Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Hundens Apotek / Hud- & Sårvård

Sårvård hund & hudvård för hund

Hud & Sårvårdsprodukter för hund: Hos oss hittar du allt från solskyddsfaktor till hunden, första hjälpen kit, självhäftande bandage till koksaltlösning hund, förhudsrengöring, klorhexidin spray hund och aloe-verakrämer. Allt för att underlätta när olyckan är framme och skador har skett liksom att förebygga framtida problem så som att använda klorhexidin spray hund. Behöver du hjälp eller råd och tips är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Hos oss kan du köpa noggrant utvalda sårvård för hund liksom hudvård hund från välkända varumärken så som Douxo, Diafarm, Trixie, Espree, Trikem med flera! Köp smidigt online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Varmt välkommen in!

Läs mer om hudvård & sårvård för hund

Kort om sårvård & hudvård hund

Som hundägare händer det att vi råkar ut för outförutsedda saker så som skador eller sår på hunden. Liksom långvariga hudproblem eller hudexem kan uppstå och orsaka besvär. Då gäller det att använda sig av rätt sårvårdsprodukter för hund liksom förebygga med rätt typ av hudvård för hund. Nedan går vi igenom vanligt förekommande hund hudproblem och sårskada hund som kan uppstå, samt vad man kan göra på egen hand för att underlätta och påsksynda läkningsprocessen.

 

 

Sårvård hund - Hund sår i huden - vad gör jag?

 

Hur fungerar sårläkningen hos hund?

Hundar råkar ut för skador och sår då och då. Men hur du behandlar hundens sår eller skada kan göra stor skillnad och underlätta läkningen markant. Sårläkning sker i fyra olika stadier. 1. Hemostas & Inflammation, detta händer direkt efter att såret uppstår. 2. Rengöringsfasen, denna fas börjar några timmar efter att skadan uppstått och de vita blodkropparna börjar städa såret - de äter upp död vävnad och tar kål på bakterier som finns i huden. Som följd av detta kan det bildas var av de döda vävnaderna, bakterierna och vita blodkroppar. 3. Reparationsfas, Normalt startar denna ca 3 dagar efter att såret har uppstått. Huden drar ihop sig och såret minskar i omfång. 4. Mognad och återuppbyggnad, den sista fasen i sårläkningen inleds efter ca 2 till 3 veckor efter att såret kommit så blir huden starkare och vävnaden anpassar sig till drag och belastningar i huden. Under denna fas får huden ett ärr som återfår stora delar av sin ursprungliga styrka.  Nedan går vi igenom vanliga misstag och tips kring sårvård hund.

 

Tips på hur du underlättar sårläkningen

 • Om såret är smutsigt eller infekterar bör du skölja med ljummet vatten för att skölja bort skräp och smuts. Är du orolig för att det ska uppstå infektioner så kan du försiktigt tvätta med klorhexidin i hundens sår eller koksaltlösning hund.
 • Vid djupare sår kan det krävas dränering, detta är något vi rekommenderar att en veterinär utför.
 • Ett sår som inte är infekterat föredrar fukt, vilket gör att såret ofta läker snabbare. Detta kan uppnås med fuktiga sårkompresser.
 • Säkerställ att hunden inte kan slicka på såret då det både skapar irritation och kan göra att såret blir infekterat. Använd gärna en skyddskrage eller operationsdräkt som skydd.
 • Försök att i största möjliga mån att inte störa sårläkningen så länge det ser bra ut. Dvs. gnugga inte och undvik att tvätta med retande ämnen. 

Tips vid hantering av sår från insekt- och fästingbett

Små sår efter fästingar eller insektsbett går i stort sett alltid att behandla hemma. Dessa små bitsår tvättar du rent eller baddar med kloxhexidinlösning en till två gånger per dag i en vecka. Se till att hunden inte kommer åt att slicka eller klia på såret då det gör att läkningen tar längre tid.

 

Vanligt förekommande hudproblem hos hund 

 

Fukteksem hund

Vad är hotspots & fukteksem på hund?

Fukteksem också kallade hotspots är ett fuktande eksem som orsakar en ytlig infektion i huden hos hund. Hotspots och fukteksem kan många missta för att vara sår i huden då det blir som en skorpa av torkat och kladdig sekret. Fukteksem kan sprida sig mycket snabbt i huden hos hund. Fukteksem har inga djupa perforerande sår men huden är synligt ytligt infekterad. Hotspots börjar initialt med att hunden kliar sig, huden vätskar sig och irriterar huden runt området, det kliar och sedan sprider det sig mer. 

 

Vad orskar hotspots och fukteksem på hund?

Hotspots är vanligast på sommaren och framförallt hos hundar som har en tät och varm päls som gärna badar mycket - badvatten kan reta och irritera en käsnlig hud. Även pollen och allergier kan påverka förekomsten av fukteksem hos hund. 

 

Symptom på fukteksem hos hund

Börjar ofta som mindre vätskande eksem som snabbt växer i storlek. Området tappar ofta päls helt och ser vitt, rött och vätskande ut. Ofta kliar eller slickar hunden på samma område.

 

Hur du behandlar fukteksem hos hund

Behandlingen ska påbörjas så snart du ser att fukteksem uppkommer. Om din hund drabbas av fukteksem eller hotspots gör du följande:

 • Raka gärna ner pälsen så mycket som möjligt runt eksemet och gärna lite extra.
 • Tvätta ordentligt med tvål och vatten samt använd klorhexidin spray hund eller klorhexidinschampo.
 • Hindra hunden från att klia eller slicka på utsatt område, använd en tratt vid behov.
 • Se till att fukteksemet och området runt omkring hålls tortt och undvik att bada.

 

Förebygg fukteksem hos hund

Som vi nämnt tidigare är fukteksem vanligare sommartid och ofta gör en ständigt blöt hund/päls risken större att utveckla fukteksem. Se till att din hunds päls får torka ur ordentligt så att hunden inte går länge med fuktig päls. Du kan även med fördel trimma eller klippa pälsen kortare. 

 

Furunkulos hund

Vad är furukulos?

Furukunkulos innebär en djup inflammation och infektion i hundens hårsäckar där små bölder (furunkler) bildas. Dessa förekommer oftast mellan hundens tår. Furunkulos hos hund kan vara svårbehandlat och ofta får hunden återkommande problem. Furunkulos är en hudåkomma där hårsäckarna blir inflammerade och spricker. Orsaken är ofta bakterieinfektioner som också orsakar inflammation djupt ner i hundens hud och hårsäckar. När de hårsäckarna brister så bildas en böld.

 

Symptom på furunkulos hund

Symptomen på furunkulos hos hund kan variera, ibland visar sig endast ett sympton ibland flera. Symptomen uppkommer vanligtvis på hundens tår men även läppar och haka kan drabbas. Nedan listar vi vanligt förekommande symptom vid furunkulos.

 • Bölder mellan hundens tår.
 • Sår där bölder spricker.
 • Ömhet
 • Rodnad.
 • Svullet.
 • Hälta eller vägrar att gå.
 • Slickar eller biter sig på tassar.

 

Vanliga orsaker till furunkulos hos hund

Vanligt förekommande orsaker till furunkulos är allergier, stickor eller främmande föremål som hamnat i huden. Hårsäckskvalster, felbelastning av tassarna pga. eldproblem eller hormonella sjukdomar. 

 

Hur du behandlar Furunkulos hos hund

Det finns en hel del du kan göra för att behandla Furunkulos hemma genom att bada tassarna i desinficerande eller bakteriedödande schampo så som klorhexidinschampo eller Standardt tvätta lätt. Hålla tassarna rena och torra samt gärna klippa bort päls. Försök även att se till att hunden inte kommer åt att slicka det drabbade området då problemet kan förvärras. Använd gärna en krage eller efteroperationsdräkt.

 

 

Vanliga frågor om sårvård & hudvård för hund

Sårvård hund - bra att ha hemma Att vara hundägare är fantastiskt! Men ibland så händer olyckor eller skador - då gäller det att vara förberedd för att kunna behandla hemma. Nedan listar vi produkter som är riktigt bra att ha hemma utifall att en hund får sår i huden eller om du behöver behandla hudproblem m.m.

 • Klorhexidin spray hund.
 • Koksaltlösning hund.
 • Förhudsrens.
 • Bitterspray.Behöver du tips och råd för att hitta rätt hudvårdsprodukter till hunden eller hur du tar hand om ett sår?

Är du osäker på vilka hudvård hund som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig med tips och råd kring hudvård hos hund. Hos oss kan du köpa sårvårdsprodukter och hudvårdsprodukter från välkända varumärken så som Trixie, Douxo, Trikem med flera online eller i butik. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du köpa rätt hudvårdsprodukter för dig och din hund online med möjlighet till fri frakt eller besök vår fysiska butik. Varmt välkommen in!