Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Kattmat

Kattmat & Kattfoder Online

Letar du efter kattmat och kattfoder? Då har du hittat rätt! Hos oss hittar du ett stort urval av kattmat, kattfoder online billigt och i storpack. Nedan kan du göra urval om du söker frysfoder, torrfoder eller blötfoder för din katt. Även smak och proteinkälla samt ålder och behov kan sorteras ut för att du enklare ska kunna hitta en kattmat som passar dig och din katt. I vårt sortiment hittar du noggrant utvalda foder & kattmat från välkända varumärken så som Royal Canin, Brit Care, Acana, Orijen med flera! 

Underkategorier: Blötmat för katt - Torrfoder för katt - Frysfoder & Färskfoder för katt

Läs mer om att välja kattmat & kattfoder

Att välja rätt kattmat och kattfoder

Att välja rätt kattmat för din katt är nästan som att försöka hitta en nål i en höstack. För att göra det lättare för dig att köpa kattmat på nätet så har vi tagit fram en snabbguide på vad du bör tänka på vid val av kattfoder. Alla katter har olika behov och mår bra eller mindre bra av olika fodertyper. Det som är gemensamt för alla kattdjur är att de är karnivorer, dvs köttätare. Katter ska inte ha vegetarisk kost då många av essentiella näringsämnen, såsom taurin och arachidonsyra, endast finns i animalisk produkter.

Vi vet att det inte är lätt att köpa kattmat på nätet men när du ska välja kattfoder utgå i första hand från hur gammal din katt är. Ungdjur behöver ofta mer energi än vuxna och seniorer.

Kastrerade katter har även de andra behov än icke kastrerade och en kattmamma med ungar behöver ofta lite extra för att orka med.

Tänk sedan på hur din katt beter sig, är den ute eller inne, dricker den mycket eller lite, hur ser avföringen ut, är pälsen fin och glansig?

En generell utgångspunkt är att titta på kattmatens kötthalt och innehållsförteckning. Kvalitetsmärken innehåller ofta mer kött vilket gör att katten får en finare päls, bättre tarmfunktion och inte behöver äta lika mycket som av kattmat med mindre kött eller mer spannmål.

Billigare kattmat och kattfoder har generellt sett en högre mängd spannmål eller ris som utfyllnad, något som vanligen inte är en naturlig del i kattens kost. Kattmat som generellt har mer spannmål i innehållet är billigare, exempelvis latz kattmat, mjau kattmat och friskies kattmat.

Varför ska man välja kattfoder från zoobutik istället för billigare alternativ i livsmedelsbutikerna? 

På prislappen är kilopriset det som syns. Katten behöver dock upp emot dubbelt så mycket billigt foder från livsmedelsbutiken som ett foder från zoobutiken eftersom foder med sämre kvalitet har sämre smältbarhet.

I slutändan mår både katten och plånboken ofta bättre av ett kvalitetsfoder. Utöver att du dessutom sparar pengar på att köpa ett kvalitetsfoder så kommer din katt både att må bättre, leva längre och förhoppningsvis inte besöka vetrinären lika ofta. I vårt sortiment hittar du fler varumärken som erbjuder spannmålsfri kattmat. Hos oss hittar du också kattmat storpack.

 

Kattens ålder spelar roll

Kattfoder & Kattmat till kattunge och ungkatt

Kattungar växer snabbt och deras kropp behöver mycket energi för att orka med. Välj en kattmat speciellt utformat för kattungar (ofta benämnd kitten), de innehåller mer protein, fett, energi och kalcium, vilket gör att din kattunge utvecklas som den ska. Många kattungar föds upp på kattmat som innehåller mer spannmål, så som mjau kattmat eller latz kattmat. Vi rekommenderar istället att byta kattmat till din kattunge till ett spannmålsfritt, sojafritt och glutenfritt alternativ så som exempelvis Orijen kattmat. Önskar du ett Svensktillverkad kattmat har vi alternativ så som Bozita kattmat.

