade för strävhåriga eller silkespälsar liksom kattschampon som underlättar pälsfällning eller populära allergischampot från Allergenius. Kattkammar för tovutredningar hittar du här. 

Badar du din katt frekvent så är det också viktigt att använda balsam för undvika att torka ut kattens päls. En uttorkad päls tovar sig lättare och blir svårare att underhålla. Kattbalsam hittar du här.

Upplever du kattens päls livlös eller torr och mjällig? Även om ett bad med schampo och balsam kan lösa problemet så kan orsaken till dessa besvär bero på fel kost. Brister i kattens kost syns ofta just på hud och pälsen. Kattens pälskvalité påverkas i allra högsta grad av vilket foder du ger din katt. Med andra ord om du har en katt med mycket tovor eller hud och pälsproblem så kan det göra stor skillnad att byta kattfoder - men tänk på att det tar upp till 6-8 veckor efter ett foderbyte innan effekt ses på hud och päls hos katten.

Vanliga frågor om kattschampo 

Hur badar man en katt?
Innan du sätter igång och badar katten kan det vara en god idé att borsta eller kamma ur pälsen, framförallt långhåriga katter. Placera sedan katten i en balja, badkar, diskho eller duschen. 
  • Bada katten med schampo & balsam.
  • Torka kattens päls väl.
  • Använd en metallkamm, gärna modell dubbelkam med både glesa och täta tänder.
  • Arbeta metodigt ut tovan utifrån och in. Vid riktigt täta tovor så underlättar det att använda spraybalsam.

Tips: Använd varmt vatten, många katter föredrar varmt men inte hett vatten vid bad.
Hur ofta kan man bada katt? Hur ofta du behöver bada din katt beror på flera faktorer. Långhåriga katter behöva badas oftare än korthåriga katter. Liksom pälsen kvalité och utseende också spelar roll för hur frekvent du behöver bada din katt.

Hur ofta ska korthåriga katter badas? 
Korthåriga katter behöver generellt inte badas. De korthåriga katterna klarar oftast detta själva alldeles utmärkt genom att tvätta sig. När katten slickar sig i sin päls utsöndras ett skyddande fettlager. Fettlagret fungerar precis som ett balsam och hjälper katten att hålla sig torr och ren.


Hur ofta ska långhåriga katter badas? 
Långhåriga katter klarar generellt inte av att ta hand om sin päls på samma sätt som korthåriga katter. Därför kan det vara en god idé att använda ett bra kattschampo långhårig katt och balsam till katt tillsammans med borste, kam och karda. Badningen bör ske ungefär var annan månad eller vid behov.


Hur vet man när det är dags att bada katten? När du behöver bada katten beror på dels om den är långhårig eller korthårig och hur pälsens generella skick är. En korthårig katts päls behöver sällan badas, så länge den är frisk och inte kraftigt överviktig. Då klarar katten att ta hand om sin päls alldeles utmärkt. En långhårig katt blir lätt tovig och glanslös i pälsen om det går för långt mellan baden.

Kan man tvätta katten med såpa? Vi rekommenderar inte att använda såpa när du badar katten. Såpa kan leda till allergier och hudirritationer. Såpa och diskmedel tenderar dessutom till att torka ut kattens päls och hud mer än ett kattschampo.

Bada katt utan schampo? Att bada katten utan ett kattschampo går alldeles utmärkt, däremot brukar det bli svårt att reda ut tovor och få rent kattens päls på djupet utan ett bra schampoo anpassat för katter. Undvik att använda såpa eller diskmedel som kan vara skadligt för katten.

Behöver alla katter badas? Alla katter behöver faktiskt inte badas, framförallt korthåriga katter brukar normalt sköta sin pälsvård utmärkt på egen hand. Långhåriga katter behöver badas regelbundet med ca 1-2 månaders mellanrum beroende på pälskvalitet m.m. Nakenkatter är det kanske många som tänker att de inte behöver badas alls, vilket inte är helt rätt. I och med att nakenkatten saknar päls så kan de behöva badas så mycket som en gån i veckan för att förbli välmående med frisk hud och päls.Kattschampo mot allergi? Kattschampo allergi: Det finns kattschampo mot allergi från Svenska Allergenius som lindrar kattallergi hos människor. Allergenius specialschampo är ett unikt schampo framtaget at användas regelbundet med milda egenskaper som har en bevisad effekt mot antalet allergener i kattens hud och päls. Många har blivit hjälpa att minska eller helt reducera kattallergi med kattschampo mot allergi.


Hur fungerar torrschampo till katt? Torrschampo till katt är ett smidig sätt att använda vid badrädsla eller för att snabbt lösa ut tovor eller reda ut päls. Torrschampo för katt pudras över kattens päls och hårbotten. Du kan låta torrschampot verka en liten stund eller längre beroende på önskad effet. Borsta sedan ut torrschampot ur pälsen. 
Torrschampo lämpar sig utmärkt till att behandla torr, flikik och fet päls samt passar både långhåriga och korthåriga katter. 

Mjällschampo för katt, när passar det att använda? Mjäll i kattens päls kan bero på både torr och fet hud. Har din katt mjäll så kan ett mjällschampo för katt så som K9 Mjällschampo göra susen. Bra mjällschampon för katt är extra skonsamma och passar både långhåriga och korthåriga katter. 


Vanligt schampo till katt? Katter ska inte badas med schampo avsett för människor. Päls och hud hos katt har andra pH-värden mot oss människor. Använd därför alltid ett schampo avsett för katter.


Hur schamponera katt? Att schamponera katt är inte speciellt svårt, börja med att massera in kattschampo i pälsen och skölj sedan ur. Tänk på att schamponera katten flera gånger om katten är smutsig eller har fet hud och päls. Långhåriga katter bör även balsameras efter schamponeringen. Skölj sedan ur kattens päls noggrant och torka ordentligt - vips så har du en ren katt!

Vanligt schampo till katt? Katter ska inte badas med schampo avsett för människor. Päls och hud hos katt har andra pH-värden mot oss människor. Använd därför alltid ett schampo avsett för katter.


Tvätta katt med YES Diskmedel? Vi rekommenderar inte att använda YES Diskmedel när du badar din katt. Visserligen kan YES diskmedel lösa upp fet hud och päls väldigt bra men det har också en uttorkande effekt och är inte särskilt skonsamt mot hud och päls långsiktigt. Använd schampo avsett för katter.

 

Behöver du hjälp att välja kattschampo eller torrschampo till din katt eller kattunge?

Vet du inte vilket kattschampo eller torrschampo du behöver eller som passar dig och din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt schampo till din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du kattschampo och torrschampo för katt billigt med snabb leverans både i butik & online.

1 2  33 artiklar Kampanjprodukter(0) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
1 2