Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Kattklös / Klösträd & Katträd

Katträd, klösträd, klösmöbler & klätterträd

Klösträd, Katträd & klösmöbler: Katter har ett behova av att klösa. När en katt klöser vässar och slipar den inte bara klorna utan den markerar även sitt revir och tränar sina muskler. Klösträd och katträd finns i många olika varianter och storlekar, små enkla klösbrädor, stora klösträd och klösmöbler, som klätterträd för din katt eller diskreta klöspelare. Tänk på att om du har större eller fler katter behöver klösträd och katträd anpassade efter kattens storlek för en bra och naturlig ergonomi. 

Läs mer om Klösträd och katträd

Det bästa klösträdet & katträd

Den bästa klösmöbeln för din katt är den som katten använder. För vissa katter innebär det en enkel klösbräda av wellpapp fäst på väggen, för andra ett enormt katt klösträd med avsatser, grottor och hängmattor. Oavsett vilken smak katten har finns det alltid åtgärder du kan ta för att uppmuntra katten att klösa på det ställe du har valt som rätt plats. Nedan går vi igenom ett gäng tips inför köp av katt klösträd och klösmöbler.

 

Val av klösträd & katträd

Klösmöbler katt och klösträ finns i en uppsjö av olika modeller, storlekar och färger. Allt från mindre klösmöbler för hörn och klöstunnor, till kattställningar och klösträd XXL. Vi har alla olika förutsättningar när det kommer till prisklass, storlek och plats för klösträd i hemmet. Oavsett budget så rekommenderar vi att du har minst en avsedd klösmöbel för din innekatt i hemmet. 

Höjd på klösträ

Av ergonomiska skäl så bör ett katträd och kattställning vara så pass hög att katten naturligt kan sträcka på sig samtidigt som den klöser. Ett bra höjd-mått för en klösmöbel är ca 90 cm. Så länge din katt inte är extremt stor så räcker generellt 90 cm höjd på en kattställning. Det ger katten en naturlig position som inte riskerar att skada rygg m.m. för att klösa på. Har du innekatter som saknar möjligheten att gå ut så föreslår vi att du köper ett större klösträd som ger katterna möjlighet till både lek, stoj och vila. Tänk på att justera katträdets storlek och antal efter kattens storlek.

Placering av kattställningar

Ett klätterträd för katt bör placeras i närheten av kattens viloplats, vid ingången eller nära möbler katten inte ska klösa på. Klösandet är en stor del av revirmarkeringen, därför brukar vara lämpligast att placera en klätterträd för katt så nära uteplats eller balkong som möjligt. 

Hur många klösträd bör katterna ha?

Hur många klösmöbler eller klösträd du bör erbjuda katten beror till stor del på hur stort hem ni har liksom om ni har flera katter i hemmet. Oavsett storlek på hem så bör minst en plats för att klösa finnas i hemmet, annars är risken stor att soffan, sängen eller något annat klösvänligt material får känna av kattens klor.

 

Olika modeller av klösträd & klösmöbler

Stort katträd & Klösträd för stora katter- Generellt större, kraftigare och högre klösträd för större eller fler katter som står pall mot en högre belastning både när det kommer till sisalrepets tjocklek och stammars grovlek. Köper du för små klösträd är risken större att klösträden eller pelarna går sönder. Köp ett katträd stort som katterna kommer att älska!

Klösträd vägg - Smarta och smidiga klösträd som monteras fast i vaggen. Ger katterna en bra yta att klösa på och besparar mycket plats. Väggmonterade klösträd finns i en mängd olika och roliga designer och ger dig ofta frihet att använda kreativitet och bygga något roligt till din katt. Alla klösträd för väggmontering hittar du här.

Klösträd högt - Många katter älskar att ligga högt uppe på ett klösträd högt eller golv till takmodell för att ha god utsikt över allt som händer i hemmet. Golv-till-takklösträd spänns enkelt fast mot taket för en extra stabilitet. Om du köper ett högt klösträd - säkerställ att bottenplattan är av större modell så det höga klösträdet står stadigt.

Klösträd billigt - Givetvis är vi lockad av att köpa katträd billigt. Dock ska vi komma ihåg att vi får vad vi betalar för och generellt så är riktigt billiga klösträd ofta av betydligt tunnare materal, sämre sisal och betydligt klenare pelare som inte står pall för kattens klösande speciellt länge. Vill du ha ett högt klösträd som håller länge så rekommenderar vi att du inte köper ett klösträd billigt.

Klösträd utomhus - Att erbjuda katten en klösmöbel för utomhusbruk brukar vara uppskattat. Klösträd utomhus kan placeras under tak på en balkong eller uteplats för katten att leka i, klösa på och mysa i. 

 

 

Vanliga frågor om klösträd & katträd

Varför klöser katten?
Alla katter behöver klösa och det är inte för att de vill förstöra soffan och vara allmänt jobbiga. När en katt klöser markerar den dels sitt revir genom synliga rivmärken men även via doft från feromoner som utsöndras via tassarna.

Förutom tydlig revirmarkering bidrar klösandet till vassare och lagom långa klor samt att den ger katten en skön stretch och muskelträning. Därför är det viktigt att erbjuda ett klösträd eller klösmöbel.

Varför klöser katten när vi myser?
När du har en mysig katt liggandes i knät kan goset plötsligt avbrytas av tio sylvassa klor rakt in i ditt lår. Katten spinner och verkar ha det skönt men ändå sitter du och lider av dessa nålstick.

Det är helt naturligt. Liksom vid revirmarkering utsöndrar katten feromoner via tassarna vilket ger en hemtrevlig doft för den. Katten ser dig helt enkelt som den bästa platsen den kan vara på och vill återkomma, extra mysigt om det då också luktar hemma.

Hur stort klösträd ska katten ha?
Beroende på hur stor din katt är behöver den olika höjd att sträcka ut sig på. Men ett bra riktmärke är att erbjuda minst ca 90 cm och uppåt för en fullvuxen katt i höjd. För en kattunge kan det räcka med 40-60 cm höjd.

Katten klöser inte på klösmöblen, varför?
En katt vill klösa för att markera sitt revir och är klösträdet placerad på "fel" ställe, exempelvis undangömt i ett hörn, är det inte alltid katten tycker att det är värt att markera sitt revir just där.

Det kan också vara så att katten redan har utsett sin klösplats och då fortsätter den gärna att klösa där. Har du flera katter är det även viktigt att de har tillgång till flera olika platser för att inte konkurrera för mycket med varandra.

Var ska klösmöbeln placeras?
En bra placering är centralt i rummet så katten känner att revirmarkeringen synd tydligt. Är klösträdet utformad med platåer att sitta på är det även trevligt för katten att kunna kika ut genom ett fönster eller ha uppsikt åt flera olika håll samtidigt.

Hur länge håller ett klösträd eller katträd?
Beroende på hur stark din katt är och vilken typ av klös du har är hållbarheten olika lång. Sisalklädda klösmöbler och klösträd håller längre än motsvarande i wellpapp och de som har en tätare sisalmatta håller generellt sett bättre än klösar med lindat rep. Vi erbjuder sisalrep för en smidig och snabb reparation av klöspelare. Sisalrep hittar du här. Vill du byta ut hela pelare i klösträd så kan du givetvis göra detta också. 

När är det dags att byta ut katträdet eller delar?
Klösmöbeln bör bytas när katten inte längre får något motstånd från den. Börjar repen hänga eller wellpappen bara är konfetti vet du att det är dags. Om du inte byter ut pelaren eller sisalrepet i tid är risken stor att katten hittar ett nytt ställe och soffan ligger alltid nära till hands.

Finns det reservdelar till katträd?
De flesta klösmöbler, klösträd och klöspelare är lätta att montera ihop och isär och därför är även delarna lätta att ersätta. Saknar du reservdel till just din klös så hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig att hitta reservdelar åt dig. Reservdelar till klösträd hittar du här.

Hur många klösträd behöver jag ha?
För det mesta är det bra att erbjuda din katt flera platser att klösa på. En bra regel är att ha en klösmöbel eller klösträd som grund i klösutbudet och sedan komplettera med en enklare klöspelare & klösbräda mer än antalet katter i hushållet, dvs 1 katt, 2 klösplatser, 2 katter, 3 platser, osv.

Har du en stor klösmöbel med flera olika klösplatser kan det absolut räcka men att erbjuda alternativ som en enkel klösbräda på väggen kan vara ett bra komplement. Observera dina katter och avgör efter deras smak.

Hur får jag katten att sluta klösa på möblerna?
Har din katt utsett soffan till klösplats? För att lära om katten är det viktigt att dels erbjuda alternativa platser att klösa på men även att göra det felaktiga stället oattraktivt.

1. Rengör området ordentligt. Kattens doft lockar tillbaka den till samma plats så försök rengöra området så noga som möjligt.
2. Obehaglig doft! Använd en spray som katten tycker luktar illa.
3. Täck över området med något glatt, exempelvis en vaxduk.
4. Placera klöspelaren där katten gärna klöser, även om det är "fel plats", och låt den stå där några dagar. När katten vant sig kan du långsamt flytta den till den plats du tycker passar bättre.
5. Uppmuntra katten att använda klösen genom att spraya med god doftspray eller gnida in den med kattmynta Häng gärna upp lite leksaker i den och beröm katten när den använder klösen.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT VÄLJA UT ETT KATTRÄD, KLÖSMÖBEL  ELLER KLÄTTERTRÄD TILL KATT ELLER KATTUNGE?


Vet du inte vilket typ av klösträd eller klösmöbel du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta ett passand katträd som passar dig och dina katter. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta en snygg, smart, smidig och skönt klösträd! Hos oss kan du köpa bra, stabila och snygga katträd klösträd och klätterträd för katt, billigt och prisvärt både Online med fri hemleverans och i butik!

1 2  62 artiklar Kampanjprodukter(0) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
1 2