Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Hundens Apotek / Klo- & Tassvård

Klotänger, klofilar & Tassvård för hund

Hos oss hittar du allt för det dagliga underhållet av klor och tassar hos hundar och valpar. Allt från Klosaxar, klotänger, klofilar till vårdande tassalvor och tassvax för torra, såriga och besvärliga trampdynor. Läs gärna våra tips om hur du underhåller och klipper hundens klor. Hos oss hittar du klotänger, klofilar och elektriska klofilar från välkända varumärken så som Resco, Miller, Ozami, Dogman, Ferplast & KW Smart.

Läs mer om Klotänger, klofilar & tassvård för hund

Kort om Att ta hand om hundens klor 

Att klippa och ta hand om din hunds klor och tassar är något som skall ingå den veckliga hälsorutinen, liksom pälsvård. Utebliven kloklippning kan resultera i skador och obehag för hunden. Därför är det av yttersta vikt att tidigt börja lära både dig själv och hunden att klippa klorna tillsammans. Börja tidigt i valpens ålder så kommer kloklippningen gå fort och smidigt.

 

Tips för att klippa & ta hand om hundens klor


Rätt klotång

Att välja rätt klotång är a och o när det kommer till att kunna klippa hundens klor lätt och smidigt. Säkerställ inför varje kloklippning att hundens tassar är rena och fria från grus och sand som annars lätt gör klotången slö i förhand. Välj en klotång som storleksmässigt är anpassad efter din hund. En för liten klotång riskerar att krossa hundens klo snarare än att klippa, likaså om klotången är för slö. Är du orolig för att klippa för mycket så erbjuder många klotänger för hund en smidig stop som underlätta detta moment. 

När det kommer till val av modell på klotång så är det mycket efter smak och tycke. Vanligaste modellerna är idag de som ser ut som vanliga tänger och giljotinmodellen. Vilken man föredrar att använda är högst personligt och subjektivt. Resco och millers är två välkända varumärken som du kan vara säker på att hålla riktigt länge, så länge du underhåller dem.

Använd klofil

Avslutningsvis brukar en klofil vara utmärkt att använda för den sista putsen av klorna. Framförallt för att få bort eventuellt vassa kanter som finns kvar efter klippningen. 

Elektriska klofilar har blivit väldigt populära i och med att många hundägare och hundar upplever det som ett enklare sätt att hålla ordning på klorna än att klippa. När du väljer en elektrisk klofil så vill du gärna ha en klofil som går tyst och möjligheten att komplettera med nya slipstenar/slippapper.

 

Ta hand om hundens trampdynor

En stor del av klo- och tassvården består även att ta han om hundens trampdynor. Framförallt vintertid när vägsalt används utomhus. Vägsaltet kan både fräta och irritera hundens trampdynor så pass mycket att de spricker, blir irriterade och röda. Du kan med fördel använda tassalva i förebyggande syfter vintertid. Har din hund mycket ömtåliga och känsliga tassar kan även hundskor eller hundsockor vara en bra investering. Läs gärna vår guide om hur du tar hand om hundens tassar både vinter- och sommartid. Guiden för tassvård hittar du här.

 

 

Vanliga frågor om kloklippning, klotänger & klofilar

Hur vet jag om min hund har svamp på tassarna? Det är många hundar som får röda och missfärgade tassar på vintern. Kliande ilsket röd hud mellan tårna och trampdynorna p g a all snö och salt. På alla ljusa hundar syns problemet bäst.

Det finns hjälp och man kan göra något åt det. Klåda förekommer i hög grad och hunden slickar och naggar sina tassar ideligen. Det är en svampinfektion som missfärgar pälsen och det kliar något helt fruktansvärt. Svampinfektionen trivs speciellt bra på vintern då det fastna lite snö runt tassen. Snön smälter när hunden kommer in och tassens päls är fuktig länge. Att vi dessutom spolar allt som oftast av tassarna hjälper till. Svampen får fäste och huden mellan tår och trampdynor börjar bli röd och kliig. Hunden är där och slickar - mer fukt och mer svamp. Mer klåda och mer slickande som kan gå över i gnagande och naggande. Ibland så frenetiskt att de formligen tuggar sönder sin tassar.

Men du kan göra något åt det. Gamla hälsotips i de flesta fall. Att klippa bort en del av pälsen mellan tårna är bara bra då det ger luft in mellan trampdynorna. Det gillar inte svampen som torkar ut sakta med säkert. Det finns även en tassalva från Prob som innehåller calendulas - ringblomma. Ringblomman inte bara tar död på svampen utan är också anticeptisk så att bakterier får svårare att få fäste som en andra infektion. Dessutom är Prob's tassalva en vanlig mjukgörande salva.

Det man dock måste komma ihåg i alla varianterna är att inte sluta behandlingen för tidigt. Den ytliga synbara svampinfektionen försvinner ganska fort, ibland på bara några få dagar, men den djupare liggande svampinfektionen tar längre tid på sig att försvinna så man behöver fortsätta minst en vecka efter att det sista synliga spåret av svampen är borta. Gärna två veckor. Om man inte ser en tydlig förbättring efter en veckas behandling 2 - 3 ggr per dag, så bör man uppsöka veterinären då det kan även ligga andra infektioner som påverkar och behöver behandlas av sakkunnig.Kan man slipa en klotång? Absolut, alla klotänger kan slipas. Antingen lämnar du in klotången för slipning eller gör det själv. 

Vill du slipa din klotång själv så kan du göra såhär:
Det du behöver för att slipa är en rund mindre fil. Slipa skäret i rätt riktning mot den böjda delen av klofilen. Hur klipper jag klorna på min valp enklast? Det är väldigt viktigt att du redan i tidig valpålder vänjer valpen vid att du pysslar och "leker" med valpens tassar mycket. Försök att göra detta när valpen är avslappnad och kelar i soffan eller liknande. Desto mer du vänjer valpen vid att du tar på och pysslar med hundens tassar och klor, desto lättare kommer det att bli när du väl ska klippa valpens klor. Den tid du lägger ner på detta under valptiden kommer vara väl värt mödan när hunden blir äldre.

När det väl kommer till sjävla kloklippningen är det också viktigt att du väljer att göra detta när hunden eller valpen har varit fysiskt aktiv och är avslappnad eller trött. Klipp gärna ofta (varje vecka till att börja med) för att göra det till en vana.

Med rätt rutin så kommer du upptäcka att det är superenkelt att klippa valpens klor!


Behöver du hjälp att välja rätt klotång, klofil eller tassbalsam till din hund eller valp?

Vet du inte vilken typ av klotång eller klofil du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt rätt modell utefter era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta det perfekta klovårdskittet! Hos oss hittar du vanliga klotänger, elektriska klofilar och tassbalsam från välkända varumärken så som KW, Ozami, Trixie, Dogman med flera. Köp din klotång billigt online eller i vår butik.