Foder och kattmat till vuxen katt

En katt "blir vuxen" när den blivit 1 år gammal. Den vuxna katten växer inte som en kattunge och förbrukar därför mindre energi. Utgå från hur din katt mår, vilken aktivitetsnivå den har och om hur den reagerar på olika sorters mat när du väljer foder. 

En kastrerad katt har tendens till övervikt, välj ett kattfoder speciellt anpassat för kastrerade djur. Utöver vikten kan även kastrerade katter också utveckla urin- och njurstenar, vilket t.ex. Sterilised från Royal Canins kattmat tar hänsyn till och minskar risken för uppkomsten av dessa.

Foder till senior katt

Den vuxna katten blir senior vid ca 7 års ålder. Ofta rör den sig mindre och kan få besvär med leder, tänder, urinvägar och matsmältning. Mindre energi behövs så det är viktigt att ha koll på kattens vikt. 

Innan katten uppnår denna ålder kan det vara bra med förebyggande foder och tillskott, exempelvis ge den sådan mat som främjar ledfunktionen. Att välja ett seniorfoder för katt är inte alltid enkelt, hos oss hittar du seniorkattmat från hills kattmat, bozita kattmat och iams kattmat bland många andra. Mer om kattmat för seniorer kan du både läsa om och hitta här.

 

Tecken på fel foder

Katten har torr och glanslös päls Ett vanligt symptom på att kattmaten inte innehåller det din katt behöver är torr och glanslös päls samt att katten hårar mer än normalt. I så fall titta gärna efter en kattmat som innehåller med lax, omega-3 och omega-6 fettsyror eller är för hud och päls. Däremot var försiktigt med att överutfodra din katt då kattmat med fokus på hud och päls generellt innehåller mer energi och fett

Spannmålsfri kattmat & kattfoder
Idag är spannmålsfri kattmat vanligt förekommande och näst intill en trend. Att katter "alltid" mår bättre av ett spannmålsfritt kattfoder behöver inte alltid vara sant. Något att ta hänsyn gällande spannmålsfria kattfoder är vad maten innehåller istället för just spannmål. I många fall används spannmål som bindmedel vid torrfodertillverkning utöver att det också är kostnadseffektivt. Vissa spannmålsfria kattfoder använder sig av potatis som enligt dagens forskning är en av de bättre kolhydratskällorna med lågt glymeiskt index. Andra använder sig av ärtor och linser. När det gäller alternativa kolhydratskällor till spannmålsfria kattfoder så bör du även titta på vad det spannmålsfria kattfodret innehåller i stället och framförallt i hur stor mängd. Desto större mängder kolhydrater i form av majs, vete, potatis, ärtor, linser osv. desto billigare blir ett kattfoder, detta gäller även spannmålsfria kattfoder. I vårt sortiment hittar du även kattfoder som är spannmålsfria och dessutom helt potatisfria, Acana kattmat och Orijen kattmat är bra exempel på kattfoder med stor mängd kött, mindre mängd kolhydrater och uteslutande kolhydrater från växter och grönsaker.

Vi tycker att du inte ska stirra dig blind på att ge din katt ett kattfoder med det "bästa innehållet" utan precis som för oss människor mår vi bra av olika kost beroende på förutsättningar, gener och miljö. Därför tycker vi att du skall välja ett kattfoder som just din katt mår bäst på.Min katt vill inte äta / Kräsen katt?

Min kat vägrar äta / Kräsen katt?

Varför din katt inte äter kan ha flera olika orsaker. Är den fullt frisk kan det vara så enkelt som att den kattmat du erbjuder inte luktar gott eller skålen det ligger i är smutsig. Nedan följer några andra vanliga orsaker till matvägran. Skulle någon av nedanstående förslag inte fungera så prova gärna kattmat med mycket färskt kött eller Royal Canin Exigent som har en förhöjd doft.

