Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Akvaristik / Fiskmat & Fiskfoder

Fiskmat & Fiskfoder

Fiskmat & Fiskfoder: Att köpa rätt fiskmat är inte alltid så lätt, framförallt inte när vi är nybörjare. Hos oss kan du köpa fiskmat i olika former och varianter från välkända varumärken. I vårt sortiment hittar du ett noggrant utvalt sortiment av fiskmat, fiskfoder och pellets till akvariefiskar, räkor och sniglar från välkända varumärken så som JBL, Tetra & Hikari. Hos oss kan du köpa billig fiskmat liksom fiskmat online för sötvattensfiskar med snabb leverans och i vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm - Välkommen in!

Underkategorier: Flingfoder - Frysfoder - Granulater - Frystorkat & Insektsfoder - Semesterfoder - Sticks & Fiskpellets

Läs mer om Fiskmat & fiskfoder

Kort om Fiskmat & Fiskfoder

Fiskars behov av fiskmat varierar stort beroende på vart fisken har sitt ursprung, om fisken naturligt äter på botten, mellanskikt eller vid ytan. För att mata dina akvariefiskar korrekt så bör du ta hänsyn till fiskarnas naturliga behov och beteenden. Vare sig du matar dina fiskar med flingor, granulater, crisp, frystorkat, tabletter eller sticks så är frågorna kring utfodring av fiskar många, nedan går vi igenom vad du bör tänka på och många vanliga frågor vi får om fiskmat. Saknar du svar på din fråga är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Varför ska man ge fiskarna Fiskmat?

Att ge dina akvariefiskar rätt fiskmat och näring är minst lika viktigt som din egen kost. Fiskmaten påverkar fiskarnas immunförsvar, livslängd och motståndskraft mot yttre faktorer så som parasiter och svamp. Fiskmaten bör även varieras för fiskarnas bästa. Nedan kan du läsa om olika varianter av fiskmat och vilken som passar dina fiskar bäst. 

Fördelar med bra fiskmat till akvariefiskarna

  • Främjar ett bra immunförsvar & motståndskraft.
  • Lätt att utfodra med.
  • Främjar fiskarnas färger.
  • Minskar risk för svampangrepp & parasiter.

 

Fiskmat - Välj rätt fiskmat till dina fiskar

Vikten av rätt och en varierad kost av fiskmat är viktig för fiskarna välbefinnande, immunförsvar och färg. I denna guide går vi igenom hur, var och när du ska utfodra de vanligaste akvariefiskarna. Tänk på att endast utfodra dina akvariefiskar endast så mycket som fiskarna äter upp inom några minuter, fiskmaten ska vara uppäten helt och hållet inom 2 till 3 minuter. Bottenlevande fiskars tabletter kan givetvis bli liggandes längre.Rätt fiskmat till rätt fisk

Beroende på vart i akvariet fisken normalt befinner sig så bör de utfodras på olika sätt. Du kan ofta se på fiskens munform vart och hur fisken ska utfodras. Nedan går vi vanligt förekommande variationer på fiskar i sällskapsakvarium och vilken typ av fiskmat som passar dem bäst.

 

Fiskmat till ytätande fiskar

För att ta reda på om du har några ytätande så ta en extra koll i ditt akvarium och kika hur fiskarnas munnar är formade. Ytätande fiskar har generellt en mun formad och riktad uppåt. Dessa fiskar letar konstant efter mat och lämplig fiskmat till dessa fiskar är flingfoder, crips, sticks och torkade foderinsekter. Variera gärna fiskmat dagligen för fiskarnas välbefinnande.

 

Foder till mittenätande fiskar

Ser du fiskar i ditt akvarium som har en mun riktad rakt fram så är dessa normalt "mittenätande" fiskar, vilket innebär att de letar föda och har sitt primära matintag i mitten av akvariet. Passande fiskmat för dessa fiskar är flingor, crips och granulater. Variera fiskmaten även för dessa fiskar för fiskens hälsa och välbefinnande.

 

Fiskmat till bottenätande fiskar

Att en fisk är bottenätande kan du enkelt se på att fiskens mun har en nedådvänd mun. Dessa fiskarter är generellt bottenleverande och fiskmat som lämpar sig till dessa typer är granulater, flingor, tabletter, wafer och crispflingor.

 

Olika varianter av fiskfoder & fiskmat

GRANULATER

Granulater för fisk är ofta något större foder som sjunker till botten efter att ha dragit till sig vatten. Granulatfoder lämpar sig utmärkt att använda i foderautomater och passar bättre till bottenätande fiskar och för fiskar som är skygga. 

FLINGFODER

Flingfoder är vad de flesta ser framför sig när dem tänker på fiskamat och fiskfoder. Flingfoder är idealisk föda för de flesta fiskar tack vare att de är tunna och enkla att äta för fiskarna. Flingoder finns i en mängd olika varianter för de flesta fiskarnas olika behov. Flingfoder drar till sig vatten fort och sjunker därför också ganska fort. Flingfoder kan användas för utfodring av både ytätande, bottenätande och mellanätande fiskar. 

CRISP

Fiskmat i form av Crisp innehåller generellt mer energi och näring för fiskarna och lämpar sig bra till foderautomater då de inte fastnar lika lätt. Tetra TetraPro är en av våra storsäljande crispfoder för fiskar. 

TABLETTER & TABS

Tabletter, Tabs och wafers är fiskmat som lämpar sig bäst för alla bottenlevande fiskar, så som malar, barber med flera. Tabletterna sjunker till botten direkt och börjar lösa upp sig. Tabletterna lämpar sig utmärkt även till skygga fiskar, mata gärna med tabletter när akvariet är släckt för att säkerställa att andra fiskar inte äter upp tabletten innan de bottenlevande och skygga fiskarna hittar den. Tabletterna används oftast inte för daglig utfodring

TORKAD FISKMAT & FODERINSEKTER

Foderinsekter och larver, både i fryst och och torkad form är mycket uppskattat kompletteringsfoder för de flesta akvariefiskar. Varierara gärna den dagliga utfodringen av fiskar med fryst eller frystorkade insekter. För att helutfodra med insektsfoder så måste du kombinera eller komplettera med andra fiskfoder. Foderinsekterna och larver flyter oftast och bör därför utfodras till ytätande fiskar. JBL Novo Fil samt JBL Novo Fex är utmärkta frystorkade tillskottsfoder att variera utfodringen av akvariefiskarna med.

STICKS & FODERPELLETS

Sticks och foderpellets för fiskar är oftast anpassade för större akvariefiskar så som ciklider, guldfiskar, slöjstjärtar och dammfiskar. Ciklidpellets finns i flera olika storlekar för att passa alla åldrar och storlekar av ciklider. Fodersticksen och pelletsen flyter oftast och lämpar sig därför bäst för ytlevande fiskar. Sticksens form efterliknar även många fiskars byten. 

 

Vilken typ av fiskmat & fiskfoder passar mina fiskar bäst?

Välj en fiskmat som har en anpassad sammansättning för de arter du har i ditt akvarium samt köp en form och typ av fiskfoder som passar dina fiskar. Precis som för oss männniskor är en varierad typ av kost väldigt viktigt även för akvariefiskar. Välj fiskmat utefter vart i avkariet fisken lever och normalt sett hittar sin mat. 


Hur mycket ska jag mata mina fiskar?

Grundregeln när det kommer till att mata dina akvariefiskar är att maten skall vara uppäten inom 2-3 minuter för att inte riskera att försämra vattenkvalitén i vatten. Vanligaste orsaken till att fiskar dör är att de övermatas och på så sätt även försämrar vattenkvalitén. Är du orolig för att dina bottenlevande och bottenätande fiskar inte hinner få i sig maten innan övriga fiskar är där och äter upp tabletterna eller wafers så kan du utfodra dina bottenlevande fiskar när akvariet är släckt.


Hur länge klarar sig fiskar utan mat?

Fiskar klarar sig ganska länge utan att bli matade, i naturen är det inte säkert att fiskarna får i sig mat varje dag och därför kan du utan att behöva vara orolig låta det gå ett dygn, i värsta fall två utan att bli utfodrade. Ibland kan det till och med vara en fördel att låta fiskarna fasta en dag i veckan. Ska du vara bortrest en längre tid så är en foderautomat till fiskarna en god idé. Liksom semesterfoder som är anpassat för att utfodra fiskar över tid.


Fiskmat med färgstärkande egenskaper

Har du fiskar som du upplever bleka och saknar färgprakt så kan det bero på flera olika orsaker. Vanligaste orsakerna är att fiskarna är stressade, nyintroducerade i akvariet eller inte får en varierad kost. För att stärka fiskarnas färgprakt så kan du utfodra fiskarna med färgförstärkande foder. Det finns flera olika sätt att uppnå en färgstärkande effekt i fiskmaten men det vanligaste sättet är att tillsätta karoten.  


Semesterfoder för fiskar

Att utfodra fiskarna under semestern eller när du är bortrest och saknar möjligheten för någon att ta hand om dina fiskar så kan semesterfoder eller foderautomater vara en lösning för dig. 

