Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Kattsand

Kattsand & Kattströ för en fräsch kattlåda

Kattsand: Vi precis som många kattägare letar ständigt efter den ultimata kattsanden. I över 25 år har vi förfinat och letat efter bra kattsand. Oavsett om du söker Kattsand, träpellets eller kattströ så har vi något för dig och din katt! Hos oss hittar du välkända varumärken så som Ever Clean, Odourlock, PeeWee och Four Friends kattsand. Givetvis erbjuder vi även flera miljövänliga och komposterbara kattsander som du snabbt och enkelt kan få hemlevererat gratis.  

Förfina ditt urval: Klumpbildande & Kompaktsand - Kristall, Papper & Träpellets

Läs mer om Kattsand

Kort om Kattsand

Jakten på den perfekta kattsanden börjar för många redan första dagen när kattungen kommer till sitt nya hem. Kattungar kan ju tycka att det är ganska kul och smaskigt att äta kattsand - då vill vi inte använda en klumpbildande kattsand. Liksom när katten blir vuxen, kanske långhårig och plötsligt märker vi att vi har kattsand i hela hemmet, på golvet, i sängen i badrumet och så vidare. Dessutom vill vi också värna om miljön och införskaffa oss en miljövänlig kattsand eller varför inte en komposterbar kattsand? Vi vet att tankarna och valen är många när det kommer till köp av kattsand, därför har vi skapat en snabb köpguide där vi går igenom många vanliga frågar och tankar när det kommer till val av kattsand. Har du fler frågor är du givetvis varmt välkommen att höra av dig till oss! 

 

Köpguide Kattsand - vi hjälper dig i kattsandsdjungeln

Vad är bra kattsand?

En bra kattsand för oss kattägare är den kattsand katten är till freds med, är billig, låg åtgång, tar bort luk och gärna miljövänlig eller komposterbar. Alla dessa attribut är inte alltid helt kompatibla, utan vissa kompromisser kan behövas och då gäller det att prioritera. Nedan kan du läsa om olika typer av kattsand och hur de fungerar.


Vit kattsand

Vit kattsand brukar många säga när de syftar på kompakt klumpbildande kattsand så som Ever Clean, Odourlock, Four Friends med flera. Den vita kattsanden innehåller ofta aktivt kol, finns med parfym eller parfymfri. Vit kattsand är tillverkad av Bentonitlera och bildar små kompakta klumpar när katten kissar på den. Merparten av Bentonitkattsanden är uppskattade av katterna då den är mycket krafsvänlig och har generellt en låg åtgång. Katten har slutordet: i slutändan så är det ändå kattens val som är det viktigaste. Om katten inte är nöjd med ditt val av kattsand så kan det sluta med att katten gör sina behov någon annanstans. Om katten själv får välja ska kattsanden vara mjuk att gå på, trevlig att krafsa i och gömma urin och avföring i samt eliminera odörer.

 

Kattsand Pellets

PeeWee har blivit mer och mer populärt på senare år. Till stor del tack vare deras miljövänliga och svensktillverkade träpellets för katter. Dock krävs det en speciellt anpassad kattlåda eller kattlåda med tak för pellets för att använda PeeWee's system fullt ut. Givetvis erbjuder PeeWee Kattlådor med tak, kolfilter och lucka för att minska risk för att katten kissar utanför, odörer och spill. Peewee är både 100% biologiskt nedbrytbart och komposterbar kattsand. 

 

Miljövänlig Kattsand

Miljövänlig kattsand är idag något många vill använda. När det kommer till miljövänligare kattsander så är dessa oftast tillverkade av majs, trä, papper eller sockerrörsfibrer. 

Kattsand Majs - Klumbildande miljövänlig kattsand. Majskattsanden är precis som det låter tillverkad av majs som har mycket hög absorberingsförmåga, krafsvänlig för katten och ekologisk kattsand. Vi kan varmt rekommenderad Ecolife Kattsand är en klumpbildande kattsand som är tillverkad på Majs.

Kattsand Sockerrörsfibrer - Andra alternativ för mijlövänlig kattsand är Eco cane Cat kattströ som är en en kattsand tillverkad av 100% förnyelsebara och nedbrytbara material. Dessutom helt utan kemiska tillsatser. Eco Cane bildar kompakta klumpar och kapslar effektivt in odörer.

 

Kattsand dammfri - kattsand som inte dammar

Givetvis vill vi kattägare att kattsanden ska vara dammfri. Dammande kattsand kan vara ohälsosamt både för dig och din katt.Tyvärr är det väldigt få kattsand som är helt dammfri även om många av premiumkattsanden är 99,9% dammfria. Bland annat Ever Clean, Odourlock, Four Friends och PeeWee är nästintill fria från damm. 

 

Kattsand av papper

Kattsand av papper är ett miljvänligare alternativ till kattsand. Kattströ av pappermassa fungerar inte på samma sätt som klumpbildande kattsand utan absorberar upp urinet för att sedan slängas, komposteras eller brännas. Ett populärt val bland kattsand av papper är Svensktillverkade Toa-lätt.

