Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Luckor & Nät / Kattluckor

Kattluckor & kattdörrar med Vindstopp & Chip

Kattluckor & Kattdörrar: Söker du ett sätt att förenkla ditt kattägande? Då är en kattlucka förmodligen något för dig och din katt! En kattlucka med magnet eller kattluckor med chip kommer troligtvis underlätta för er enormt och du kan vara säker på att bara dina katter kommer in. Det finns en mängd saker att ta hänsyn till vid köp av en kattlucka, därför har vi skapat en guide på vad du ska tänka på vid köp av kattlucka samt svar på många vanliga frågor vi får om kattluckor med magnet och microchip.Hos oss hittar du noggrant utvalda kattluckor med chip & kattdörrar med vindstopper från välkända varumärken så som Petsafe, Sureflap & Ferplast. Köp online med fri hemleverans eller handla i vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Stockholm - Varmt välkommen in!

Läs mer om kattluckor

Kort om kattluckor & kattdörrar

Har du en katt som vill gå in och ut o tid och otid? Då tror vi att en kattlucka kommer att underlätta för både dig och katten. En smart kattlucka placerad på rätt sätt kommer att ge både dig och din katt frihet att röra sig in och ut som den vill utan att oinbjudna gäster letar sig in till husets goda kattmat.

Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper din kattlucka, har du fler frågor så tveka inte på att höra av dig till oss! Att välja kattlucka är inte alltid så lätt. Tänk på att ta hänsyn till om du har flera katter, om kattluckan skall vara låsbar på ett eller flera sätt. Om du har många katter (eller andra djur och odjur) som kan ta sig in genom kattluckan. Givetvis hittar du även kattluckor som går att programmera efter din katts chip liksom luckor som öppnar sig mot en magnetnyckel. Vilket är väldigt praktiskt då du kan styra vilken eller vilka katter som kommer in genom kattluckan.

 

Att tänka på när du köper kattluckor

Placering av kattluckan

Innan du köper din kattlucka bör du fundera ut på vart du har tänkt att placera kattluckan. Har du tänkt att använda kattluckan inomhus så räcker ofta en enklare kattlucka, medan vid placering i ytterdörr eller yttervägg så väljer de flesta att köpa en kattlucka med chipläsare eller lås så som microchip eller magnetlås. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på vid montering av kattluckan beroende på placering.

Kattlucka i innervägg

Har du tänkt att placera kattluckan i en innervägg så rekommenderar vi att du använder dig av innertunnlar som du anpassar till rätt mått för att undvika att det blir hål ner i väggen. Tunnlarna köpes separat och kan sågas till önskade mått. På detta sätt undviker du att skräp åker ner i väggen och dels isolering och skräp fastnar i kattens päls.

Montera kattlucka i innerdörr 

På samma sätt som vid montering i en innervägg vill vi även använda tunnlar vid montering av kattluckan i en innerdörr för att förhindra att fukt och smuts ramlar ner i dörren liksom skydda kattens päls från att fastna i eventuella springor. Har du en solid innerdörr så behöver du inte använda någon tunnel även om vi rekommenderar att du gör detta.  

kattlucka i yttervägg

Ska du placera kattluckan i en yttervägg så krävs det ofta flera tunnlar för att undvika att smuts, vatten och skräp hamnar på insidan av väggen liksom för att skydda kattens päls. Ett tips för att undvika fukt ner i ytterväggen är att du använder silikon för att täta tunnel mot kattlucka.

Kattlucka i ytterdörr 

Likt placering i yttervägg så bör du kontrollera ytterdörrens tjocklek och att önskad kattlucka passar på djupet. Vissa kattluckor chip eller med magnetlås kan längden på tunneln inte kapas i och med att elektronik m.m. sitter i tunneln. Har du en tjockare ytterdörr så kan du givetvis komplettera med flera innertunnlar. När det kommer till Microchipkattluckor så är dessa luckor känsliga för ytterdörrar med metall, som kan påverka funktionen av chipavläsningen. 

Altandörr - Montera kattlucka i glas

En allt vanligare placering av kattluckan är idag altandörrar, samma sak gäller här med innertunnlar som vid placering i övriga dörrar, innertunnlarna förhindrar att fukt, snö och smuts hamnar i altandörren. Tänk på att kontrollera djupet på dörren och att den kattlucka du köper passar på djupet. I vissa glas-altandörrar kan en glasmästare hjälpa dig att skära ut för montering av kattlucka i glaset. Däremot har du modernare glas avråder vi dig från att montera kattluckan i glaset då detta påverkar isolering m.m.


