Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Katt / Luckor & Nät / Kattnät

Kattnät & Kattnät balkong

Kattnät & Balkongnät: Har du en katt som älskar att vara ute men bor i lägenhet eller rädd att din katt ska ramla ner? Nät & balkongnät är en billig försäkring och ett enkelt sätt att se till att din katt alltid är säker. Det finns en hel del att tänka på vid köp av en kattnät för katten, därför har vi skapat en guide på vad du ska tänka på vid köp av Kattnät samt svar på många vanliga frågor vi får om balkongnät och kattnät. Hos oss kan du köpa noggrant utvalda kattnät, kattnät på rulle och tillbehör från välkända varumärken så som Trixie. Köp kattnät online med möjlighet till fri frakt eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Varmt Välkommen in!

Läs mer om kattnät & balkongnät

Kort om kattnät balkong

Kattnät till balkongen är en smidig lösning för dig som bor i lägenhet eller radhus där katten själv skall få vistas utomhus. Sedan 2009 är det lag på att om en katt själv ska vistas på en balkong på 3:e våningen eller högre så måste balkongen nätas in. Vilket ger dig möjligheten att ha balkon- och altandörren öppen utan att du riskerar att katten ramlar ner eller smiter. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på vid köp av nät och vanliga frågor vi får om balkongskydd. 

Har du fler frågor gällande balkongnät och kattnät så är du givetvis varmt välkommen att höra av dig till oss.

 

Kattnät balkong regler - Får jag sätta upp ett kattnät på balkongen?

Montera kattnät i bostadsrätt/BRF: Vid montering av kattnät och balkongnät på en balkong på en bostadsrätt gäller det att du säkerställer att du får göra detta genom att kontakta styrelsen. Fasaden tillhör alltid bostadsrättsföreningen och inte dig som lägenhetsägare. Det krävs inte bygglov för att sätta upp kattnät.

Sätta upp kattnät i hyresrätt: Om du bor i en hyresrätt så kan inte värden inte neka dig att sätta upp ett kattnät på balkongen så länge du kan sätta upp det utan att orsaka skada på balkongen eller fasaden. Du måste se till att du kan återställa till det ursprungliga skicket vid flytt. 

 

Att tänka på vid köp av kattnät


Placering av kattnät & balkongskydd för katt

När du köper ett nät, så mät först upp ytan du har tänkt att näta in och ta även hänsyn till höjden, katter och kattungar klättrar gärna så se till att nätet går hela vägen upp till tak eller minst 2,5 m upp. Säkerställ att du har nog med nät för att täcka hela ytan du tänkt att näta in så att glipor ej uppstår som katten kan ta sig mellan. 

Kortfattat vad du bör tänka på när du köper och monterar kattnät:

  • Storlek på kattnät - täck hela utrymmet minst 2,5m över golv.
  • Välj rätt färg - transparent kan vara det enda som en hyresvärd tillåter men riskerar att fåglar fastnar i.
  • Underlätta monteringen med kompletterande tillbehör så som stolpklämmor och teleskopstolpar.
  • Kolla med din hyresvärd eller BRF vad som är tillåtet.

 

Val av färg på kattnät

Färgen på kattnätet till balkong har en större betydelse än vad många tror. Vissa BRF:er och hyresvärdar accepterar inte att svarta eller gröna kattnät används utan tillåter endast montering av transparenta kattnät. Nackdelen med transparenta kattnät är dock att fåglar inte ser nätet och riskerar att både flyga in i nätet och dessutom fastna. Har du tillåtelse att montera ett färgat kattnät så rekommenderar vi i första hand svarta och gröna kattnät.

 

Storlek på kattnät

Storleken på maskarna är också viktig att ta hänsyn till, framförallt om du har en liten katt eller en kattunge. Säkerställ att maskorna inte är mer än 3x3 cm. Större maskor riskerar katten att klättra igenom. Kattnät balkong finns i flera olika storlekar från 2x2 meter upp till kattnät på rulle för dig som vill sätta nät på en hel uteplats.

Kattnät tillbehör - Väggklämma, stolpklämma och teleskopstolpar 

TIllbehör så som väggklämmor, stolpklämmor och teleskopstolpar är något som gör det busenkelt att montera kattnät balkong utan tak eller montera kattnäta utan att borra. För dig som saknar möjlighet att borra i väggar eller saknar tak på din balkong så underlättar teleskopstolar, stolpklämmor och väggklämma. Med dessa kan du enkelt montera ditt kattnät utan att behöva borra eller göra åverkan på fasad. 

 

Andra användningsområden för kattnät

Kattnäten är mångsidiga och enkla att anpassa till ditt ändamål kattnäten kan exempelvis användas som kattnät dörr eller som kattnät fönster.

  • Kattnät Fönster - Kattnät kan enkelt anpassas till att användas till fönster. Vilket ger dig en möjlighet att vädra enkelt utan att riskera kattens säkerhet.

  • Kattnät dörr - Kattnäten kan också anpassas till användas för balkongdörrar eller andra dörrar. Monter kattnätet för dörren med små kabelklämmor eller tejpa upp det tillfälligt.

 

Hur monterar man kattnät?

1: Se till att storleken på kattnätet är tillräcklig för den yta du har tänkt att näta in, flera kattnät kan sättas ihop vid behov. Fäst först kattnätet på höjden för att sedan fästa i sidled. Sträck nätet så att du får fyrkantiga maskor. Säkerställ att kattnätet inte är för spänt vid montering så katten inte kan klättra på nätet. När du klipper kattnätet så gör du detta minst 1 cm från knutarna för att säkerställa att knutar inte går upp.Hur monterar jag kattnät?

2: För att fästa kattnätet i väggar och tak behöver du borra och använda plugg som oftast medföljer. Säkerställ att distansen mellan borrhålen inte är för stor så katten inte kan komma igenom. Kattnätet kan även fästas med teleskopklämmor eller väggstolpar.

3: För ökad stabilitet använd det medföljande stabiliseringrepet och dra detta genom maskorna runt alla kanter.

4: Sista steger är att säkerställa att du har korrekt stabilitet i kattnätet och vid behov spänner du det med det medföljande repet. Tänk dock på att inte spänna kattnätet för mycket då katten enkelt kan klättra på ett spänt nät.


Vanliga Frågor om kattnät & balkongskydd

Hur monterar man ett kattnät och balkongskydd?

Tips för Montering av nät för katten på balkongen


Att montera ett kattnät är inte speciellt svårt men utan teleskopklämmor krävs det att du borrar för en stadig infästning och montering av kattnätet. Saknar du verktyg eller kunskapen så låt gärna en fackman utföra installationen åt dig. Nedan går vi igenom steg för steg hur du installerar ett kattnät 

1: Se till att storleken på kattnätet är tillräcklig för den yta du har tänkt att näta in, flera kattnät kan sättas ihop vid behov. Fäst först kattnätet på höjden för att sedan fästa i sidled. Sträck nätet så att du får fyrkantiga maskor. Säkerställ att kattnätet inte är för spänt vid montering så katten inte kan klättra på nätet. När du klipper kattnätet så gör du detta minst 1 cm från knutarna för att säkerställa att knutar inte går upp.

2: För att fästa kattnätet i väggar och tak behöver du borra och använda plugg som oftast medföljer. Säkerställ att distansen mellan borrhålen inte är för stor så katten inte kan komma igenom. Kattnätet kan även fästas med teleskopklämmor eller väggstolpar.

3: För ökad stabilitet använd det medföljande stabiliseringrepet och dra detta genom maskorna runt alla kanter.

4: Sista steger är att säkerställa att du har korrekt stabilitet i kattnätet och vid behov spänner du det med det medföljande repet. Tänk dock på att inte spänna kattnätet för mycket då katten enkelt kan klättra på ett spänt nät.


Sätta upp balkongnät & kattnät på bostadsrätt?

Vid montering av kattnät och balkongnät på en balkong på en bostadsrätt gäller det att du säkerställer att du får göra detta genom att kontakta styrelsen. Fasaden tillhör alltid bostadsrättsföreningen och inte dig som lägenhetsägare. Det krävs inte bygglov för att sätta upp kattnät.Sätta upp kattnät & balkongnät hyresrätt?

Vad gäller vid montering av kattnät balkong för katten för bostadsrätter?


Om du bor i en hyresrätt så kan inte värden inte neka dig att sätta upp ett kattnät på balkongen så länge du kan sätta upp det utan att orsaka skada på balkongen eller fasaden. Du måste se till att du kan återställa till det ursprungliga skicket vid flytt. 


Sätta upp kattnät på balkong utan tak? Att montera ett kattnät på balkon utan tak kan vara lite knepigare, generellt så rekommenderar vi att du använder dig av väggklämmor eller klämmor för balkongräcke och montera kattnätet på dessa. Säkerställ att kattnätet är minst 2,5 meter högt och inte för spänt så katten inte kan klättra på nätet.


Kattnät till balkong utan tak? Om du har en balkong utan tak och vill klä in din balkong i kattnät så erbjuder Trixie smarta justerbara kattnätspinnar. Dessa möjliggör monter av kättnät även om din balkong saknar tak. Tänk dock på att kattnätet ska sitta så pass högt upp att katten inte kan hoppa över det.

Kattnät till fönster? Att använda kattnät till fönster fungerar alldeles utmärkt. Köp ett kattnät som passar storleksmässigt och fäst direkt i fönsteröppning eller tillverka en liten säkerhetsram att fästa kattnätet till fönstret på.

Kattnät till dörr? Kattnät till dörr går utmärkt att använda. På så sätt får du ett kattnät till dörren som är säkert för katten. Många väljer att bygga en dörram och sedan fästa nätet på ramen.

Balkongnät & fåglar? När du väljer ett balkongnät till katten så föreslår vi att du använder ett svart nät. Risken vid användning av transparent balkongnät är att fåglar inte uppfattar att nätet finns och på så sätt flyger in och fastnar i nätet, därför rekommenderar vi i första hand ett svart nät.

Måste man ha nät på balkongen? Måste man ha nät på balkongen för katten? Sedan 2009 är det lag på att om en katt ska vistas på en balkong på tre våningar eller mer än 5 meter upp eller mer så måste uteplatsen eller balkongen ha kattnät.

Sätta upp kattnät utan att borra? Får du inte borra i fasaden eller balkongen ovanför så rekommenderar vi att du använder dig av antingen ett teleskopstolpset eller väggklämma. På detta sätt kan du enkelt montera kattnätet utan att göra åverkan på varken balkong eller fasad. 


Vilket är det bästa kattnätet? Vilket som är det bästa kattnätet beror på en hel del olika saker. Men vi rekommenderar först och främst ett rekorderligt kattnät som är UV-beständigt och i svart färg för att förhindra att kattnätet blir skört av solens uv-strålar samt gör att fåglar lättare uppfattar nätet vilket minskar risken för att fåglar fastnar i nätet.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA KATTNÄT & BALKONGNÄT TILL DIN KATT ELLER KATTUNGE?

Vet du inte vilken typ av nät eller vilken storlek du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt storlek som passar dig, din katt och balkong. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att köpa ett kattnät som passar dig och din katt. Hos oss kan du köpa bra, kvalitativa, kattnät billigt och prisvärt både Online och i butik!