Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Hundens Apotek / Kosttillskott / Led & Stelhet

Kostillskott Leder för hund

Kostillskott Leder hund: När det kommer till kosttillskott för hundens ledhälsa så som leder & brosk finns det mycket att välja på. Hundar som skadat sig, eller återhämtar sig efter operation, seniora hundar eller hundar av stora raser kan behöva komplettera med led- och broskfrämjanden ämnen. Kosttillskott så som glukosamin, grönläppad mussla och Omega-3 kan göra under för hundens leder samt kan användas både i förebyggande syfte och i läkande syfte. 

Läs mer om Kosttillskott mot stela leder & artros för hund


Kosttillskott för ledproblem hos hund

Artros kallas det när ledbrosk bryts ner och rörligheten i leden minskar. Detta är ett mer eller mindre smärtsamt tillstånd men kan vara svårt att upptäcka tidigt hos din hund eller katt. Vanliga symptom är att hunden haltar och rör sig stelt, särskilt efter det har legat stilla en stund. Pälsen kan upplevas som mindre glansig eller fet då det kan vara svårt för djuret att göra rent den pga rörelseinskränkning. Ofta uppstår ledproblem och stelhet de kallare höst och vintermånaderna på året.

Även hundar som genomgått operationer och varit stilla en längre tid kan uppvisa stelhet, detta behöver dock inte tyda på artros utan helt enkelt att hunden behöver komma igång och röra sig igen.

Hundkosttillskott för att främja en god ledhälsa är bra att börja med tidigt inför operation eller om du har en ras där det är ett vanligt förekommande problem.

 

Olika kosttillskott och hur det kan hjälpa din hund till en bättre ledhälsa


Glukosamin för hund

Vad är glukosamin?

Glukosamin är ett ämne som finns naturligt i brosk och ledvätska, med andra ord ett viktigt ämne för de som har artros. Glukosaminsulfat är bildas med hjälp av glukos i hundens kropp. Glukosamin används i hundens kropp vid syntesen av flera andra substanser som är nödvändiga för att ledvätskan och brosket ska fungera optimalt. Glukosamin främjar helt enkelt den naturliga uppbyggnaden av ledbrosk samt motverkar det enzym som bryter ned brosket. En väl fungerande ledvätska och brosk är grundläggande för hundars ledhälsa. Ledbrosket är det som gör att lederna inte skaver mot varandra medan ledvätska ger näring till brosket. Effekten av glukosamin varierar stort beroende på individen. Det finns forskningar som både pekar på att det har en effekt liksom ingen effekt, därför är det väldigt svårt att garantera en förbättring. Glukosamin kombineras ofta med både kondroitin samt MSM för en bättre effekt.

 

Vart förekommer Glukosamin naturligt?

Glukosamin finns naturligt i kroppen och som kosttillskott utvinns det oftast från skaldjur så som grönläppad mussla. Hundar med skaldjursallergi bör vara försiktiga med Glukosamintillskott mot artros och ledproblem. 

När du provar glukosamin till din hund så var medveten om att det ofta tar upp till sex veckor innan märkbar effekt. Effekten kan dessutom variera stort. Vissa seniora hundar kan bli som valpar igen medan andra slipper stelhet och smärta.

 

Kondroitin för hund

Vad är kondroitin?

Kondroitin är en vanlig ingrediens förekommande i kosttillskott för ledproblem eller i förebyggande syfte. Kondroitinsulfat är som mest verksam tillsammans med glukosamin, därför det ofta används tillsammans.

 

Hur fungerar kondroitin för hundar?

Kondroitin finns liksom Glukosamin naturligt i brosk och bindväv som kondroitinsulfat i hundens kropp. Konroitinet är uppbyggt av glukoronsyra och galaktosamin och finns i hundens kropp framförallt av två anledningar. Dels för att bevara broskets kvalitet i egenskap av byggsten samt stabilisera bindväven där det även hjälper till att smörja och skydda från yttrre påfrestningar.

Kondroitin har bevisats främja en hälsosam ledfunktion hos både hund och människa.

 

Omega-3 & Laxolja för hundens ledhälsa

Vad är Omega-3?

Omega-3 vet nog de flesta av oss vad det är i dagsläget. Omega-3 utvinns oftast från fisk och finns både i filtrerade och ofiltrerade varianter där du som har en allergisk hund gärna bör använda dig av filtrerade varianten. Omega-3 har många bra egenskaper och är en essentiell aminosyra för både hundar och människor. 

Hur hjälper Omega-3 för hundars ledhälsa?

Omega-3 har många bidragande ämnen till en bättre ledhälsa. Dels innehåller Omega-3 kollagen 2 som är en byggsten till ledbrosket i hundens kropp samt innehåller både DHA & EPA. EPA motverkar inflammationer och lindrar ledvärk. EPA är antiinflammatoriskt och motverkar generellt inflammationer i hundens kropp och leder. Därför kan Omega-3 tillsammans med Glukosamin, Kondroitinsulfat och MSM ge en mycket bra effekt för äldre, stela hundar eller efter skada.

 

Nyponpulver för en bättre ledhälsa för hund

Vad är nyponpulver?

Nyponpulver är precis som det låter, torkade och malda nypon från rosenbuskar. Nyponpulver innehåller massor med hälsosamma vitaminer så som A och C samt mineraler och antioxidanter. Nyponpulver är framförallt rikt på C-vitamin och bidrar även till att immunförsvaret goda funktion liksom främja hälsosamma och rörliga leder. Vitamin C är en byggsten som hundens kropp behöver till en normal kollagenbildning i benstommen. 

 

Hur fungerar Nyponpulver för hundens ledhälsa?

I och med de mycket höga nivåerna av C-vitamin nyponpulvret innehåller (upp till 60 ggr mer än citrusfrukter) så får hundens kropp i sig en rad byggstenar som är nödvändiga för uppbyggnaden av ledbrosk och ledvätska. 

Studier på människor visar att ett dagligt intag av nyponpulver minskar artros och artrit tack vare att nyponextraket får blodkropparna att röra sig långsammare och på så vis minska smärta och svullnad, så att lederna blir rörligare.

 

MSM - stärker hundens kropp & leder

Vad är MSM?

MSM (Metylsulfonylmetan) är en organisk form av svavel som förekommer naturligt i både hundar och människors kroppar. MSM förekommer i alla levande organismer och finns naturligt i bland annat grönsaker, frukt och kött. MSM är ett viktigt ämne som förekommer i hundens celler och som används vid flera av kroppens processer som exempelvis produktionen av nya celler.

Hur bidrar MSM till hundars ledhälsa?

MSM kan vara i ren form vara till hjälp vid t.ex. ledproblem, värk, inflammation, eksem och torr kliande hud eller försämrad pälskvalitet och sköra klor. Svavel som MSM är är bland annat en beståndsdel av kollagen och keratin. Kollagen är proteinet som bygger upp bindväv, muskler, skelett och hud. Därför används gärna MSM som en boost i många kosttillskott för en bättre ledhälsa hos hundar.

Hyaluron - hjälper mot artros och ont i leder hos hund

Vad är Hyaluron?

Hyaluronsyra är en polysackaridmolekyl (komplex kolhydrat) som hundens celler bildar och förekommer naturligt i hundens kropp. Tillsammans med kollagen och elastin är en en av huvudkomponenterna i bindväven. Huvudsyftet för hyaluronet är att hålla kvar vätska i hundens kropp och hålla vävnader insmorda och fuktiga. Därför är det ett populärt ämne att använda i kosttillskott för hundens leder och hud & päls. 

 

Hur fungerar Hyaluronsyra för hund?

Hyaluron finns i naturligt i hundars leder och uppgiften ämnet har i leden är att smörja in och skydda. Hyaluronsyra samverkar med kollagen och MSM i hundens leder och förekommer främst i hundens ledvätska. Ledvätskan har en viktig roll som smörjmedel och stötdämpare till lederna så att hundens leder kan röra sig friktionsfritt och klara en högre belastning. För lite ledvätska kan orsaka hälta, stelhel och ömhet i lederna. Många studier har visat att hyaluronsyura ger en effekt och är en vetenskaplig metod för att lindra symptom hos människor.

 

Vanliga frågor om ledstärkande kosttillskott för hund

Fungerar glukosamin för alla hundar? Tyvärr finns det ingen garanti för att glukosamin fungerar på alla individer. Det enda sättet är att låta hunden prova kosttillskottet i upp till sex veckor innan en slutsats kan dras. Du bör märka att hunden blir rörligare redan innan sex veckor på de flesta individer.


Hur lång tid tar det innan jag märker effekt? Man brukar säga att det kan ta upp till sex veckor innan full effekt kan ses av respektive kosttillskott för lederna. Det tar helt enkelt tid för kroppen att nybilda celler med alla de nya byggsternar vi hjälper till med genom att tillsätta i kosten.

Kan kosttillskott lindra smärta i hundens leder? Kosttillskotten tar inte direkt bort smärta som uppkommer av inflammationer eller artros. Dock kan kosttillskotten ha en lindrade effekt genom att minska inflammationen och andra symptom på t.ex. artros hos hundar.

 

Behöver du hjälp att välja rätt kosttillskott för din hunds ledhälsa?

Vet du inte vilken typ av kosttillskott du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt kosttillskott & foder för era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du ett stort urval av ledstärkande kosttillskott för valpar, vuxna och seniora hundar billigt online och i butik.