Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Bur & Transport

Kattburar & Katttransport

Transportbur katt & kattunge: Så du ska ut och åka med din katt? Beroende på hur du ska resa med din katt så gäller det att köpa en kattbur eller transportbur katt som passar era behov. Att välja en transportbur eller transportväska är inte alltid så lätt. Ett par saker du bör fundera på vid val av bur & väska är hur du huvudsakligen skall använda buren, storleken på din katt och välja en modell utifrån detta. Visste du att en kattbur kan motverka åksjuka? Har du frågor som vi inte besvarar i "vanliga frågor" nedan gällande transportburar och bilselar för katt är du varmt välkommen att höra av dig. Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor vi får kring transportburar till katter

Underkategorier: Bilselar för katt - Burtillbehör - Kattburar - Transportväskor för katt & Kattväskor

Läs mer om Transportbur till katt

Transportbur till katt i korthet

En Transportbur till katt är viktigt för dig som har katt, en transportbur kan användas till så mycket mer än att bara transportera din katt. Säkerheten när det gäller transportburar och att resa med sin katt är också superviktigt, nedan går vi igenom ett par saker du bör ha koll på innan du köper en transportbur till katten.

Vad säger lagen om transportburar till katt? Den Svenska lagen som reglerar hur djur och katter får transporteras i bil är relativt ny och har uppdateras ett antal gånger. Senaste uppdateringen skedde 2010 gällande transport av levande djur. Lagen reglerar bland annat hur stor en transportbur för katt minst måste vara, att katter inte får transporteras lösa i bil m.m. Mer om vad lagen reglerar kan du läsa nedan under vanliga frågor.


Transportburar för katt för olika ändamål

 

Flyga med katt & Transportbur för flyg

Här bör du kontrollera om katten får åka i kabin eller lastutrymme. Val av transportbur eller transportväska bör anpassas utefter detta. Flygbolagen kan dessutom ha olika regler för storlekar på väskor och transportburar.  När det kommer till transportburar för flyg så finns det burar som följer IATA rekomendationer och dessa burar är anpassade efter flygbolagens regler även om undantag finns. Dubbelkolla alltid med flygbolaget! Mer att läsa finns under "att flyga med katt"

 

Säker transport i bil för katt

Det är lag på att djur ska transporteras på ett säkert i bil. Vi rekommenderar vi först och främst krocktestade burar såsom MIM eller Proline. Dessa transportburar bör man dock se mer som fast monterade i bilen, då de är tunga och otympliga att flytta in och ut ur bilen. Har du behov av att flytta buren för katten så är en gallerbur eller plastbur att föredra även om dessa inte är lika säkra för katten att tranporteras i.

Det finns även praktiska bilselar för katt om du inte har plats eller möjlighet att förvara en transportbur i bilen. Bilselen för katt ger dig ett säkert sätt för katten att sitta i sätet och hindrar katten från att klättra runt i bilen under färd. Bilselarna är gjord av starkare material som tål hög belastning, till skillnad mot en vanlig kattsele som kan brista i både band och sömmar vid en krock. Läs mer om bilsele för katt här.

 

Åka tåg med katt

Är det dags att åka på resa med tåg tillsammans med katten? Ofast finns det speciella tågvagnar för djur, vad som gäller för respektive tågresa hittar du hos SJ. Har du en mindre katt eller hund så kan en transportväska passa utmärkt utmärkt för att åka tåg tillsammans med din katt. Är du orolig för urinläckage så kan vi varmt rekommendera Puppy pads eller en transportbur med solid botten.

Cykla med katt - Kattbur & Cykelkorg för katt

Ett par saker att tänka på är hur du har tänkt att använda din cykelkorg för katt, hur mycket vikt klarar den och hur rymmer den din katt? Något annat att ta hänsyn till är om du är i behov av regnskydd, bärhandtag eller om inbyggt koppel finns i cykelkorgen och eventuellt ett gallertak. Hos oss hittar du flera olika typer av cykelkorgar lämpade för katt.

 

Vanliga frågor om transportburar för katt

Mjuk eller hård transportbur katt? Vid valet av transportbur till katt finns det mycket att ta hänsyn till. Katter är precis som oss människor individer och kan vara helt olika vad de föredrar att sova i, vad de tycker om att göra och äta. Att köpa en hård eller mjuk transportbur till katten handlar mycket om vad katten föredrar nedan går vi igenom ett par för- och nackdelar med hårda transportburar kontra mjuka transportburar för katt.

 

Hårda Transportburar:

Fördelar: Nackdelar:
 • Täta golv vid urinläckage m.m.
 • Lätta att göra rent.
 • Lätta att bygga ihop.
 • Enkel att förvara nedmonterad.
 • Säkrare.
 • Tar mer plats nedmonterade.
 • Kan vara otympliga.
 • Kan vara obekväm för katten.
 • Kan gå sönder.

 


Mjuka transportburar för katt:

Fördelar: Nackdelar:
 • Mjukare för katten.
 • Ofta skönare att bära.
 • Enklare att förvara.
 • Mjuk dyna.
 • Dragkedja kan gå sönder.
 • Svårare att hålla ren.
 • Katter kan bita & klösa sig ut.

 

Varför jamar katten när vi åker bil? Att katten jamar i bilen är inte ovanligt. Ofta beror det på att de blir oroliga och stressade när de lämnar sin trygga hemmiljö. Just vid bilåkning ökar normalt sett kattens stressnivåer och detta kan bidra till att katten jamar högt och oroligt. Blir katten riktigt stressad så kryper den ofta in i ett hörn, darrar och salivar. I värsta fall dessutom kissar eller bajsar i buren. 

Vad kan du göra för att förhindra kattens orsakerna till stress?
Använd Feliway transport eller något lugnande kosttillskott för katten i god tid i förväg. Testa att täcka för buren, alternativt öppna upp så katten ser mer. 


Kan katter dela transportbur? Självklart kan katter dela transportbur. Det enda du behöver tänka på är att båda katterna trivs tillsammans och att båda katterna har plats att vända på sig, ligga ned eller stå upp. Enligt lag måste varje katt ha minst 0,15 m2 i buren vid transport av flera katter samtidigt.

Vad ska man ha i transportburen katt? Vad du ska ha i transportburen beror på hur långt ni skall åka bland annat. Vid längre resor över 6 timmar bör du erbjuda katten en kattlåda eller sanitetslåda liksom möjlighet till att rastas. Erbjud även katten vatten med jämna mellanrum. För att ge katten en bekväm resa så är det en god idé att erbjuda katten en mjuk och skön dyna kombinerat med en mysig filt för resan. Filten får gärna vara en filt katten normalt sett sover på för att bli tryggare.


Hur vänjer jag katten vid att åka bil? Vänj kattungen tidigt att åka bil i bur eller sele. Gärna kortare stunder för som du successivt gör längre och längre. Desto tidigare du börjar desto snabbare blir katten bekväm med att vistas i transportbur och bil. Har du en katt som blir åksjuk så finns det hjälpmedel. Läs gärna mer om åksjuka hos katt för tips och råd.


Vad säger lagen om transport av katt i bil? Lagen säger i dagsläget att din katt måste transporteras på ett säkert sätt. Katten får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Transportburen skall vara lämplig för ändamålet. 

Du ansvarar över att katten skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om katten transportas i en kattbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att katten får skugga och god ventilation. Katter får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se katten från körposition. Åtgärder ska vidtas för att katten skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din katt blir vid en krock nedan). 

Katter och andra djur får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
Katter får inte förvaras permanent i en transportbur.
Transportburen för katt eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

Transportbur katt storlek:

- Längd:
Minst: 50 cm

- Bredd:
Minst: 30 cm

- Höjd:
Minst: 35 cm


- Transport av flera katter: 
Om flera katter transporteras i samma bur ska storleken anpassas. Varje katt skall ha minst en golvyta om 0,15 m2 per katt.

Fullständiga regler om transport av katt hittar du på Jordbruksverkets webbplats.


Hur vänjer jag min katt med en transportbur? Åksjuka hos katt är vanligare än man tror och framförallt är det kattungar som drabbas. En transportbur för katt kan minska åksjukan avsevärt. Här tar vi upp några enkla tips och råd hur du kan träna din katt och kattunge att vara bekväm och stressfri i sin transportbur.

Börja med att vänja katten eller kattungen vid buren genom att ha den ståendes öppen inomhus så katten får undersöka transportburen i lugn och ro. Lägg gärna kattens favoritpläd eller mysfilt i buren och locka försiktigt in katten med hjälp av riktigt gott kattgodis om det behövs. Pröva sedan att låta katten sitta i buren korta stunder tills dess att katten är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Undvik att första gången katten eller kattungen ser transportboren att trycka in katten. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för katten att vistas i buren för framtiden. 

Hur mycket väger min katt vid en krock?
Vikt Vid 50 km/h Vid 90 km/h
2 kg 80 kg 256 kg
6 kg 240 kg 768 kg
15 kg 600 kg 1920 kg
30 kg 1200 kg 3840 kg
65 kg 2600 kg 8320 kg

Som du kan se ovan så är det väldigt viktigt att säkerställa att din katt transporteras i en säker kattbur eller bilsele för katt vid en olycka.

Vilken är den bästa transportbur för katt?
Vilken transportbur som är den bästa, beror helt på dina behov, katt och hur du har tänkt att använda buren. Börja med att titta ut vilken model på transportbur som passar dig beroende på hur du tänker att du vill använda transportburen. Är det primärt för bil så lämpar sig en krocktestad bilbur eller en metallbur bättre medan har du en mindre katt så kanske en plastbur som du spänner fast med säkerhetsbältet passar bättre? För säkerhetensskull så rekommenderar vi i första hand krocktestade transportburar för katt. 

Vi hoppas att du genom att svara på de allra vanligaste frågorna vi får om transportburar för katt, att ditt val kommer att bli lättare. Skulle du sakna svar på någon fråga är du självklart välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Kanske hamnar just din fråga i våra svar i framtiden?

