Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Bur & Transport / Kattburar

Kattburar, Cavasburar & Plastburar för katt

Kattburar: Valen är många vid köp av kattbur till katterna. Oavsett om du söker en smidig kattbur i plats till en stor katt eller två katter så tror vi att du kommer att hitta en kattbur som passar dig och dina katter & kattungar hos oss. I vårt sortiment erbjuder vi kattburar från Trixie, Dogman och Ferplast.

Läs mer om kattburar

Kort om kattburar

Att transportera din katt på ett säkert sätt tycker vi är viktigt! Hos oss hittar du ett urval av transportburar vi själva vill och använder till våra katter. Oavsett om du söker en kattbur för en stor katt, två katter, på hjul eller till bilen så har vi det du söker! Nedan går vi igenom vad vi tycker är viktigt att tänka på vid köp av kattbur.

 

Att tänka på vid köp av kattbur

Storlek på kattbur

I dagsläget är storlekar på kattburar reglerade i L80-lagen. Bortsett från lagen så vill vi självklart erbjuda vår katt en bekväm kattbur att resa i. En kattbur bör vara ge katten utrymme att kunna stå upp, kunna vända sig om och ligga ner bekvämt. Oavsett storlek på din katt måste en kattbur uppfylla kraven enligt L80 för kattburar. 

Minsta mått på en kattbur är enligt lagen:

- Minsta längd: 50 cm
- Minsta Bredd: 30 cm
- Minsta höjd: 35 cm

Vid transport av fler än en katt:
Om fler än en katt skall transporteras i samma kattbur så måste varje katt minst ha en yta om 0,15 m2 per katt.

Hur ska du använda kattburen?

Innan du köper en kattbur bör du fundera på vid vilka tillfällen och hur du ska använda kattburen. Olika kattburar lämpar sig bäst till olika tillfällen. 

Canvasbur för katt

Canvasburar för katt erbjuder katten en kattbur med god ventilation och utsikt tillsammans med ett urinsäkert platsgolv som är lätt att göra rent om olyckor händer. Canvasburen kan användas att bära katter upp till en viss vikt. Nackdelen med Canvasburar är att katten kan bita och klösa sig ut ur buren. Vet du med dig att katten tenderar till att vara orolig och kan försöka ta sig ut så rekommenderar vi en hårdplastbur eller metallbur som kattbur.

Plastbur för katt

Plastburar så som Ferplast Atlas är kanske de mest populära valet som kattbur. Plastbur till katt är ofta väldigt lätta att hantera, bära och förvara då de går att montera ihop och isär väldigt fort. Plastburar erbjuder generellt god ventilation trots att det är mer täckta. Många gånger kan en mer täckt kattbur göra att katten känner sig tryggare och säkrare. Plastburarna kan också kompletteras med hjul och blir på så sätt en praktisk kattbur på hjul.

Metallbur för katt

Även om metallburarna för katt generellt inte är krocktestade så erbjuder de en högre säkerhet för både dig och katten så länge kattburen är fastsatt med antingen ett bälte eller lastöglor. Metallburarna har ofta hårdplastgolv som gör dem spillsäkra och lätta att rengöra liksom erbjuder två ingångar - både på kort och långsida. Metallburarna finns i flera storlekar och lämpar sig därför bra till att använda som kattbur för två katter.

Kattbur till bil

När du väljer en kattbur till bil så är det viktigt att du väljer en bur som är säker för biltransport och kan surras fast i lastutrymme eller med ett bilbälte. Likaså måste du erbjuda katten en kattbur som håller minsta tillåtna mått för en kattbur och se till att katten har det bekvämt. Åker du ofta bil med din katt så kanske en krocktestad bilbur passar er bra?

Kattbur utomhus

Söker du kattbur utomhus eller till balkong så rekommenderar vi att du tittar på kattnät och bygger ordentlig kattgård på balkongen eller utomhus med stolpar och ett bra uv-beständigt kattnät

Gör resan med kattburen mysig för katten

Givetvis kan vi underlätta att göra resan både smidigare och mysigare för katten. Vi rekommenderar att du köper en mysig filt och en mjukare dyna till kattburen. Använd gärna filten i god tid i förväg för att katten ska känna trygghet vid resan. Är det första gången ni ska använda kattburen så låt den gärna stå framme i ett par dagar före planerad resa för att katten ska få en möjlighet att nosa och undersöka kattburen i egen takt.