Du bör även fundera på hur du förvarar din kattmat också. Har du endast en katt kan det vara en fördel att köpa en mindre förpackning istället för en stor kattmatsäcks. Anledningen till detta är att så snart du öppnat förpackningen med kattmat så börjar doften att gå ur och katter är djur som har färre smaklökar och luktar sig därför till sig maten i större utsträckning. En enkel lösning är att du köper en 2-4 kg förpackning för 1-2 katter mer frekvent än en storsäck. Förvara även kattmaten i en lufttät behållare, mörkt och svalt så håller doften längre.

Smutsiga skålar

Katter har ett väldigt känsligt luktsinne och är väldigt renliga av sig. Diska skålen regelbundet och låt inte blötfoder ligga framme.

Maten är kall

Kall mat luktar mindre vilket påverkar smaken. Låt blötfodret till katten stå framme en stund i rumstemperatur och prova sedan igen. Katter är naturliga jägare och därför passar kropps och rumstempererad mat bäst då det är närmast i temperatur hos bytesdjuret.

Du ger för mycket mat

Katter har en liten magsäck och kan inte äta hur mycket som helst. På kattmatsförpackningen står det hur mycket som rekommenderas för katter av olika vikt, var noga med att inte ge för mycket. Den generella regeln här är att dyrare kattmat innehåller högre kötthalt och därför behöver katten äta mindre för att få i sig samma mängd energi. Katter kan heller inte lagra sin energi och småäter därför gärna flera gånger under dagen till skillnad från hundar som kan lagra sin energi.

Maten står alltid framme

Med fri tillgång till mat är det enkelt att vänta och rata. Var tuff mot din katt och servera på bestämda tider, sedan tar du bort maten. Detta är något du också ska anpassa efter just din katt och din katts aktivitetsnivå.
 Vanliga frågor om kattmat


Vanliga frågor om kattmat
Introducera ny kattmat & kattfoder
Även om du har köpt ett nytt och dyrt kvalitetsfoder är det nya dofter och smaker för din katt. Kattmat av sämre kvalitet innehåller ofta mer artificiella smakämnen, socker och salt vilket tar ett tag att vänja av katten vid. Ge det tid och fall inte för de bedjande ögonen. Det är sällan en frisk katt svälter sig själv. 

För att säkerställa att katten inte reagerar negativt på ett kattmatsbyte så kan du introducera en ny kattmat med 25% per vecka och göra en lugn övergång över 3-4 veckors tid. Undvik att byta foder till kattungen tills dess att kattungen har vant sig vid sitt nya hem.

Finns det ekologiska & kravmärkt kattmat? Det finns ett par olika ekologiska & kravmärka tillgängliga på europeiska marknaden idag. 

Att en kattmat är kravmärkt eller ekologisk innebär inte att den per automatik är bättre för katten eller att fodret har en mindre miljöpåverkan. Generellt har ekologiskt odlade och tillverkade produkter en högre utsläppspåverkan med en produktion som ger t.ex. högre koldioxidutsläpp genom hela tillverkningskedjan. Reglerna för vad som får kallas "organic" eller "ekologiskt" skiljer sig ofta från land till land och på så sätt kan en kattmat som är ekologisk i ett annat land inte kallas ekologisk i sverige.

Vill du ändå göra ditt bästa för att ge ett så litet avtryck som möjligt genom rätt val av kattmat, så föreslår vi att du köper en högkvalitativ kattmat som innehåller en högre mängd energi och näring per foderkula än en billigare kattmat med sämre näringsinnehåll.

Här kan du läsa mer om kravmärkning. Här kan du läsa mer om vad som anses vara ekologiskt. 


 
Vilket är den bästa kattmaten? Vi får ofta frågan om vilket kattmat som är den bästa. En fråga som inte på något sätt kan generera ett kort svar. Skulle du få ett kort svar när du ställer denna fråga så får du troligen inte ett ärligt svar.

För att reda ut vilket kattfoder som är det bästa för dig och din katt så behöver vi ställa en del frågor. Utefter svaren på dessa frågor nedan så tror vi att du på egen hand kan komma fram till vilken kattmat som är det bästa för dig och din katt. Har du fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi självklart till!

Torrt, blött eller fryst?

Är det ett torrfoder, färskfoder eller blötmat du vill utfodra med? Generellt så använder de flesta sig utav torr kattmat, så kallat torrfoder till sina katter. Främst för att det är enklast att utfodra med och oftast har ett bra innehåll när du köper det i zoofackhandeln.

Ålder på din katt

Hur gammal din katt har stor betydelse vid val av kattfoder, har du en kattunge bör du först och främst utgå från din kattunges behov som skiljer sig från vuxna och seniora katter och därför välja ett foder som är anpassat efter kattungars växande behov. 


Allergier eller känsligheter?

Har din katt eller kattunge några kända allergier eller känslig mot någon specifik ingrediens eller protein? I så fall ska du ta hänsyn till detta vid valet av kattfoder och i största möjliga mån utesluta detta ur kattens diet.

Speciella behov?

Har du en långhårskatt eller en katt som är kastrerad eller steriliserad? Oavsett behov så ska detta också tas hänsyn till vid valet av kattmat. Ibland har en katt flera specifika behov och då får du antingen prioritera det största behovet eller blanda.


Svensktillverkat?

Är det viktigt för dig att kattfodret du väljer är Svensktillverkat så har vi alternativ att erbjuda så som Bozita kattmat och Bozita blötmat för katt Båda dessa kattfoder är tillverkade i Sverige med så mycket som möjligt av ingredienserna från svenska källor.


Spannmålsfritt?

Är det viktigt för dig att kattmaten är spannmålsfri? Många frågar idag efter spannmålsfria kattfoder, vilket det finns en uppsjö av. När det kommer till valet av ett spannmålsfritt kattfoder bör du även ställa frågan vad kattfodret innehåller istället för spannmål, som ofta är en viktig ingrediens för att kunna binda ihop torrfoderkulan i tillverkningen. Mer om just spannmålsfria kattfoder kan du läsa under spannmålsfritt kattfoder & kattmat. 

 

Hur fungerar smakgaranti på kattmat? Vi erbjuder 100% smakgaranti på alla foder vi säljer! Om hunden eller katten av okänd anledning inte vill äta av fodret eller om du inte är helt nöjd med fodret erbjuder vi självklart 100% smakgaranti.

Detta innebär att du kan byta till ett annat foder eller få pengarna tillbaka. För att använda dig av smakgarantin, så krävs det att du nyttjar smakgarantin inom 30 dagar från inköpstillfället. Kan uppvisa köpebevis i form av kvitto, kontoutdrag eller faktura samt att du har minst 80% av säckens innehåll kvar samt originalförpackning.

Returfrakten för att nyttja smakgarantin står du för, givetvis kan du kostnadsfritt komma in i vår fysiska butik för att nyttja smakgarantin. Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig med valet av foder.

Innehåller kattmat socker & salt? Billigare kattfoder innehåller tyvärr ibland både salt och socker för att förhöja smakligheten. I stort sett är alla kattfoder vi säljer både fria från tillsatt socker och salt. Socker och salt är inget som hör hemma i en katts naturliga föda.


Vilken kattmat smakar bäst? Vilket kattfoder som smakar bäst så får du prova dig fram vad just din katt tycker smakar bäst. Alla katter är individer och därför finns det inget kattfoder som alla katter tycker om. 

Vi får även frågan om vilken smak specifika kattfoder har och även om det är en kattmat tillverkat med kyckling som första ingrediens så behöver inte smaken nödvändigtvis vara kyckling. Smaken på kattfoder, då framförallt torrfoderkulor består oftast av en buljong som sprayas på foderkulorna under tillverkningsprocessen. Därför är det väldigt svårt att säga att ett visst kattfoder har en specifik smak. Alla fodertillverkare använder sig dock inte av denna teknik även om den blir vanligare och vanligare.


Köpa kattmat online? Att köpa kattmat online är kanske inte alltid så enkelt, framförallt när om du inte vet sedan tidigare vilken kattmat din katt mår bäst på. Vi vet att många timmars research på diverse forum m.m. inte alltid ger en korrekt och hel bild av vilken kattmat som fungerar bäst för din katt. Vi har lärt oss mycket genom många års erfarenhet och genom att ha hjälpt många kunder och katter att hitta rätt kattmat. Vi vet helt enkelt att ingen katt är den andra sig lik. Ring oss gärna om du är osäker på något gällande kattmat. 


BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA KATTMAT & KATTFODER TILL DIN KATT?

Vet du inte vilken kattmat du skall välja till din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta den bästa kattmaten och det bästa kattfodret oavsett behov. Vi erbjuder de flesta varumäken både online och i butik, varav många av varumärkena som Hills kattfoder och acana kattmat har fått goda omdömen i tester. Föredrar du svensktillverkade kattmat så hittar du även Bozita kattmat hos oss. Letar du efter storsäljare så som Royal Canin kattmat billigt så har vi givetvis detta också. Vi hjälper dig helt enkelt att hitta det bästa kattfodret för din katt och kattunge.

Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig på plats! Hos oss kan du köpa bra, billig och prisvärd kattmat och kattfoder både Online och i Butik.

1 2 3 ... 11  322 artiklar Kampanjprodukter(43) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
Royal Canin Siberian Adult
Royal Canin 299 kr
I lager
Royal Canin Kitten
Royal Canin från 79 kr
I lager
Orijen Cat & Kitten
Orijen från 89 kr
I lager
KAMPANJ
Royal Canin Sterilised 37
Royal Canin från 269 kr
I lager

PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Gourmet Gold Våtfoder Katt Mousse menybox
Gourmet Gold från 26,90 kr
I lager
KAMPANJ
Acana Cat Homestead Harvest
Acana från 69 kr
I lager
KAMPANJ
Acana Cat Indoor Entrée
Acana från 69 kr
I lager
Royal Canin Sterilised 7+
Royal Canin från 239 kr
I lager

PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Royal Canin Mother & Babycat Mousse
Royal Canin 29,90 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Royal Canin Kitten Sterilised Wet Gravy Våtfoder
Royal Canin 169 kr
I lager
Royal Canin Hair & Skin Care
Royal Canin från 299 kr
I lager

Royal Canin Urinary Care
Royal Canin från 299 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Carnilove Cat White Muscle Meat Turkey & Salmon Kitten
Carnilove 16,90 kr
I lager
Royal Canin Hairball Care
Royal Canin från 89 kr
I lager

Bozita Kitten Chicken
Bozita från 65 kr
I lager
KAMPANJ
Acana Cat Bountiful Catch
Acana från 69 kr
I lager
Royal Canin Persian Adult
Royal Canin från 299 kr
I lager

PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött&Fisk bitar i sås
Bozita 149 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött Meny Bitar i gelé
Bozita 149 kr
I lager
Royal Canin Maine Coon Adult
Royal Canin från 289 kr
I lager

PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött Meny bitar i sås
Bozita 149 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Royal Canin Kitten Wet Jelly
Royal Canin 169 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Gourmet Gold Våtfoder Katt 4-Pack i Sås
Gourmet Gold 26,90 kr
I lager
Royal Canin Ragdoll Adult
Royal Canin från 299 kr
I lager

Royal Canin Sensible 33
Royal Canin från 249 kr
I lager
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Carnilove Cat White Muscle Meat Chicken & Lamb
Carnilove 16,90 kr
I lager

1 2 3 ... 11