 

Kattsand kristaller

Kristallsand är en annorlunad och kanske inte lika vanlig kattsand. Kristallsanden är tillverkad silica och fungerar helt annorlunda jämfört med traditionell kattsand. Kattsand av kristaller absorberar upp kattens urin och smular sedan sönder - likt Peewee pellets. Kristallsanden är i stort sett dammfri och lämpar sig bra till allergiker. Dogman Frosty kristallsand är vårat toppval när det kommer till kattsand kristaller som är både antibakteriell och i stort sett dammfri.

 

Kattsand för kattungar

Kattsand till kattungar - inte alltid så lätt att välja en bra kattsand till kattungar. Först och främst så kan kattungar ibland få för sig att äta kattsanden, vilket är mindre bra - framförallt om du använder en klumpbildande kattsand som klumpar ihop sig i kattungens mage och kan orsaka stora skador. Därför rekommenderar vi att du inte använder dig av en klumpbildande sand till små kattungar. Använd gärna en högabsorberande kattsand eller träpellets istället.

 

Kattsand med doft

Ibland, beroende på vad katten äter för kattmat så kan kattens avföring och urin lukta mycket! En bra kattsand med aktivt kol brukar dock ta bort oönskade odörer utan att behöva vara parfymerade. Men för dig som önskar att kattsanden skall dofta lite fräscht så finns det härligt fräscht doftande kattsand, exempelvis Ever Clean Lavendel. Kattsand lavendel är det många, både katter och kattägare som uppskattar. Köper du en kvalitativ Oparfymerad kattsand så brukar det sällan behövas någon doft. Utan detta beror oftast på smak och tycke. Tänk på att en parfymerad kattsand ofta luktar mer (kanske för mycket) precis när du öppnar förpackningen. Vad du dock bör tänka på om du vill köpa parfymerad kattsand är att katter har ett mycket bättre luktsinne än oss människor och oftast föredrar en luktfri kattsand. 

 

Kattsand icke klumpbildande

Icke klumpbildande kattsand - Kattsand som inte klumpar sig är ofta av typ kristallsand eller träpellets. Kattsand som inte klumpar sig lämpar sig bra framförallt till kattungar men även av andra anledningar. Hur fungerar då kattsand som inte klumpar sig? Icke klumpbildande kattsand är generellt en högabsorberande kattsand, träpellets eller papperspellets. Dessa suger effektivt upp kattens urin och kapslar in doft för att sedan smula sönder. Söker du även en miljövänlig icke klumpbildande kattsand så kan vi varmt rekommendera PeeWee som du kan läsa mer om här.


FAQ - Vanliga frågor om Kattsand

Var slänger man kattsand? Hur storterar man kattsand: Kattsand, beroende på vilken typ av kattsand du använder så ska de sorteras på olika sätt. Exempelvis bentonitkattsand ska i de flesta svenska kommuner sorteras på avfallstationer och inte slängas bland hushållsoporna. Kattsand hushållssopor: För dig som söker en kattsand som kan sorteras i hushålssopor så fungerar Kristallsand, Träpellets, Papperspellets samt Kattsand av majs och sockerörsfibrer utmärkt att slänga i hushållssoporna.


Hur ofta ska man byta kattsand? Hur ofta byta all kattsand? Även om många märken rekommenderar att inte byta ut kattsanden helt och hållet så är det oftast på grund av för sällan rengöring som katterna utför sina behov utanför lådan. Kom ihåg att katterna är mycket renliga djur! Beroende på vilken typ av kattsand du använder så bör du göra rent kattlådan minst en gång i veckan med vatten och enzymbaserad rengöringsmedel för att minska risk för sjukdomar hos katten och dålig lukt! 

Tips: Tänk på att inte tvätta kattlådan med något som repar den då repor i botten på kattlådan också kan leda till mer lukt.


Vilken kattsand är bäst? Den bästa kattsanden är den kattsand din katt tycker om! Om kontorskatterna själva får välja så uppskattar de Ever Clean, Four Friends och PeeWee kattsand och träpellets.Billig kattsand? Givetvis är vi många gånger lockade, eller har provat billig kattsand. Att använda billig kattsand brukar oftast bli tvärt om - det vill säga dyrare i längden. I de flesta fall beror det på att klumparna bli sämre, grövre sandkorn (som inte uppskattas särskilt mycket av katterna) och att de inte är lika effektiva på att ta bort ödrer. Därför rekommenderar vi i första hand att köpa en bra kattsand istället för billig kattsand. Som dessutom oftast blir billigare i längden.


Hur mycket kattsand ska man ha i lådan? Hur mycket kattsand du skall hälla upp i kattlådan beror lite på vilken typ av kattsand du använder och tillverkarens rekommendationer. Vi rekommenderar att du fyller upp kattlådan med ca 5-7 cm tjockt lager av klumpbildande kattsand för att förhindra att kattsanden rinner igenom till botten. 