Foderblock - Weekendfoder för fisk

Två vanliga lösningar för semesterutfodring av fiskarna är dels de klassiska foderblocken som löser upp sig i vattnet. Dessa weekend och semesterfoder löser sig upp allt eftersom och ger fiskarna näring på så sätt. Nackdelen med dessa foderblock är att de ofta smutsar ner vattnet, ger ökad algblomning och försämrar vattenkvalitén och bör därför endast ses som en nödlösning.Fodersticks, foderkakor & Gel

Bättre alternativ för semester och weekendutfodring av dina akvariefiskar är TetraMin Holiday som är en hårt pressad gelékaka som fiskarna äter direkt på och löser inte upp sig på samma sätt som de klassiska foderblocken. Tetramin Holiday utfodrar fiskarna upp till 14 dagar. Tetramin Weekend är ett annat bra alternativ till foderblocken som utfodrar dina akvariefiskar upp till 6 dagar. Tetramin weekend är fodersticks som inte smutsar ner vattnet lika mycket och innehåller en god mix av vitaminer, proteiner och mineraler dina fiskar behöver. Mer om respektive produkt kan du läsa om under semesterfoder.

Vanliga frågor om fiskmat & fiskfoder

Vilken är det bästa semestermaten för fiskar?
Vi rekommenderar i första hand en foderautomat. Saknar du möjlighet att montera en foderautmat så rekommenderar vi TetraMin Weekend för kortare semestermatning av fiskarna (upp till 6 dagar). Vid längre resor och semestrar rekommenderar vi TetraMin Holiday (upp till 14 dagar). Glöm inte att göra rent akvariet innan längre semester och helst låt någon titta till akvariet under tiden du är bortrest.


Hur mycket ska jag mata mina fiskar per dag?
Hur mycket du ska mata dina fiskar per dag beror på hur många fiskar och vilka fiskar du har. Grundregeln vid utfodring av akvariefiskar är att maten skall vara uppäten inom 2-3 minuter bortsett från bottenlevande fiskar. 

Mata hellre flera gånger och mindre per gång än tvärt om. Övermatning av fiskarna kan leda till att akvarievattnet blir giftigt.Fiskmat för bottenlevande fiskar?
Bottenlevande fiskar har lite olika behov beroende på om de är algätare eller allätare. Välj gärna en sjunkande tablett eller wafer för dina bottenleveande fiskar och utfodra fisken beroende på näringsbehov. 

Mata gärna de bottenlevande fiskarna när akvariet är släckt. 


Hur utfodrar man algätande fiskar?
Algätande fiskar behöver generellt inte utfodras dagligen eller så ofta men det kan finnas tillfällen när du behöver stödmata dessa typer av fiskar, t.ex. vid nystartade akvarium eller nyligen introducerade fiskar eller om du vill att de ska växa till sig snabbare. När du utfodrar algätande fiskar så köp gärna tabletter eller flingor som innehåller spirulina.  Vad äter räkor?
Räkor äter det mesta i akvariet och är generellt lätta att ta hand om och utfodra. Räkor är främst algätare men äter även andra rester som de hittar i akvariet. Vill du säkerställa att räkorna får i sig tillräckligt med foder så rekommenderar vi Tetracrusta Meny som ger dina räkor en god variation av foder.Kan jag ge mina fiskar för mycket mat?
Visst kan du ge dina fiskar för mycket mat, fiskar brukar däremot inte äta ihjäl sig, även om det är teoretiskt möjligt. Utan anledningen till att du inte skall övermata dina akvarifiskar är framförallt för att det blir hög belastning på vattnet och att vattenkvalitén blir sämre vid övermatning. 

Grundregeln är att fiskmaten ska vara uppäten inom 2-3 minuter bortsett från sjunkande tabletter för bottenlevande fiskar.


Hur ger jag yngel rätt fiskmat?
Att ufodra dina nykomlingar i akvariet är inte alltid så lätt. Så snart du ser att du har yngel så bör du flytta dem till ett yngelkar eller sätta in ett yngelkar i akvariet och genast ge fiskyngel mat. Mata väldigt lite åt gången men ofta. Flingfoder fungerar utmärkt för detta och kan enkelt malas sönder till små smulor som yngel kan äta. Söker du färdig fiskmat för yngel så rekommenderar vi TetraMin Baby som är ett yngelfoder som är mycket finsilat.


Fiskmat till ciklider?
Till ciklider rekommenderar vi Hikari Cicklid staple. Hirkari Ciklid Staple finns i flera olika pelletsstorlekar vilket gör att de passar de flesta ciklider. Ciklid Staple finns både med färgstärkande egenskaper och utan. 

 

Fiskmat för dammfiskar?
Dammfiskar ska utfodras lite olika beroende på årstid, ålder och storlekar på fisk. Se till att köpa sticks eller pellets som flyter då detta är de flesta dammfiskarnas mest naturliga sätt att leta föda. Precis som med akvarium så bör du undvika att övermata dina dammfiskar då risken är stor för en hög belastning av vattnet och att vattenkvaliten till slut blir skadlig för fiskarna. 


