Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Hundbur & Transport

Hundburar & Transportbur hund

Hundburar & Transportbur för hund: Så du ska ut och åka med din hund? Beroende på hur du ska resa med din hund så gäller det att köpa en hundbur eller transportbur som passar dina behov. Att välja en hundtransportbur eller hundväska är inte alltid så lätt. Ett par saker du bör fundera på vid val av transportbur till hunden är hur du huvudsakligen skall använda hundburen, storleken på din hund och välja en modell utifrån detta. Visste du att en hundbur kan motverka åksjuka? Har du frågor som vi inte besvarar i "vanliga frågor" nedan gällande transportburar och bilselar för hund är du varmt välkommen att höra av dig. Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor vi får kring hundburar & transporter. I vårt sortiment hittar du noggrant utvalda hundburar från välkända varumärken så som Ozami, Dogman, 4Pets, Trixie och Ferplast. Köp hundbur online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm och prova ut en passande hundbur till hunden. Varmt Välkommen in!

Underkategorier: Hundbur Bil & Bilbur till hund - Bilbälte för hund - Tygbur & Canvasbur - Biltillbehör - Cykelkorgar - Hundväskor - Transportbur - Valphagar & Grindar

Läs mer om Hundburar & hundtransport

Kort om hundburar & Transportbur till hund

Hundburar och transportburar är a och o i ditt hundägande, en hundbur kan användas till så mycket mer än att bara transportera din hund. Hundburar är även utmärkta hjälpmedel när du ska träna din hund eller valp att vara ensam. Säkerheten när det gäller transportburar och att resa med sin hund är också superviktigt. Vad säger lagen om hundburar och hundtransport? Hundbur regler: Den Svenska lagen som reglerar hur hundar får transporteras i bil är relativt ny och har uppdateras ett antal gånger. Senaste uppdateringen skedde 2010 gällande transport av levande djur. Lagen reglerar bland annat hur stor en transportbur för hund minst måste vara, att hundar och katter inte får transporteras lösa i bil m.m. Mer om vad lagen reglerar kan du läsa nedan under vanliga frågor.

 

Varför behöver man en hundbur?

En hundbur kan behövas av många olika anledningar. Även om den främsta anledningen troligtvis är för transport i bil, båt, flyg, buss eller tåg. En hundbur kan många gånger även erbjuda en trygg och säker plats för hunden att dra sig undan och vila på när du använder hundbur inomhus. När du köper en hundbur rekommenderar vi att du tänker till ordentligt på både nuvaranda liksom framtida behov när det kommer till hundburar. Hundburen är troligtvis något du och din hund kommer att använda i många år framöver.

 

Att tänka på när du köper en hundbur

Att köpa en hundbur innebär säkert över 100 olika typer av val. Därför tycker vi det är viktigt att fundera på hur du kommer använda hundburen, hur ofta och framförallt att du väljer rätt storlek på hundburen. Även om en hundbur anpassad till den vuxna hunden kan kännas gigantisk till valpen så rekommenderar vi att du köper en hundbur som passar hunden även som fullvuxen. Nedan går vi igenom olika typer av hundburar, materialval och egenskaper som är tänkvärda innan du köper en hundbur.

 

Olika varianter på hundburar & Hundtransport - Vilken hundbur passar dig och din hund?

Innan du kikar vidare på hundburar så är först och främst viktigt att fasttälla hur du har tänkt att använda hundburen liksom till vilka ändamål. Nedan går vi igenom olika typer av hundburar och vad de passar bäst till.

 • Säker transport av hund i bilen


  • Hundbur i bil - Många gånger är det främst till bilen vi köper en hundbur. Framförallt för att hunden måste erbjudas ett säkert sätt att transporteras i bilen enligt lag. Det absolut mest säkra sättet för både dig och din hund är en en krocktestad bilbur och hundbur robust. Du hittar alla hundbur till bil här liksom en genomgående guide för hundbur bil. 

  • Bilsele & bältessele - Ett annat populärt och säkert alternativ att transportera hunden i bilen är med en bilsele eller bilbälte för hund. Absolut säkrast är det att använda en krocktestad bilbur men det är inte alla gånger det passar dig och din hund. Då är bilselen ett utmärkt alternativ som ändå säkerställer att hunden inte är lös i bilen och minskar risken för skador för både hunden och dig vid en eventuell olycka. Bilbälten för hund hittar du här.

  • Sätesskydd hund & stötfångarskydd - För dig som använder både bilbälte till hunden liksom en krocktestad hundbur i bagageutrymmet så kan sätesskydd vara något som spar dig mycket tid och energi på städning i bilen. Stötfångarskyddet är ett utmärkt sätt för dig som vill undvika repor och skador på stötfångaren när hunden hoppar in och ut ur bilen. Sätesskydd & Stötfångarskydd finns här.

 • Cykla med hunden - Många av oss cyklar frekvent med våra hundar och då är det utmärkt att använda en bra cykelkorg hund. Hos oss hittar du många varianter på cykelkorgar för hund. Kika in alla cykelkorgar här och läs gärna våra tips & tricks kring cykelkorgar för hund.

 • Hundväska - Hundväskor är smidiga att använda till små och medelstora hundar för flyg i kabin, tåg, buss eller varför inte till veterinären? Hundväskorna är dessutom lätta att fälla ihop och förvara när du och din hund inte behöver dem. Alla hundväskor & ryggsäckar för hund hittar du här.

 • Hundbur tyg & Canvasbur hund - Canvasburarna är ett utmärkt alternativ för dig som vill resa lätt med din hund samtidigt som du får med dig en trygg plats för hunden att vila på. Canvasburarna och hundbur nylon är lätta att fälla ihop och väger inte speciellt mycket för sina storlekar. Lämpliga för de flesta typer av resor. Alla Hundburar i tyg & Canvasburar hittar du här. 

 • Flygbur hund & Hundbur flyg - Här bör du kontrollera om hunden får åka i kabin eller lastutrymme. Val av hundbur eller transportväska bör anpassas utefter detta. Flygbolagen kan dessutom ha olika regler för storlekar på hundväskor och transportburar.  När det kommer till hundtransportburar för flyg så finns det burar som följer IATA rekomendationer och dessa burar är anpassade efter flygbolagens regler även om undantag finns. Dubbelkolla alltid med flygbolaget! Mer om att flyga med din hund kan du läsa om under vanliga frågor och svar nedan.

 • Valphagar & Grindar - Valphagar är något som är väldigt användbart för nästan alla som köper valp. Med en bra valphage så kan du enkelt skydda både din valp och omtåliga saker i er omgivning när du inte kan ge din valp full fokus. Valpgrindar är dessutom lättanvända om du vill spärra av ett våningsplan eller endast låta hunden eller valpen vistas i ett viss rum. Mer om valphagar & grindar kan du läsa om här.

 • Hundbur utställning - Utställningsburar syftas generellt på hundbur i metall, så som Ozami transportbur i metall. Hundbur utställning är enkel att fälla ihop och montera upp samt är försedd med en plastbotten som är enkel att göra ren. Komplettera med ett passande skydd för utställningsburen.

 

Vad säger lagen om om hundburar

Hundbur lag: Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Regler hundbur är att hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Hundburen eller hundväskan skall vara lämplig för ändamålet. 
Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

Vid transport av hund gäller följande:

 • Hundar får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
 • Hundar får inte förvaras permanent i en hundbur.
 • Vid hundtransport måste hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme och utfodras högst med 24 timmars intervall.
 • Hundburen eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

  • Längd på hundbur: Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.
  • Bredd på hundbur: Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.
  • Höjd på hundbur: Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd.
  • Transport av flera hundar: Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

 

Storlek på hundbur - hur hittar jag rätt storlek på hundbur för min hund?

Att köpa rätt storlek på hundburen är viktigt för hunden välbefinnande. Beroende på hur långa stunder hunden ska sitta i hundburen så rekommenderar vi att du köper en större hundbur än minsta möjliga enligt de lagstadgade måtten. Även om en större hundbur är att föredra så bör den heller inte vara för stor om det skulle hända en olycka. Så precis som med mycket annat så gäller det att hitta en lagom stor hundbur. Följande mått ska en hundbur ha för att vara godkänd.

 • Längd på hundbur: Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.
 • Bredd på hundbur: Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.
 • Höjd på hundbur: Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd.
 • Transport av flera hundar: Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

Hundbur Storlek - Exempel på lämpliga storlekar för olika hundraser

 • Hundbur stor hund - Hundbur XL & Hundbur XXL

  • Hundbur Golden Retriever - Generella rekommendationer för hundbur till golden retriever är ca 70 cm djup/lång, ca 50-60 cm bred och 70-80 cm hög. Dessa mått är endast uppskattade och för att säkerställa att du köper rätt storlek på hundbur till Golden så bör du mäta din hund.

  • Hundbur Schäfer - Generella mått för hundburar för schäfrar är ca 70 cm hög, 60 cm bred och 90 cm lång/djup. Storleken bör dock individanpassas då storleken på hundar varierar inom rasen.

  • Hundbur Rottweiler - När det kommer till storlek på hundbur för en Rottweiler så gäller generella mått: ca 120 cm lång/djup, 80-90 cm bred och ca 80-90 cm hög. Som alltid, mät din hund storlek och mått för att få mer exakta mått för just din hund.

  • Storlek Hundbur jämthund - Generella mått för hundburar för jämthundar är ca 60-70 cm hög, 60-70 cm bred och 80-90 cm lång/djup. Storleken bör dock individanpassas då storleken på hundar varierar inom rasen.

  • Hundbur labrador - Generella rekommendationer för hundbur till labradorer är ca 70-80 cm djup/lång, ca 50-60 cm bred och 70-80 cm hög. Dessa mått är endast uppskattade och för att säkerställa att du köper rätt storlek på hundbur till Labradorer så bör du mäta din hund.

 • Liten hundbur - Hundbur liten hund - Rekommenderade storlekar för små hundraser

  • Hundbur Chihuahua - Chihuahuor är små hundar där valmöjligheterna när det kommer till hundbur är stora. Väskor liksom hundbur plast eller bilbur fungerar utmärkt. Generellt rekommenderade storlekar för rasstandarden är ca 20 cm hög, 25 cm bred och 40 cm lång/djup.

  •  Hundbur Fransk bulldog -  Små är valmöjligheterna när det kommer till hundbur är stora. Väskor liksom hundbur i plast eller bilbur fungerar utmärkt. Generellt rekommenderade storlekar på hundburar för rasstandarden Fransk bulldog är ca 40 cm hög, 40-50 cm bred och 50-60 cm lång/djup.

 • Hundbur dubbel för flera hundar - För dig som har flera hundar så kan det vara en god idé att erbjuda separata utrymmen för hundarna vid längre transporter. Då kommer en hundbur dubbel in i bilden. Hos oss hittar du flera varianter på både krocktestade dubbel hundbur liksom andra hundburar för två hundar.

 

Burträna hunden - Hur vänjer jag min hund vid en hundbur?

Åksjuka hos hundar är vanligare än man tror och framförallt är det valpar som drabbas. En hundbur kan minska åksjukan avsevärt, läs mer om detta under kategorin bilburar. Här tar vi upp några enkla tips och råd hur du kan träna din valp och hund att vara bekväm och stressfri i sin hundbur.

Börja med att vänja hunden eller valpen vid buren genom att ha den ståendes öppen inomhus så hunden får undersöka hundburen i lugn och ro. Lägg gärna hundens favoritpläd eller mysfilt i hundburen och locka försiktigt in hunden med hjälp av hundgodis om det behövs. Pröva sedan att låta hunden sitta i hundburen korta stunder tills dess att hunden är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Undvik att första gången hunden eller valpen ser hundburen att trycka in hunden. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för hunden att vistas i buren för framtiden. Är hunden mycket stressad i transportburen så rekommenderar vi att du provar Adaptil Transport Spray som ofta fungerar mycket bra inför och under transporter.


Hundbur bäst i test - Om kontorshundarna får bestämma

Vilken hundbur är bäst? Vilken som är bäst för dig och din hund beror helt på dina behov, hunden storlek och hur du har tänkt att använda hundburen. Börja med att titta ut vilken model på transportbur och hundbur som passar dig beroende på hur du tänker att du vill använda buren. Är det primärt för bil så lämpar sig en krocktestad hundbur eller en hundbur metall bättre medan har du en mindre hund så kanske en hundbur i plast som du spänner fast med säkerhetsbältet passar bättre? För säkerhetensskull så rekommenderar vi i första hand krocktestade hundburar för biltransport. 
Vi hoppas att du genom att svara på de allra vanligaste frågorna vi får om hundburar, att ditt val kommer att bli lättare. Skulle du sakna svar på någon fråga är du självklart välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Kanske hamnar just din fråga i våra svar i framtiden? 

Kontorshundarnas favorit är Mimsafe krocktestade hundburar för bilen. Tätt följt av Ozami metallbur som är en mångsidig favorit som kan användas både som hundbur inomhus, i bilen och på resan. Andra bra hundbur inne är canvasburar & tygbur för hund. 

Vanliga frågor om hundburar & transportburar för hund

Vad säger lagen om transport av hundar? Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Hundburen eller hundväskan skall vara lämplig för ändamålet. 

Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

Hundar får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
Hundar får inte förvaras permanent i en hundbur.
Vid hundtransport måste hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme och utfodras högst med 24 timmars intervall.

Mått hundbur & hunbur mått 

Hundburen eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

- Längd på hundbur:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på hundbur:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på hundbur:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 

- Transport av flera hundar: 
Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

Fullständiga regler om transport av hundar hittar du på Jordbruksverkets webbplats.


Hur vänjer jag min hund vid hundburen? Åksjuka hos hundar är vanligare än man tror och framförallt är det valpar som drabbas. En hundbur kan minska åksjukan avsevärt, läs mer om detta under kategorin bilburar. Här tar vi upp några enkla tips och råd hur du kan träna din valp och hund att vara bekväm och stressfri i sin hundbur.

Börja med att vänja hunden eller valpen vid buren genom att ha den ståendes öppen inomhus så hunden får undersöka hundburen i lugn och ro. Lägg gärna hundens favoritpläd eller mysfilt i hundburen och locka försiktigt in hunden med hjälp av hundgodis om det behövs. Pröva sedan att låta hunden sitta i hundburen korta stunder tills dess att hunden är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Undvik att första gången hunden eller valpen ser hundburen att trycka in hunden. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för hunden att vistas i buren för framtiden. 

Hur mycket väger min hund vid en krock?
Hundras Vikt Vid 50 km/h Vid 90 km/h
Chihuahua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg

Som du kan se ovan så är det väldigt viktigt att säkerställa att din hund transporteras i en hundbur eller bilbälte vid en olycka.
Vilken är den bästa hundburen?
Vilken hundbur som är den bästa, beror helt på dina behov, hund och hur du har tänkt att använda hundburen. Börja med att titta ut vilken model på transportbur och hundbur som passar dig beroende på hur du tänker att du vill använda transportburen. Är det primärt för bil så lämpar sig en krocktestad hundbur eller en metallbur bättre medan har du en mindre hund så kanske en plastbur som du spänner fast med säkerhetsbältet passar bättre? För säkerhetensskull så rekommenderar vi i första hand krocktestade hundburar för biltransport. 

Vi hoppas att du genom att svara på de allra vanligaste frågorna vi får om hundburar, att ditt val kommer att bli lättare. Skulle du sakna svar på någon fråga är du självklart välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Kanske hamnar just din fråga i våra svar i framtiden?

Hundbur för valpar & valphagar
När det kommer till att välja en transportbur eller hage till valpen så rekommenderar vi i första hand att köpa en transportbur som även kommer att passa hunden i vuxen ålder även om det kanske känns klumpigt med en så pass stor bur till valpen. En hundgrind eller valphage underlättar även vid träning av valpen att vara ensam korta stunder. Så slipper du vara orolig för att en sladd någonstans är rolig att tugga på eller andra olyckor händer. Under storleksguide hundbur så kan du läsa mer om vilken storlek som passar dig och vad lagen reglerar. Utgå från hundens förväntade vuxenmått och vuxenvikt.

Några tips om hur du kan vänja din valp vid sin hundbur hittar du längre upp i texten.

Olika modeller av transportburar & väskor?


Hundbur metall & Bilburar - Säkrare & krocktestade transportburar

Hundbur metall finns i flera olika varianter och färger. Under kategorin metallburar finner vi även krocktestade hundburar så som Proline samt Mimsafe. Men också något enklare och lättare metallburar så som Ozami transportbur (likt dogman hundbur) som är mycket enkel att fälla ihop och ta med på resan. Fördelarna med hundbur i stål generellt är att hunden och framförallt valpar inte kan tugga sig igenom buren samt att de är säkrare att använda vid transporter av hund. Läs gärna mer under kategorin bilburar för hund. 

Tygbur hund & Canvasbur - Smarta och smidiga hunbur nylon

Fördelarna med canvasburarna är att de är lätta att fälla ihop och att ta med på resan och erbjuder god ventilation och smarta funktioner. Tygburarna passar både hund och katt och finns i flera fräscha färger. Canvasburarna erbjuder tyvärr inte samma krocksäkerhet som de krocktestade bilburarna men är i gengäld betydligt lättare att hantera och flytta på. Något du ska vara observant på när du köpern canvasbur är att om en hund eller katt är benägen att bita eller klösa, så kommer canvasburen till slut inte att hålla emot detta. 

Hundbur Plast & hundbur flyg - Smidig hundbur & lätt att underhålla

Hundbur plast lämpar sig generellt bättre för mindre hundar men också till större hundar vid flygtransport. Plastburarna fungerar även utmärkt som bilbur för mindre hundar i kombination med ett bilbälte för förhindra rörelse vid krock. Ska du ut och flyga rekommenderar med en större hund rekommenderar vi Atlas transportbur och flygburar som följer IATA rekommendationer.

Hundväskor - Utmärkta till småhundar på buss, tåg & flyg.

Givetvis finns det en uppsjö av hundväskor för olika ändamål. Hundväskorna finns i ryggsäcksmodell, hänga-över-axel-modell, trolley med hjul samt smidiga bärväskor. Hundväskorna har generellt en mjuk dyna i botten och klarar hundar & katter upp till ca 8-10 kg. Mer om hundväskor kan du läsa under kategorin hundväskor.

 

Krocktestade hundburar?
Hos oss hittar du flera varianter på krocktestade hundburar. Mimsafe är hundburar tillverkad i Sverige och krocktestade av Sverige Tekniska Forskningsinstitut med en metod som kallas SPCT - Safe Pet Crash Test. Metoden går ut på att testa hundburens påverkan på säkerheten för passagerare och hund vid en trafikolycka med bil. Hos oss kan du även köpa 4Pets Pro hundburar är krocktestade och godkända av tyska TÜV SÜD Germany. Mer om krocktestade hundburar kan du läsa om under kategorin bilburar.


Storleksguide för hundbur?
Följande mått måste en hundbur ha för att vara godkänd för transport om inte en akut situation uppstår.

- Längd på hundbur:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på hundbur:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på hundbur:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 


Att flyga med hund - hundbur flyg

Är det dags för dig och din hund att åka på semester till en varmare destination kanske? Det är en hel del att tänka på vid flyg & flygresor med sin hund så som vaccinationer, införskaffa pass till hunden m.m. Här tar vi upp vad som gäller för transportburar och transportväskor vid flyg med din hund.

 

Lämplig flygbur hund & hundbur flyg

Flyga med hund i Kabin:

De flesta flygbolag har som krav att hunden måste förvaras i en väska som skall rymmas under stolen framför, framförallt vid start och landning. Tyvärr så har de flesta flygbolagen olika mått och krav för vad som gäller när det kommer till att flyga med hund i kabin. Vi tar SAS som exempel: Maxmimala mått för bur eller väska i kabin är L40xB25xH23 cm samt högsta tillåtna vikt är 8 kg. Hundväskan eller flygbur hund räknas som handbagage.

 

Flygbur hund mått

Flygväskan måste vara tillräckligt stor för att hunden eller katten skall kunna stå upp, ligga ner och vända sig bekvämt. Om dessa krav inte uppfylls så får du inte tillstånd att ta med hunden ombord. Hunden måste stanna kvar i väskan eller buren under hela flygningen. Max två hundar eller katter kan resa i samma väska eller bur och totala vikten får inte överstiga 8 kg samt att buren uppfyller kraven för måtten på respektive flygbolag. Hos SAS gäller det att hundbur flyg mått inte överstiger L40xB25xH23 cm.

Ovanstående gäller för att flyga med SAS, andra flygbolag kan ha andra regler och måttbestämmelser när du ska flyga med din hund. Säkerställ alltid genom att kontakta det flygbolag du ska resa med om vad som gäller hos dem.Flyga med hund i lastutrymme:

Samma sak, så kan det vara så att olika flygbolag applicerar olika krav och regler men nedan går vi igenom de generella kraven för att transportera en hund i lastutrymmet på flygplan.

Vi tar återigen SAS som exempel för flygning med hund i lastutrymme.
Djur som är flyger i lastutrymme måste resa i en transportbur eller transportväska som är läckagefri, solid, tät, ren och desinficerade. Buren eller väskan måste vara tillverkad av glasfiber, metall, styv plast, massivt trä, plywood samt med handtag på sidorna och ett helt golv. Transportburen för flyg måste också vara utrustad med behållare för mat och vatten. Burens golv måste vara täckt. Hundar som väger mer än 14 kg måste resa i separata burar och väskor. Upp till tre hundar kan transporteras tillsammans om det är yngre än sex månader samt från samma kull. 

Observera att kraven kan variera mellan flygbolag.

Godkända hundburar för flyg - Vad rekommenderar IATA?

Storlek på bur - IATA Hundbur: 

mått för att flyga med hund i lastutrymme

Riktlinjer för att fastställa rätt storlek för en flygbur och hundbur vid flyg. De avser ett djur som står i en naturlig position.

De beräknade dimensionerna är interna burmåtten.

A = djurets längd från nosspetsen till basen / svansen.

B = höjd från mark till armbågsfog. A + 1⁄2 B = behållarens längd.

C = bredd över axlar eller bredaste punkt (beroende på vad som är störst). Cx2 = behållarens bredd.

D = djurhöjd i naturligt stående läge från toppen av huvudet eller öronspetsen till golvet

(beroende på vad som är högre) / behållarens höjd (platt eller bågad)

Minsta interna mått på hundbur:

A + ½ B = Längd C x 2 + Bredd D = Höjd

Anmärkningar:
Mätningar A, B, C och D för att bestämma hundburens dimensioner måste relateras till det största djuret.

Vi rekommenderar Ferplast Atlas 40,50,60 och 70 som följer IATA-rekommendationerna för flygtransport av hund och katt.

Hundbur Flyg - Att flyga med hund

Flyga med hund - Hundbur & Transportbur för flyg

Här bör du kontrollera om hunden får åka i kabin eller lastutrymme. Val av hundbur eller transportväska bör anpassas utefter detta. Flygbolagen kan dessutom ha olika regler för storlekar på hundväskor och transportburar.  När det kommer till hundtransportburar för flyg så finns det burar som följer IATA rekomendationer och dessa burar är anpassade efter flygbolagens regler även om undantag finns. Dubbelkolla alltid med flygbolaget! Mer att läsa finns under "att flyga med hund"

Åka bil med hund

Åka bil med hund - Att transportera hunden i bilen på ett säkert sätt.

Det är lag på att djur ska transporteras på ett säkert i bil. Vi rekommenderar vi först och främst krocktestade burar såsom MIM eller Proline. Dessa hundburar bör man dock se mer som fast monterade i bilen, då de är tunga och otympliga att flytta in och ut ur bilen. Har du behov av att flytta bilburen för hunden så är en galler och metalltransportbur att föredra även om dessa inte är lika säkra för hunden att tranporteras i.

Det finns även praktiska bilselar för hundar om du inte har plats för en transportbur i bilen. Bilselarna för hund gör att hunden kan åka i baksätet på ett säkert sätt och hindrar även hunden från att klättra runt i bilen under färd. Bilselarna är gjord av starkare material som tål hög belastning, till skillnad mot en vanlig promenadsele som kan brista i både band och sömmar vid en krock. Läs mer om hundbälten & bältesselear här:

Åka tåg med hund

Åka tåg med hund 

Är det dags att åka på resa med tåg tillsammans med hunden? Ofast finns det speciella tågvagnar för djur, vad som gäller för respektive tågresa hittar du hos SJ. Har du en mindre hund så kan en transportväska passa utmärkt utmärkt för att åka tåg tillsammans med din hund. 

Cykelkorgar & Cykla med hund

Har du en mindre hund eller katt som inte orkar springa brevid när du cyklar är en cykelkorg ett bra alternativ för hundtransport på cykeln. Ett par saker att tänka på är hur du har tänkt att använda din cykelkorg för hund, hur mycket vikt klarar den och hur rymmer den din hund eller katt? Något annat att ta hänsyn till är om du är i behov av regnskydd, bärhandtag eller om inbyggt koppel finns i cykelkorgen och eventuellt ett gallertak. Mer om cykelkorgar för hundar hittar du här:Populära hundburar
Våra mest populära hundtransportburar är Ferplast smarta Atlasburar, Ozami Hundburar i metall och Dogmans snygga Canvasburar. För en säker transport i bilen så är Mimsafe & 4Pets Pro krocktestade hundburar populära.


 

BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA EN PASSANDE HUNDBUR & TRASNPORTBUR TILL DIN HUND ELLER VALP?

Vet du inte vilken typ av hundbur eller vilken storlek du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi guidar dig bland alla hundburar oavesett behov. Köp en hundbur aluminium eller metall till bilen eller en smart väska till flyget. I vårt sortiment har vi noggrant utvalda hundburar för stora som små hundar. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en hundbur som passar er! Hos oss kan du köpa bra, säkra, smidiga hunburar och transportburar, billigt och prisvärt både Online och i butik!

1 2 3 4  105 artiklar Kampanjprodukter(3) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
1 2 3 4