Egenskaper vi uppskattar på kattluckor

Kattluckor isolerade & Kattluckor vindstopp

Har du tänkt att placera kattluckan i en ytterdörr eller altandörr så rekommenderar vi att du väljer en modell av kattlucka som har någon form av isolering eller vindstopp. Utan denna typ av isolering så kommer det att dra en hel del genom kattluckan, windstoppern på kattluckan hjälper förvånadsvärt mycket mot att drag från kattluckan. Nästan alla kattluckor idag är även försedda med magnetlister runt dörren som förhindrar att kattluckan slår i vinden.


Indikator

En del modeller av kattluckor har en smart indikator som indikerar om katten befinner sig utomhus eller inomhus, våra Ferplast kattluckor har till stor del denna typ av indikator så vänder sig beroende på om katten går in eller ut och på så sätt kan du enkelt som om katten befinner sig utomhus eller inomhus. Gillar du teknik så kan vi varmt rekommendera Sureflap Connect kattlucka med app. Genom denna app kan du enkelt se om din katt är inne eller ute samt mycket mer!


Val av lås till kattluckan

Nästintill alla kattluckor idag är försedda med olika typer av låsfunktioner nedan går vi igenom de olika lås-funktionerna.

  • 2-Vägslås - De enklare kattluckorna är ofta försedda med ett två-vägslås som tillåter dig att låta luckan vara helt öppen eller helt stängd. 

  • 4-Vägslås - De flesta kattluckor på marknaden idag är försedda med fyr-vägslås som innebär att du kan låta kattluckan vara helt öppen, helt stängd, öppen in eller endast öppen ut. En smart funktion som tillåter dig att styra när katterna kan gå och ut in.

  • Kattlucka Magnetlås - Kattluckor med magnetlås är smidiga på så sätt att du endast behöver placera en liten magnet (som kan variera i storlek beroende på vilket märke du köper) på kattens halsband. Kattluckor med magnetlåset förhindrar från att andra djur (rävar, andra katter m.m.) inte kommer genom kattluckan utan att vara försedda med en magnetnyckel. Nackdelen är att grannens katt också har en magnet och på så sätt kommer genom kattluckan.

  • Kattluckor chip - Vidareutvecklingen på magnetlås har gett oss kattluckor med Microchiplås där kattluckan kan programmeras utefter din eller dina katters chip. En smart lösning för dig som inte använder katthalsband på dina katter eller där katten ofta tappar sitt halsband med magnetlås eller RF-lås. Kattluckor med Microchip kräver dock strömförsörjning för att kunna läsa kattens chip. Är din katt inte chipmärkt så ingår det oftast ett chip för att kunna hänga på katthalsbandet.
  • RF-Lås - Kattluckor med RFID är i dagsläget inte lika vanliga längre och har generellt klumpigare lösningar för nycklar. Chipluckorna är helt klart överlägsna RF-lösningarna som finns idag.


Vanliga Frågor om kattluckor

Nedan svarar vi på vanliga frågor som vi får kring kattluckor. Saknar du svar på din fråga är du varmt välkommen att höra av dig till oss. 

Hur installerar man en kattlucka? Att installera kattluckor är inte speciellt svårt. De flesta kattluckorna levereras idag med en mall för hur du ska såga i din dörr eller vägg. Saknar du verktyg eller kunskapen så låt gärna en fackman utföra installationen åt dig. Nedan går vi igenom steg för steg hur du installerar en kattlucka. 

1: Mät höjden på kattens ben eller höjd från golv till kattens mage och placera sedan medföljande mönster för utsågning av kattluckan på önskad dörr eller vägg med kattens benlängd som mått från nederkant av dörren, rita enligt medföljande mall.

2: Säkerställ att placering av mönster för hålet är korrekt placerat och använd en borr för att skapa styrande hål i hörnorna. Därefter såga ut efter mallen mått. Vissa kattluckor kräver även att du borrar hål för ramen.

3: När hålet är utsågat och klart kan montering av själva kattluckan påbörjas. Placera kattluckans innerdel på insidan av dörr eller vägg och skruva genom för att fästa mot kattluckans del för montering på utisdan. Glöm inte att använda innertunnlar eller anpassa kattluckans djup efter vägg eller dörrens djup

4: Sist men inte minst, programmera kattluckan vid behov eller kontrollera att lucka m.m går fritt och inte fastnar.


