Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Kattens Apotek / Ögon- & Öronvård

Ögon- & Öronvård för katt

Öroninflammationer och ögonirritationer hos katt är inte ovanligt. Därför är det viktigt att veta hur du ska hantera och behandla vanligt förekommande problem som rinnande ögon, irritationer i öronen eller sår. Därför har vi samlat produkter som vi själva använder på våra katter. Hos oss hittar du det mesta du kan tänkas behöva i Öron och ögonvård för katter och kattungar. Allt från ögonwipes till öronrengöring katt från välkända varumärken som Espree, Beaphar, Diafarm och Jean Peau. Behöver du tips och råd hur du tar hand om kattens öron eller ögon är du varmt välkommen att höra av dig till oss! 

Läs mer om Vårdprodukter för kattens ögon & öron

Kort om Öron- & ögonvård för katt

Ibland händer det att skräp hamnar i kattens ögon eller att ögonirritationer uppstår. Likaså kan irritationer eller inflammationer och vax finnas i kattens öron. Oavsett om du vårdar din katts ögon och öron i förebyggande syfte eller i behandlande syfter så gäller det att använda rätt produkter. Vi tror på att behandla förebyggande. Det vill säga genom god omvårdnad och rengöring av kattens öron och ögon.

 

Vi har vårdande produkterna för din katt

 

Ögonvård för katt:


Rinnande ögon hos katt- rengöra ögon på katt

Vanligt förekommande problem hos katt är rinnande ögon eller katt ögonsjukdom. Detta kan bero på flera saker och är inte alltid tecken på att något är fel. Det du ska ha koll på är om det eventuellt har hamnat främmande föremål så som sandkorn eller jord i ögat och behöver spolas ut. Vid behov av att spola kattens ögon rekommenderar vi Espree Optisoothe Eye Wash eller Diafarm ögonbad som effektvt rengör. Vill du få bort missfärgningar runt ögonen på hunden så rekommenderar vi Espree Tear stain wipes eller Tear Stain remover från Beaphar som båda effektivt tar bort missfärgningar runt kattens ögon.

 

Öronvård för katt:

 

Rengöra kattens öron

Öronvax katt: Att rengöra kattens öron bör vara en del av den normala rengöringsrutinen liksom kloklippning om än kanske inte lika ofta. Rengör du kattens öron regelbundet så förebygger du många gånger infektioner och inflammationer som annars kan uppkomma på grund av bristande rengöring. Rengör dock inte öronen alltför ofta då du kan rubba kattens naturliga balans och i värsta fall skapa problem.

Vi rekommenderar att först och främst torka av Kattens ytteröra vid behov med exempelvis Espree Ear Care Wipes eller Trixie Fingerpads, om det finns smuts längre in i kattens öra (vilket är relativt vanligt) så rekommenderar vi att du droppar en öronrengöring för katt så som Espree Ear Care eller K9 Ear cleaner i Kattens öra och lätt masserar in med rengöringen kvar i örat. Låt sedan katten skaka ur vätskan själv eller torka rent med en bomullstuss. Om det fortfarande sitter mycket smuts kvar i vecken kan en bomulspinne också används försiktigt.

 

Vanliga frågor om kring vård av kattenss ögon & öron.

Varför kliar sig katten i örat? Att katten kliar sig i örat kan ha flera orsaker, vanligen är det inget du behöver oroa dig för. Däremot om katten under en längre tid eller kliar väldigt intensivt så är det en god idé att undersöka varför. 

Vanliga orsaker till att Katten kliar sig i örat:
1: kattens öron är smutsiga och behöver göras rent.

2: Olika parasiter så som skabb med flera kan orsaka klåda runt och i öronen på huden.

3: Svamp i örat kan också förekomma vid mer frekvent kliande i örat.Hur vet jag om katten har en öroninflammation? Tecken på en öroninflammation brukar vara att katten uppvisar tecken på smärta eller ovanligt mycket kliande i och runt öronen. Ibland kan även katten ha svart eller brunt vax i öronen liksom lukta dåligt. 

Orsaker till öroninflammation hos katt?
Öroninflammation hos katt orsakas ofta av skabb och är vanligare hos yngre katter. Även främmande föremål kan vara orsak till att katter får öroninflammationer. 

Vad kan jag göra själv?
Rengör kattens öron regelbundet kan vara förebyggande mot öroninflammationer hos katt men överdriv inte tvättande då det kan ge motsatt effekt.

Kattens öga rinner? Vad gör jag Att kattens öga rinner kan bero på flera olika saker. Vanligtvis beror det på att katten har fått främmande föremål i ögat så som sandkorn, grus eller jord. Ibland händer det även att katter råkar i bråk med andra katter och på så sätt får mindre skador i och runt ögon som kan orsaka rinnande ögon hos katten. Även ögoninflammationer hos katt kan ge rinnande ögon. Om du misstänker att katten har fått något främmande föremål i ögat så börja först och främst med att spola rent kattens öga med koksaltlösning. Övergår inte problemen bör du uppsöka veterinär.Katten är röd i ögat, vad kan det bero på? Om katten är röd i ögat kan det bero på flera olika saker. Om din katt har röda och irriterande ögon tillsammans med rinnande ögon så kan det vara tecken på ögoninflammation. Misstänker du ögoninflammation hos din katt så uppsök en veterinär för råd.


Kattens öga är svullet, vad kan det bero på? Kattens öga är svullet, vad kan det bero på? När katten har svullna ögon kan det ha många olika orsaker så som ögoninflammation, allergi, infektioner från virus eller svamp eller fysiska skador. 

 

Behöver du hjälp att välja rätt produkt för att vårda kattens ögon eller öron?

Vet du inte vilken produkt du behöver eller som passar dig och din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig gärna att hitta lösningar för en bättre ögon och öronhälsa för din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du ögon- och öronvårdsprodukter från välkända varumärken så som Beaphar, Espree, Jean Peau, Kruuse, K9 och Diafarm. Köp billigt online eller i butik.