Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Träning & Bruks / Nose Work

Nosework hund: Nosework Kit & Hydrolat

Nosework: Nosework innebär tävling i doftspårning med hund. De flesta hundar älskar detta och sporten passar både stora och små hundar och kräver nästan ingen utrustning. Att arbeta med nosen ger både mental och fysisk stimulans vilket gör hunden nöjd och glad. Hos oss hittar du Nosework hydrolat, Nosework kit och Nosework produkter för att komma igång med Nosework tillsammans med din hund. Köp Nosework lukträningskit enkelt online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Varmt välkommen in!

Läs mer om Nosework

Kort om Nosework

I nosework placeras olika dofter i gömmor i olika miljöer och hunden får sedan nosa fram källan. Du kan prova att använda nästan vilka dofter som helst men i tävlingssammanhang används specifika dofter såsom eukalyptus och lavendel. Gillar du svamp kan det vara roligt att låta hunden träna med exempelvis kantareller så har du en perfekt hjälpreda i höstskogen. 

 

Nosework nybörjare - vart start man?

Nosework är relativt enkelt och snabbt att komma igång att träna med sin hund. Startsträckan är helt enkelt kort. Noseworksporten kan enkelt och smidigt utövas i hemmet utan massor med utrustning. I början av noseworkträningen med din hund är det viktigt att doftkällan och belöningen (godiset) ligger nära varandra för att hunden skall koppla doften till belöning. Det är viktigt att ha kopplet löst och låta hunden jobba självständigt.

Träna Nosework med valp?

Att börja träna nosework med din valp kan vara en god idé, tänk bara på att en valp inte kan hålla fokus fullt lika länge som en vuxen hund. Nosework kan du utöva hemma eller i skogen. Vill du vidareutveckla Noseworkträningen så finns det både helgkurser och dagskurser för nosework.

 

Vad behöver jag för att träna Nosework med hunden?

Gällande utrustning som krävs för Nosework, är det inte mycket. Vill du på ett enkelt sätt prova på Nosework hemma för att se om du och din hund har intresse för att utöva Nosework så kan du börja med en barnmatsburk eller någon annan klar glasburk som du kokat noga (viktigt att rester och eventuella dofter är borta), gör hål i metalllocket, var försiktig så inget vasst sticker upp som kan skada hunden. Även kartonger kan användas i ett första skede. Det knepiga med att använda kartonger och begagnade glasburkar brukar vara att andra dofter har kontaminerat burken eller kartongen sedan tidigare. Därför kan det vara en god idé att köpa oanvända metallbehållare eller små plastbehållare för hydrolaten. Nosework kan du göra både inomhus och utomhus. 

Vad är Nosework hydrolat?

Hydrolat är väldoftande växtvatten som blir över vid destillering av eteriska oljor. Lagerbladshydrolatet innehåller den destillerade växtens egenskaper och doft. Vid destillering av växten ångas den för att utvinna den eteriska oljan. Ångan som passerar drar till sig växtens egenskaper och doftämnen. När ångan sedan återgår till vattenform blir den hydrolat. För bästa livslängd förvara den mörkt och svalt. De Noseworkhydrolat vi säljer är helt ekologiska och tillverkade enligt ECOCERT och JAS. Samt innehåller absolut inga tillsatser. Noseworkhydrolaten som används inom Noseworksporten är: Klass 1: Eukalyptuslagerblad, Klass 2: Lagerbladshydrolat, Klass 3: Lavendelhydrolat. 

 

Vanliga frågor om nosework

Nosework för nybörjare Nosework är relativt enkelt och snabbt att komma igång att träna med sin hund. Startsträckan är helt enkelt kort. Noseworksporten kan enkelt och smidigt utövas i hemmet utan massor med utrustning. I början av noseworkträningen med din hund är det viktigt att doftkällan och belöningen (godiset) ligger nära varandra för att hunden skall koppla doften till belöning. Det är viktigt att ha kopplet löst och låta hunden jobba självständigt.

Det som är bra med Nosework hund är att du egentligen inte behöver så mycket prylar för att komma igång. Ett bra nosework kit består av små förvaringslådor som är luktfria där du kan droppa i hydrolat liksom hydrolatet i sig. Nosework kan du göra både inomhus och utomhus. Vilken utrustning behöver jag?
Gällande utrustning som krävs för Nosework, är det inte mycket. Vill du på ett enkelt sätt prova på Nosework hemma för att se om du och din hund har intresse för att utöva Nosework så kan du börja med en barnmatsburk eller någon annan klar glasburk som du kokat noga, gör hål i metalllocket, var försiktig så inget vasst sticker upp som kan skada hunden. Även kartonger kan användas i ett första skede. Det knepiga med att använda kartonger och begagnade glasburkar brukar vara att andra dofter har kontaminerat burken eller kartongen sedan tidigare. Därför kan det vara en god idé att köpa oanvända metallbehållare eller små plastbehållare för hydrolaten.

 

Nosework sele

Söker du en sele för Nosework kan det vara en god idé att använda dig av en  hundsele med fästring på bröstet eller under hunden, detta för att hunden skall kunna arbeta så fritt som möjligt utan att kopplet är ivägen. Vissa använder Metzioselen som en Noseworksele för hund. Vanligtvis krävs ingen specifik Noseworksele för att komma igång, men vill du vidare utveckla eller t.ex. även spåra med din hund är det en god idé att köpa en ordentlig sele med bra ergonomi, koppelfästpunk på bröstet och reflexer.  Vi hjälper dig gärna att prova ut en noseworksele.

 

Nosework Koppel

När det kommer till noseworkkoppel för hund så krävs egentligen inget specifikt koppel för att prova på Nosework. Men för att hunden skall kunna arbeta så fritt som möjligt utan att kopplet är ivägen kan en spårlina, långlina och långt koppel med fördel användas så hunden kan röra sig fritt över större ytor utan att vara okopplad. Hundkoppel hittar du här.
Nosework kurser
Det finns mängder av olika kurser för att både prova på Nosework men även för fortsatt utveckling. En Noseworkkurs kan vara ett bra sätt att komma igång och testa sporten på om du inte kommer igång hemma. Tycker du och din hund att det är kul efter en nybörjarkurs kan det vara en god idé att vidareutveckla noseworkträningen med mer avancerade kurser.

BEHÖVER DU HJÄLP ATT HITTA RÄTT NOSEWORK PRYLAR TILL DIN HUND?

Vet du inte vilket hydrolat eller Nosework startkit du skall börja med? Så är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att komma igång med din Noseworkträning. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig i butiken! Hos oss kan du köpa bra noseworkprylar, billigt och prisvärt både Online och i butik! Varmt välkommen in!