Instruktionsvideo
Storlek på kattlucka Kattluckan måste vara bekväm och trygg för katten att använda annars riskerar du att katten inte kommer att använda kattluckan som du tänkt. För att ta reda på hur stor kattlucka du behöver mäter du följande.

Mät den bredaste delen på katten och lägg till ca 2,5-3 cm samt mät från toppen av skuldran till lägsta delen på kattens mage och lägg till 2-3 cm så har du ett ungefärligt mått som kattluckan bör vara. Givetvis kan katter göra sig smala och komma in och ut ur små utrymmen. 


Olika lås på kattluckor Det finns en rad olika lås på kattluckor, vanligaste låsen är magnetlås och microchiplås.

2-Vägslås
De enklare kattluckorna är ofta försedda med ett två-vägslås som tillåter dig att låta luckan vara helt öppen eller helt stängd. 

4-Vägslås
De flesta kattluckor på marknaden idag är försedda med fyr-vägslås som innebär att du kan låta kattluckan vara helt öppen, helt stängd, öppen in eller endast öppen ut. En smart funktion som tillåter dig att styra när katterna kan gå och ut in.

Magnetlås
Kattluckor med magnetlås är smidiga på så sätt att du endast behöver placera en liten magnet (som kan variera i storlek beroende på vilket märke du köper) på kattens halsband. Kattluckor med magnetlåset förhindrar från att andra djur (rävar, andra katter m.m.) inte kommer genom kattluckan utan att vara försedda med en magnetnyckel. Nackdelen är att grannens katt också har en magnet och på så sätt kommer genom kattluckan. 

Microchiplås
Vidareutvecklingen på magnetlås har gett oss kattluckor med Microchiplås där kattluckan kan programmeras utefter din eller dina katters chip. En smart lösning för dig som inte använder katthalsband på dina katter eller där katten ofta tappar sitt halsband med magnetlås eller RF-lås. Kattluckor med Microchip kräver dock strömförsörjning för att kunna läsa kattens chip. Är din katt inte chipmärkt så ingår det oftast ett chip för att kunna hänga på katthalsbandet. 


Dragfri kattlucka? Är du rädd för att det ska dra kallt genom kattluckan så föreslår vi att du köper en kattlucka med isolering eller "windstopper"-list. Detta brukar eliminera nästan allt kalldrag från kattluckan. En bra kattlucka är även försedd med magnetlister på luckan i sig, vilket också förhindrar kalldrag och att det blåser igenom kattluckan. 


Kattlucka Chip med Wifi & App Kattluckor anslutna till internet via Wifi och med appstyrning är relativt nytt och i dagsläget finns endast Sureflap kattlucka Connected med microchip på svenska marknaden. 


Kattlucka med Microchip Kattluckor och kattdörrar med microchip är smidiga och smarta kattluckor som programmeras efter kattens chip. På så sätt har din katt alltid nyckeln med sig att komma hem igen samtidigt som du kan vara säker på att andra katter inte hittar in. De kattluckor vi säljer klarar de vanligaste chipen som används av svenska veterinärer. De mest populära kattluckorna med chip idag är Sureflap microchip kattlucka, petsafe kattlucka microchip och ferlplast swing microchip. 


Kattlucka vinter? Många tänker kanske att det drar mycket och eventuellt blir kallras från en kattlucka på vintern. Köper du en bra kattlucka med vindstop & "windstopper" och gör en bra installation så kommer kattluckan fungera utmärkt även på vintern utan att det blir för kallt.


Kan man sätta kattlucka inomhus? Många kattluckor passar även utmärkt för inomhusbruk. Tänk på att köpa en kattlucka som inte är för djup så innerdörrar tenderar till att vara grundare än väggar och ytterdörrar. Djupet på dörren kan bli problematiskt vid installation av t.ex. kattlucka med chipläsare inomhus då dessa ofta är djupare än enklare kattluckor. Därför passar ofta enklare kattluckor som kattlucka inomhus.


Vilken är den bästa kattluckan & kattdörren? Vilken som är den bästa kattluckan för dig och din katt beror till stor del hur stor katt du har, om du behöver ett lås i form av magnetlås eller microchip. Vi föreslår att du läser igenom snabbguiden längre upp om att köpa kattlucka.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA KATTLUCKA TILL DIN KATT ELLER KATTUNGE?

Vet du inte vilken typ av kattlucka  eller kattdörr du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en kattlucka och dörr till katten som har de funktioner och egenskaper som passar dig och din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta en kattlucka som passar dig och din katt. Hos oss kan du köpa bra, isolerade kattluckor och microchipluckor billigt och prisvärt både Online och i butik!