Att välja Transportbur för katt & kattunge
När det kommer till att välja en transportbur till kattungen så rekommenderar vi i första hand att köpa en transportbur som även kommer att passa kattungen i vuxen ålder även om det kanske känns klumpigt med en så pass stor bur till kattungen.

Några tips om hur du kan vänja din kattunge vid sin bur hittar du längre upp i texten.

Olika modeller av transportburar & väskor för katt?


Metallburar & Bilburar - Säkrare & krocktestade transportburar

Metallburar finns i flera olika varianter och färger. Många metallburar för hund fungerar även utmärkt för katt. Likaså krocktestade burar så som Proline samt Mimsafe som även fungerar bra för katt. Men också något enklare och lättare metallburar så som Ozami transportbur (likt dogman hundbur) som är mycket enkel att fälla ihop och ta med på resan. Fördelarna med metall generellt är att katter och framförallt kattungar inte kan tugga sig igenom buren samt att de är säkrare att använda vid transporter generellt. 

Tygburar & Canvasbur - Smarta och smidiga transportburar för katt

Fördelarna med canvasburarna är att de är lätta att fälla ihop och att ta med på resan och erbjuder god ventilation och smarta funktioner. Tygburarna passar både hund och katt och finns i flera fräscha färger. Canvasburarna erbjuder tyvärr inte samma krocksäkerhet som de krocktestade bilburarna men är i gengäld betydligt lättare att hantera och flytta på. Något du ska vara observant på när du köper en canvasbur är att om en katt är benägen att bita eller klösa, så kommer canvasburen till slut inte att hålla emot detta. 

Plastburar & Flygburar- Smidig kattbur & lätt att underhålla

Plastburar lämpar sig generellt bättre katter och kattungar, men också till större katter vid flygtransport. Plastburarna fungerar även utmärkt som bilbur för mindre katter i kombination med ett bilbälte för förhindra rörelse vid krock.

Kattryggsäck - Utmärkt transportbur till katt på buss, tåg & flyg.

Givetvis finns det en uppsjö av väskor för olika ändamål. transportväskor finns i ryggsäcksmodell, hänga-över-axel-modell, trolley med hjul samt smidiga bärväskor. Kattväskor har generellt en mjuk dyna i botten och klarar katter upp till ca 8-10 kg. Mer om kattväskor kan du läsa under kategorin kattväskor

 

Storleksguide för transportburar för katt?
Följande mått måste en transportbur för katt ha för att vara godkänd för transport om inte en akut situation uppstår.

- Längd: 50cm

- Bredd: 30 cm

- Höjd: 35 cm
Att flyga med katt

Så det är dags för dig och din katt att åka på semester till en varmare destination eller hälsa på familj och vänner? Det är en hel del att tänka på vid flyg & flygresor med sin katt så som vaccinationer, införskaffa pass till katten m.m. Här tar vi upp vad som gäller för transportburar och transportväskor vid flyg med din katt.


Flyga med katt i Kabin:

De flesta flygbolag har som krav att katten måste förvaras i en väska som skall rymmas under stolen framför, framförallt vid start och landning. Tyvärr så har de flesta flygbolagen olika mått och krav för vad som gäller när det kommer till att flyga med katt i kabin. Vi tar SAS som exempel: Maxmimala mått för bur eller väska i kabin är L40xB25xH23 cm samt högsta tillåtna vikt är 8 kg. Katt eller flygburen räknas som handbagage.

Flygväskan måste vara tillräckligt stor för att katten skall kunna stå upp, ligga ner och vända sig bekvämt. Om dessa krav inte uppfylls så får du inte tillstånd att ta med katten ombord. Katten måste stanna kvar i väskan eller buren under hela flygningen. Max två katter kan resa i samma väska eller bur och totala vikten får inte överstiga 8 kg.

Ovanstående gäller för att flyga med SAS, andra flygbolag kan ha andra regler och måttbestämmelser när du ska flyga med din katt. Säkerställ alltid genom att kontakta det flygbolag du ska resa med om vad som gäller hos dem.

 

Populära transportburar för katt
Våra mest populära transportburar för katt är Ferplast Atlas, Ozami Metallburar för hund och katt och Dogmans snygga Canvasburar. För en säker transport i bilen så är Mimsafe & 4Pets Pro krocktestade hundburar populära.


 

BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT TYP OCH STORLEK PÅ TRANSPORTBUR TILL DIN KATT ELLER KATTUNGE?

Vet du inte vilken typ av transportbur eller vilken storlek du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi guidar dig att i transportbursdjungeln, så du enklare kan köpa en kattbur eller väska som passar dina önskemål och behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en hunbur på plats! Hos oss kan du köpa bra, säkra, smidiga transportburar för katt, billigt och prisvärt både Online och i butik!

1 2  46 artiklar Kampanjprodukter(1) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta prisTrixie Bilsäte Väska
Trixie 1 095 kr
Slut

Dogman Canvasbur Milou Svart
Dogman från 499 kr
Slut

KAMPANJ
Mimsafe Care2
Mimsafe från 2 795 kr
Slut


Dogman Bärväska Jane
Dogman 399 kr
Slut

1 2