Fiskmat till guldfisk & slöjstjärtar?
Guldfiskar och slöjstjärtar är ytätande fiskar och bör därför utfodras med sticks och pellets som flyter. I vårt sortiment hittar du flera fiskfoder anpassade för just guldfiskar och sljöstjärtar. Tycker du att dina sljöstjärtar eller guldfiskar är bleka så komplettera gärna med ett färgstärkande foder, alternativt undersök om fiskarna är stressade eller inte trivs i sin nuvarande miljö.


Olika typer av fiskfoder & fiskmat?
Det finns en mängd olika former och varianter på fiskmat, nedan går vi igenom de vanligaste formerna av fiskmat och vilka fiskar de passar bäst till.

Granulater

Granulater för fisk är ofta något större foder som sjunker till botten efter att ha dragit till sig vatten. Granulatfoder lämpar sig utmärkt att använda i foderautomater och passar bättre till bottenätande fiskar och för fiskar som är skygga. 

Flingfoder

Flingfoder är vad de flesta ser framför sig när dem tänker på fiskamat och fiskfoder. Flingfoder är idealisk föda för de flesta fiskar tack vare att de är tunna och enkla att äta för fiskarna. Flingoder finns i en mängd olika varianter för de flesta fiskarnas olika behov. Flingfoder drar till sig vatten fort och sjunker därför också ganska fort. Flingfoder kan användas för utfodring av både ytätande, bottenätande och mellanätande fiskar. 

Crisp

Fiskmat i form av Crisp innehåller generellt mer energi och näring för fiskarna och lämpar sig bra till foderautomater då de inte fastnar lika lätt. Tetra TetraPro är en av våra storsäljande crispfoder för fiskar. 

Tabletter & Tabs

Tabletter, Tabs och wafers är fiskmat som lämpar sig bäst för alla bottenlevande fiskar, så som malar, barber med flera. Tabletterna sjunker till botten direkt och börjar lösa upp sig. Tabletterna lämpar sig utmärkt även till skygga fiskar, mata gärna med tabletter när akvariet är släckt för att säkerställa att andra fiskar inte äter upp tabletten innan de bottenlevande och skygga fiskarna hittar den. Tabletterna används oftast inte för daglig utfodring.

Torkad fiskmat & foderinsekter

Foderinsekter och larver, både i fryst och och torkad form är mycket uppskattat kompletteringsfoder för de flesta akvariefiskar. Varierara gärna den dagliga utfodringen av fiskar med fryst eller frystorkade insekter. För att helutfodra med insektsfoder så måste du kombinera eller komplettera med andra fiskfoder. Foderinsekterna och larver flyter oftast och bör därför utfodras till ytätande fiskar.

JBL Novo Fil samt JBL Novo Fex är utmärkta frystorkade tillskottsfoder att variera utfodringen av akvariefiskarna med.

Sticks & foderpellets

Sticks och foderpellets för fiskar är oftast anpassade för större akvariefiskar så som ciklider, guldfiskar, slöjstjärtar och dammfiskar. Ciklidpellets finns i flera olika storlekar för att passa alla åldrar och storlekar av ciklider. Fodersticksen och pelletsen flyter oftast och lämpar sig därför bäst för ytlevande fiskar. Sticksens form efterliknar även många fiskars byten. 

Kika gärna in alla fiskfoder i sticks & pelletskategorin.


 
Bästa fiskmaten?
Vilken som är den bästa fiskmaten är svårt att svara på, utan detta beror på vilka typer av fiskar du har och hur många fiskar du har. Är du osäker på vilken fiskmat du behöver till dina fiskar är du varmt välkommen att höra av dig till oss.Populära varumärken av fiskfoder & fiskmat?

- Tetra Fiskmat

Tetra är ett av våra äldsta och mest välkända varumärken som har lång erfarenhet av att tillverka kvalitativ och näringskorrekt fiskmat för de flesta olika typer av fiskar. Tetra erbjuder både tabletter, flingfoder och wafers.

- JBL Fiskmat

JBL är ett företag som har en lång historia inom foder och tillbehör för akvarister och fiskar. JBL har tillverkat fiskfoder sedan 1984 och är i dag en av de världsledande företagen inom akvaristik. 

- Hikari

Hikari är en av det mest igenkända varumärkena inom fiskmat och fiskfoder. Utvecklade och producerade i Japan, försäkrar fiskmat och fiskpellets i absolut bästa kvalitet. 

 

BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT FISKMAT & FISKFODER TILL DINA FISKAR?

Vet du inte vilket typ av fiskmat, fiskfoder eller foderpellets du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt fiskmat för dina fiskar. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta bra, billig och rätt fiskmat! Hos oss kan du köpa prisvärd och varierad fiskmat till akvariefiskarna både Online och i butik!

1 2  53 artiklar Kampanjprodukter(0) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
1 2