 

Vanliga frågor om kattburar

Måste man ha katt i bur i bilen? Det finns inga krav på att katten måste sitta i en kattbur i bilen, däremot måste katten transporteras på ett säkert sätt i bilen. Att ha katten i bilen innebär därför att du måste ha antingen en bilsele för katt eller en kattbur. 


Hur sätta fast kattbur i bil? När du använder en kattbur i bilen så måste du också säkerställa att den sitter fast vid hastiga inbromsningar eller olyckor. Att sätta fast en kattbur i bilen är inte särskilt svårt. Om du har kattburen placerad i lastutrymme i bilen så använd spännband så att kattburen står stadigt och inte rör sig vid inbromsningar. Väljer du att placera kattburen i ett säte så bör du använda ett bälte och surra fast buren med detta och på så sätt säkerställer du att kattburen sitter fast. 


Hur långt kan man åka med katter i bil? Katter måste erbjudas rastning och vatten minst var 6:e timme och få tillgång till foder minst med 24 timmars mellanrum. Katter bör erbjudas färskt vatten under hela resan - använd gärna en skvalpsäker skål. Katter får inte förvaras i en stillastående bil i mer än 3 timmar. 

Tänk på värmen!
Du får aldrig lämna en katt utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen i bilen går över +25c eller under -5c. Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i ett fönster så kan det väldigt snabbt bli för varmt i bilen. Det är inte bara temperaturen som är en risk utan även luftfuktigheten påverkar överhettnings. Bilen är en bil och inget förvaringsutrymme för katter.


Vilken kattbur för två katter?

Givetvis går det utmärkt att ha två katter i en kattbur. Det viktigaste är att katterna trivs tillsammans och att minsta måtten samt minsta yta per katt erbjuds i buren. Enligt lag måste varje katt erbjudas minst 0,15 m2 i kattburen. 

- Minsta längd: 50 cm
- Minsta Bredd: 30 cm
- Minsta höjd: 35 cm


Får man ha katter lösa i bilen?

Katter får absolut inte vara lösa i bilen! Dels så är det en olycksrisk att katterna är lösa i bilen liksom att katterna riskerar att bli skadade vid kraftiga inbromsningar eller olyckor. Enligt lag måste katter transporteras på ett säkert sätt i bilen och då är en kattbur eller sele två bra alternativ.

Kan katter vara åksjuka? Katter kan bli åksjuka och ibland beror det på en störning i innerörats balansorgan. Åksjuka hos katt visar sig oftast genom att katten dreglar eller kräks, ibland kissar katten även på sig eller får diarré. 

Vad kan jag göra åt kattens åksjuka?
Framförallt så bör du förebygga åksjukha hos katt redan när den är en kattunge genom att tränas att vara med i en kattbur i bilen på kortare turer. Öka succesivt längden på resorna så kommer en längre resa snart vara enkelt att genomföra.

Vissa katter blir lugnare av att inte se ut ur buren och andra tvärt om, hur just din katt trivs bäst bör du prova dig fram. Se dock till att det alltid finns god ventilation i kattburen. 

Hjälpmedel för åksjuka hos katt.
Det finns flera hjälpmedel om din katt är åksjuk. Feliway Transport Spray är ett bra verktyg inför resor liksom andra naturliga kosttillskott som kan ge en lugnande effekt och på så sätt utgöra ett bra verktyg för att träna katten att åka i en kattbur i bilen. Lugnande kosttillskott för katt hittar du här.

Kattbur för stor katt? När du väljer en kattbur till din stora katt så fungerar i stort sett alla burar så länge de möter kraven för minsta mått på kattbur liksom att den stora katten kan vända sig fritt, ligga ned och stå bekvämt i kattburen.

Hur länge kan en katt vara i bur? En katt får som mest sitta i en kattbur i max 6 timmar under resan. Sedan måste katten få möjlighet att rastas. Om resan är längre än 6 timmar bör du erbjuda katten en bur med en kattlåda eller motsvarande för uppsamling av urin och avföring.

Vilken kattbur till kattunge? När du ska köpa en kattbur till kattungen så rekommenderar vi att i första hand köpa en kattbur som även passar den vuxna katten. Även om buren kan upplevas stor till en början så kommer kattungen snart att växa in i den. Gör den gärna mysig med filtar & dynor.

 

Behöver du hjälp att välja rätt kattbur till din katt eller kattunge?

Vet du inte vilken typ av kattbur du behöver eller som passar dig och din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt transportbur utefter era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en kattbur! Hos oss hittar du kattburar för bilen, tåget, bussen och cykeln. Köp billigt och smidigt med hemleverans online eller i butik.