Använder du träpellets så som PeeWee rekommenderar vi att du fyller med ca 2-3 cm träpellets eller enligt markering i kattlådan.Kattsand överallt? Troligtvis har vi alla kattägare upplevt detta problem någon gång: Kattsand överallt - i hela hemmet trampar du på små kattsandskorn eller träpellets. Det finns en enkel lösning på problemet. kattlådemattor är ett superbra verktyg för att säkerställa att du slipper få kattsand i hela hemmet. kattmattorfungerar i stort sett till alla typer av kattsand.


Vad innehåller kattsand? Vanligaste typen av kattsand innehåller till stor del bentonitlera som är välkänd för sina utmärkta egenskaper när det kommer till kattsand. Ofta är bentonitleran kombinerad med aktivt kol och andra hjälpande delar för att skapa en riktigt bra kattsand.


Vad är skillnaden på kattsand och kattströ? Kattsand och kattsträ ör samma sak men bara olika sätt att säga det på.

Kattsand online? Att köpa kattsand Online är riktigt bekvämt! Hos oss kan du köpa kattsand online med fri hemleverans från 500 kr, hela vägen hem till dörren!

Kattsand storpack? Givetvis så är det bekvämt att köpa kattsand i storpack. Hos oss hittar du flera typer av storpack på kattsand.

Kattsand eller pellets? Vilket som är bäst för dig och din katt är svårt att säga innan ni provar. Vi rekommenderar att du provar dig fram - även om vi gillar miljövänliga PeeWee. Det är inte alla katter som accepterar att använda PeeWee träpellets och då fungerar klumpbildande kattsand så som Odourlock, Ever Clean och Four Friends riktigt bra.


Kattsand med aktivt kol? Nästan alla kattsand vi säljer innehåller någon formula med aktivt kol som är effektivt på att dels ta bort och dessutom kapsla in dålig lukt från kattens låda. Favoriten med aktivt kol är Ever Clean Kattsand Fresh Lavendar.

Är kattsandsdamm farligt? Kattsandsdamm är inte farligt så länge kattsanden inte dammar för mycket. Om du har en kattsand som dammar väldigt mycket riskerar det irritera både dina och kattens luftvägar - välj därför en kattsand som är så dammfri som möjligt.

Kattsand allergi? Att vara allergisk mot kattsand är mycket ovanligt - men förekommande. Om du upplever att du blir allergisk mot kattsand så är kattsand med majs, träpellets eller sockerrörsfibrer utmärkta alternativ.

Ekologisk kattsand Ekologisk kattsand finns det? Självklart! Hos oss hittar du Ekologisk kattsand i flera varianter. Bland annat från Intersande Ecolife Kattsand som är tillverkad av majsstärkelse och är mycket lik "vanlig" kattsand för katten. Eco Cane Ekologisk kattsand är också en kattsand som är både miljövänlig och ekologisk.

Bäst kattsand för långhåriga katter Hos långhårskatter brukar kattsand normalt fastna i tassarna i större utsträckning. Därför rekommenderar vi i första hand att välja något grövre kattsand till långhårskatter. Exempelvis Ever Clean Litterfree Paws eller träpellets från PeeWee. Kombinera gärna med en bra kattlådematta för att slippa kattsand i tassarna helt.

Kattsand Hemleverans Hos oss kan du köpa kattsand med hemleverans stockholm och övriga sverige. Dessutom fraktfritt över 500 kr. Självklart kan du besöka vår fysiska butik när det passar dig.

Kattsand till kaniner? Att använda kattsand till kaniner kan fungera utmärkt men var uppmärksam om det är så att din kanin tenderar till att mumsa på kattsanden. I så fall rekommenderar vi inte att du använder kattsand till kaninen. Ett bra alternativ är Toa-lätt kattströ.

Spola ner kattsand? Undvik generellt att spola ner all kattsand. Framförallt Bentonit-kattsand ska absolut inte spolas ner i toaletten då de kan orsaka stopp och blir nästan som cement när det blir blött. Om du vill kunna spola ner kattsanden rekommenderar vi Toa-lätt kattströ eller PeeWee träpellets även om det är bättre att kompostera eller slänga dessa i hushålsoporna för att undvika problem med avloppet.

Kattsand som inte fastnar i tassarna? Många av oss kattägare upplever detta problem: Att kattsanden fastnar i tassarna och gärna följer med ut i hela hemmet. För att minska eller bli av med kattsand som fastnar i tassarna rekommenderar vi att du väljer en grovkornigare kattsand, träpellets eller en kattsandsmatta.

Behöver du hjälp att välja rätt kattsand för dig och din katt eller kattunge?

Vi vet att det inte alltid är så lätt att välja rätt kattsand, pellets eller miljövänlig kattsand. Vi har sålt kattsand i över 25 år och lärt oss ett och annat under denna tid. Behöver du hjälp att köpa rätt kattsand till din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta typ av kattsand för dig och din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta den perfekta kattsanden! Hos oss hittar du kattsand, pellets & kristallsand från välkända varumärken som Peewee, Dogman, Worlds Best Catlitter, Four Friends, Toalätt, Odourlock, Cats Best med flera. Köp kattsand billigt online eller i butik.

28 artiklar Kampanjprodukter(0) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris