Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Träning & Bruks / Cykel & Tillbehör

Cykla med hund & Cykelvagn för hund

Cykla med hund: Vi har prylarna du behöver. Att cykla med din hund kan vara ett enklare sätt att träna din hund fysiskt liksom praktiskt om ni ska ta er någonstans med cykel. Hos oss hittar du allt från praktiska cykelfästen till cykelvagn till hund.  Köp utrustning för att cykla med hunden från välkända varumärken så som Trixie, Non-stop Dog wear, Karlie med flera. Köp cykelvagn eller utrustning enkelt och smidigt online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Varmt välkommen in!

Läs mer om att cykla med hund

Kort om att cykla med hund

Att cykla är en trevlig aktivitet och ett fantastiskt bra transportsätt. Både du och din hund får möjligheten att röra på er tillsammans. Att cykla med din hund kan vara ett väldigt bra sätt att få din hund i form, antingen för viktreduktion eller att få din jakthund att komma i form inför jakten.

 

Att tänka på innan du ger dig ut och cyklar med hunden

Se till att hunden är färdigväxt, små hundraser är ofta fysiskt färdigutvecklade från 8-10 månaders ålder, medelstora raser från ca 12 månader och större raser bör vara 16-18 månader eller äldre innan du ger dig ut på en ordentlig cykeltur. När du börjar cykla med din hund bör du också tänka på att träna upp din hunds kondition stegvis och inte ge dig ut på alltför långa cykelturer på en gång. Tänk även på sol och värme samt årstid. Tips, ha alltid vatten och godis både till hunden och dig själv med på cykelturen.

Andra saker att ta hänsyn till innan du sätter igång och cyklar med din hund är att tänka på om hunden har känsliga leder, eller att rasen möjligtvis kan ha en benägenhet till att få förslitningsskador osv. När det kommer till hastighet vid cykling med hunden så tänk på att hunden inte skall galoppera utan endast trava, så sänk hastigheten om du märker att din hund galopperar, detta då galopperandet sliter mycket på hundens leder. En annan god idé är att se till att din hund kan de vanligaste kommandona för att stanna, svänga, m.m. Detta kommer att göra din första cykeltur med hunden mycket enklare!

 

Cykelträna hund - Utrustningen för att cykelträna med hund

Utrustningen är viktig när det kommer till att cykla med din hund kopplad. Cykla med hund tillbehör: Låt hunden ha en bekväm och ergonimisk sele som inte belastar hunden fel när den rör sig samt komplettera gärna med ett smart cykelfäste för minskad risk för olyckor.

Ska du ha din hund kopplad när du cyklar?

Om du tänker ha din hund kopplad när du cyklar, börja i så fall med att vänja in din hund vid att vara kopplad till cykeln genom att t.ex. leda cykeln. Tänk på att hunden alltid ska vara på din högra sida när du cyklar. 

 

Sele eller halsband för att cykla med hund?

Cykla med hund sele: I de flesta fall så är det fördelaktigt att ha din hund kopplad när du cyklar och i de flesta kommuner i Sverige måste du ha din hund kopplad när du cyklar. Hundhalsband eller hundsele, vad är bäst? Vi rekommenderar att du alltid använder en bra promenad eller dragsele till din hund till cykelturen, det är av yttersta vikt att selen sitter utan att hindra hundens rörelser, skava eller vara för stor/liten. Kommer du att cykla med din hund frekvent, eller rentav att din hund kommer tränas på att dra dig på cykeln är en dragsele att föredra då belastningen sprids ut på ett jämnt sätt över hundens kropp. Om du endast tänkt att testa att cykla med din hund så fungerar en väl sittande promenadsele också bra. Vi rekommenderar att du använder en sele av Y-modell. Vi vet att det är en djungel att prova ut en sele, kom gärna in till oss så hittar vi rätt storlek och modell till dig och din hund.

 

Koppel för cykel

När det kommer till länken mellan cykeln och hunden så rekommenderar vi att du använder ett expanderkoppel, eller rullkoppel för att dämpa eventuella ryck som kan bli då du bromsar. Fördelen med rullkoppel är att eventuell lina rullar in igen och inte riskerar att fastna någonstans. Expanderkoppel har ofta fördelen att klara av ryck och slitningar bättre samt syns bättre. Kika in alla hundkoppel här.

 

Koppla hunden på cykeln

Hur du kopplar hunden på din cykel finns det flera smarta lösningar för. Vi rekommenderar inte att du cyklar med kopplet i handen av säkerhetsskäl. Det bästa sättet att koppla hunden på din cykel är genom ett cykelfäste eller fästanordning på cykeln. Hos oss hittar du fler varianter på dessa. Vill du att hunden ska dra dig så är ett fäste för cykelstyret att föredra, däremot vill du ha din hund fäst på sidan av cyklen finns även fästanordningar för detta. Båda lösningarna ger dig flexibiltet och ryckdämpning. Se till att kopplet aldrig kan fastna i pedaler eller hjul/ekrar på cykeln.

Har du en mindre hund som kanske inte orkar med hela cykelturen? Kika in cykelkorgar för hund.

 

Vanliga frågor om att cykla med hund

Cykla med hund som drar?

Att cykla med hund som drar

Att cykla med en hund som drar i sig behöver inte vara negativt eller försvårande. Däremot gäller det att vara tämligen säker på att hunden inte drar åt helt fel håll - vilket kan orsaka en olycka för dig, hunden eller er båda. Ett bra cykelfäste med inbyggd fjädring (exempelvis springer) kan kompensera för en hel del drag åt oönskade håll. Det viktigaste är att börja försiktigt och gärna på områden där det är mindre risk för distraktioner.


När kan man börja cykla med hund?

När kan man börja cykla med hund?

Se till att hunden är färdigväxt, små hundraser är ofta fysiskt färdigutvecklade från 8-10 månaders ålder, medelstora raser från ca 12 månader och större raser bör vara 16-18 månader eller äldre innan du ger dig ut på en ordentlig cykeltur. När du börjar cykla med din hund bör du också tänka på att träna upp din hunds kondition stegvis och inte ge dig ut på alltför långa cykelturer på en gång.


Cykla med hund, hur långt?

Cykla med hund, hur långt?

Om vi utgår från att hunden är fullvuxen och inte har några hälosproblem så är det sällan några problem att cykla mellan 2 till 8 kilometer åt gången. Givetvis bör du anpassa distansen efter hundens storlek och ras liksom temperatur och väder. Är du osäker så börjar du med kortare distanser och bygger upp allt eftersom.

Cykla med två hundar? Att cykla med två eller fler hundar kan vara knepigt - men inte alls omöjligt. En stor fördel är om båda hundarna sedan tidigare är vana vid att cykla. Det finns flera olika sätt att lösa cykla med två hundar. Antingen använder du ett smidigt tvillingkoppel och låter båda hundarna springa på samma sida. Alternativt så kan du använda två olika fästpunkter för hundarna, exempelvis en på cyklen och den andra i ett handsfreebälte. Det gäller att prova sig fram och se vad som funkar bäst för dig och dina hundar.

Behöver du hjälp att prova ut en cykelfäste eller cykelvagn för din hund?

Vet du inte vilken typ av utrustning som passar dig, din hund eller din cykel? Lugn, vi hjälper dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss men vi gillar också besök, så varför inte titta in i vår butik i Stockholm, Sickla? Hos oss kan du köpa det mesta du behöver för att komma igång och cykla med hunden både online och i butik. Varmt välkommen in! 

28 artiklar Kampanjprodukter(0) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris