Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Träning & Bruks / Cykel & Tillbehör

Cykla med hund

Att cykla med din hund kan vara ett enklare sätt att få din hund fysiskt ansträngd eller så letar du kanske efter en cykelkorg att ha din hund i? 

Vi har lösingarna.

Läs mer om att cykla med din hund
Att cykla med din hund

Att cykla med hund

Att cykla är en trevlig aktivitet och ett fantastiskt bra transportsätt. Både du och din hund får möjligheten att röra på er tillsammans. Att cykla med din hund kan vara ett väldigt bra sätt att få din hund i form, antingen för viktreduktion eller att få din jakthund att komma i form inför jakten.

 

Ett par saker du bör tänka på innan du ger dig ut med hunden är:

Se till att hunden är färdigväxt, små hundraser är ofta fysiskt färdigutvecklade från 8-10 månaders ålder, medelstora raser från ca 12 månader och större raser bör vara 16-18 månader eller äldre innan du ger dig ut på en ordentlig cykeltur. När du börjar cykla med din hund bör du också tänka på att träna upp din hunds kondition stegvis och inte ge dig ut på alltför långa cykelturer på en gång. Tänk även på sol och värme samt årstid. Tips, ha alltid vatten och godis både till hunden och dig själv med på cykelturen.

Andra saker att ta hänsyn till innan du sätter igång och cyklar med din hund är att tänka på om hunden har känsliga leder, eller att rasen möjligtvis kan ha en benägenhet till att få förslitningsskador osv. När det kommer till hastighet vid cykling med hunden så tänk på att hunden inte skall galoppera utan endast trava, så sänk hastigheten om du märker att din hund galopperar, detta då galopperandet sliter mycket på hundens leder. En annan god idé är att se till att din hund kan de vanligaste kommandona för att stanna, svänga, m.m. Detta kommer att göra din första cykeltur med hunden mycket enklare!

Ska du ha din hund kopplad när du cyklar?

Om du tänker ha din hund kopplad när du cyklar, börja i så fall med att vänja in din hund vid att vara kopplad till cykeln genom att t.ex. leda cykeln. Tänk på att hunden alltid ska vara på din högra sida när du cyklar. 

 

Utrustning för att cykla med din hund

Utrustningen är viktig när det kommer till att cykla med din hund kopplad. Låt hunden ha en bekväm och ergonimisk sele som inte belastar hunden fel när den rör sig. 

Sele eller halsband för att cykla med hund?

I de flesta fall så är det fördelaktigt att ha din hund kopplad när du cyklar och i de flesta kommuner i Sverige måste du ha din hund kopplad när du cyklar. Hundhalsband eller hundsele, vad är bäst? Vi rekommenderar att du alltid använder en bra promenad eller dragsele till din hund till cykelturen, det är av yttersta vikt att selen sitter utan att hindra hundens rörelser, skava eller vara för stor/liten. Kommer du att cykla med din hund frekvent, eller rentav att din hund kommer tränas på att dra dig på cykeln är en dragsele att föredra då belastningen sprids ut på ett jämnt sätt över hundens kropp. Om du endast tänkt att testa att cykla med din hund så fungerar en väl sittande promenadsele också bra. Vi rekommenderar att du använder en sele av Y-modell. Vi vet att det är en djungel att prova ut en sele, kom gärna in till oss så hittar vi rätt storlek och modell till dig och din hund.

Koppel

När det kommer till länken mellan cykeln och hunden så rekommenderar vi att du använder ett expanderkoppel, eller rullkoppel för att dämpa eventuella ryck som kan bli då du bromsar. Fördelen med rullkoppel är att eventuell lina rullar in igen och inte riskerar att fastna någonstans. Expanderkoppel har ofta fördelen att klara av ryck och slitningar bättre samt syns bättre.

Koppla hunden på cykeln

Hur du kopplar hunden på din cykel finns det flera smarta lösningar för. Vi rekommenderar inte att du cyklar med kopplet i handen av säkerhetsskäl. Det bästa sättet att koppla hunden på din cykel är genom ett cykelfäste eller fästanordning på cykeln. Hos oss hittar du fler varianter på dessa. Vill du att hunden ska dra dig så är ett fäste för cykelstyret att föredra, däremot vill du ha din hund fäst på sidan av cyklen finns även fästanordningar för detta. Båda lösningarna ger dig flexibiltet och ryckdämpning. Se till att kopplet aldrig kan fastna i pedaler eller hjul/ekrar på cykeln.

Har du en mindre hund som kanske inte orkar med hela cykelturen? Då föreslår vi att du läser vidare nedan.


Cykelkorgar för hund & Katt

Cykelkorgar för hund

Har du en mindre hund eller katt som inte orkar springa brevid när du cyklar är en cykelkorg ett bra alternativ för hundtransport på cykeln. Ett par saker att tänka på är hur du har tänkt att använda din cykelkorg för hund, hur mycket vikt klarar den och hur rymmer den din hund eller katt? Något annat att ta hänsyn till är om du är i behov av regnskydd, bärhandtag eller om inbyggt koppel finns i cykelkorgen och eventuellt ett gallertak.

 

Vilka typer av cykelkorgar för hund finns det?

 

Hundcykelkorg för motering på cykelstyre

I vårt sortiment finner du flera varianter av cykelkorgar för hund för montering på styre. De lite enklare varianterna hängs på cykelstyret med gummerade fästen och kan enkelt tas av. Du finner även cykelkorgar för montering på styre med snabbfästen där du enkelt kan ta av cykelkorgen och dessa cykelkorgar för hund tål generellt mer vikt än de enklare cykelkorgarna. Hundcykelkorgarna för montering på styre finns i flera matieral, där de vanligaste är tillverkade i polyrotting eller tåligare canvastyg ofta kombinerat med ett gallertag.

Hundcykelkorg för montering på pakethållare

Har du en pakethållare så kan en cykelkorg för montering på pakethållaren vara att föredra då dessa generellt klarar mer vikt, är mer flexibla och kan ofta användas även som transportväskor. Dessa cykelkorgar för monering på pakethållare finns i flera varianter där du kan välja en som passar måttet på din pakethållare och storlek på din hund. Hundcykelkorgarna för montering på pakethållare finns både o pil, polyrotting och tåligare canvastyg.

Behöver du hjälp att prova ut en cykelkorg eller cykeltillbehör för din hund?

Vet du inte vilken cykelkorg som passar dig, din hund eller din cykel? Lugn, vi hjälper dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss men vi gillar också besök, så varför inte titta in i vår butik i Stockholm, Sickla? Hos oss kan du köpa cykelkorgar & cykelfästen till din hund både online & i butik.