Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04
Start / Hund / Koppel, Halsband & Sele / Hundsele

Hundsele, Hundsele bil, Antidrag, Ergonomisk Hundsele

Hundsele: Att välja en sele till din hund är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många aspekter att ta hänsyn gällande val av hundselar. Nedan så går vi igenom de vanligaste frågorna kring val av sele till din hund. Tänk även på att du kan förfina ditt urval av selar för hund genom att välja produkttyp nedan. Hos oss hittar du mängder av hundselar, antidragselar, ergonomiska hundselar, hundsele till bil, hundsele Hurtta i olika storlekar, material och färger!

Underkategorier: Antidragsele - Bogsele - Dragsele - H-Sele & Valpsele - Kylsele - Softsele - Y-Sele

Läs mer om Hundselar

Hundsele i korthet

Att välja rätt hundsele eller valpsele är som sagt ingen enkel uppgift, nedan har vi listat de vanligaste frågorna vi får om hundselar. Vi hoppas att detta kan göra ditt val av valpsele och hundsele enklare.

Idag finns det en uppsjö av olika märken på hundselar, allt från Hurttas selar som består av, venturesele, hurtta trailsele till något enklare selar så som Dogmans Meshsele, eller utmärkta valpselen H-Sele iris från Dogman men också ergonomiska hundselar så som Dog Copenhagen och Metizo Dezign. 

Vanliga frågor om hundselar

Hundhalsband eller hundsele?
Hundhalsband eller hundsele? Välj det som passar dig och din hund bäst. Ämnet är ofta känsloladdat när det diskuteras i forum. Vad som är bäst för dig och din hund kan ingen annan svara på.

Detta beror helt på hur ditt liv med hund ser ut. Med andra ord spelar det ingen roll om du använder hundhalsband eller hundsele. Det är inte genom utrustningn du skall styra din hund utan det görs bäst genom en bra och tydlig kommunikation med din hund. Sedan kan viss utrustning i form av hundselar göra kommunikationen och träningen av din hund enklare.

Värt att nämna är att vissa typer av hundhalsband är förbjudna i Sverige. 


Hur ska en hundsele sitta?
Hur hundselen ska sitta beror till stor del på vilken typ av hundsele du har. Men ett par riktmärken för hur selarna ska sitta är:

  • Att hunden ska kunna röra sig fritt och obehindrat.
  • Att selen inte glider ned överframbenen utan sitter tillräckligt högt upp över bröstpartiet. (Därför är bogselar ofta problematiska).
  • Att selen inte siter för tight bakom frambenen då det kan orsaka skav när hunden springer och går.
  • Minst två fingrar i distans mellan hunden och selen.
  • Att selen inte åker upp ovanför bröstkorg och orsakar svårigheter för hunden att andas.

Hundsele för valpar (Valpsele)
När det kommer till att välja en valpsele så rekommenderar vi att du köper en valpsele som passar din valp nu och då gärna en valpsele som har stor justerbarhet som möjligt. Vanliga valpselar är H-Selar eller stepinselar, då dessa kan justeras i stort sett överallt. Både rygg, bröst, mage och nackremmar kan justeras på i stort sett alla H-Selar.

Förutom H-selar är även Soft-selar eller också benämnda Meshselar vettiga småhunds och valpselar. När det gäller storlek på Valpselen så se till att selen sitter bekvämt på valpen och att valpen kan röra sig fritt. Välj gärna en större storlek som du justerar ner så mycket du kan, då har du även en sele valpen kan växa lite i.

Att tänka på när du promenerar med din valp i sele är att ta korta promenader då valpens kropp fortfarande är under tillväxt. Ta även hänsyn till temperaturer och hur ofta. Vi rekommenderar att du tar fler och kortare promenader med din valp.


Ergonomisk hundsele?
Ergonomin på en hundsele är a och o. När du väljer och provar ut en hundsele till din hund så bör du ta hänsyn till ergonomin. Optimal ergonomi på hundselen uppnås när hunden kan röra sig fritt och obehindrat utan skav.

Hur vet jag det, undrar du kanske då? När du provar hundselen hemma eller i butiken så koppla upp hunden och ta ett provvarv för att se att bogpartiet på hunden kan röra sig fritt och obehindrat. Andra delar att ta hänsyn till är också att en ergonomiskt korrekt sele inte skall skava bakom framben eller direkt mot hud eller päls. Då är en vadderad hundsele att föredra. Är hunden ovan att gå med sele så kan hunden beté sig annorlunda än normalt, prova då gärna selen en lite längre stund så hunden får en möjlighet att vänja sig. Ergonomin på selen beror också på vid vilka tillfällen du har tänkt att använda hundselen. Mer om olika typer av hundselar kan du läsa nedan.

Kika gärna på videon nedan för att se hur olika selar belastar och hindrar hundens fria rörelse. Valet av hundsele har en större betydelse än vad många tror. Därför är det viktigt att prova ut en sele som sitter ergonomiskt och bekvämt.
Vad är en Antidragsele?
Vad är en antidragsele för hund? Precis som det låter är det en sele för att träna din hund att dra mindre. Att tänka på att flertalet antidragselar för hund är träningsverktyg för att få din hund att dra mindre i slutändan. Även om det idag finns flertalet bekväma antidragselarn för hund så är det många som kompletterar med flera selar eller halsband i sin hundutrustning. 

Vad är det som gör en hundsele antidrag? Många av de selar vi säljer erbjuder bra antidragfunktioner och fungerar även utmärkt som vardagsselar. VGW antidragselen är både ett utmärkt träningsredskap för att minska hundens tendens till att dra. Även andra selar som Dog Copenhagen Comfort Walk Pro erbjuder hundselar med antidragfunktion. Det som dessa antidragselar har gemensamt är att du kan koppla i en ring på bröstet. 

Varför vill man sätta koppelfästpunkten på bröstet? Genom att koppla hunden via en sele med fästpunkt på bröstet så avleder du hundens moment framåt och istället avleder hundens dragkraft i sidled. På så sätt kommer hunden instället för att dra framåt, rotera i sidled. För att du inte ska belasta hunden fel så rekommenderar vi att du varierar vilken sida du har koplet på.

Bästa hundselen?
Att säga vilken hundsele som är bäst är omöjligt då ingen sele är optimal eller bäst för alla hundar. Utan att välja hundsele handlar om att hitta rätt sele för rätt ändamål och passform. Men hundselar som ligger oss varmt om hjärtat är Metizoselen, tack vare dess överlägsna justerbarhet och så är det trevligt att dem är Svensktillverkade, Hurttas y-selar i och med prisvärdhet och att de faktiskt passar de flesta hundarna samt ger god ergonomi, VGWBälte-extension tack vare utmärkta antidragegenskaper, sist men inte minst, Dog Copehangen Comfort Walk hundsele med hög comfort, justerbarhet samt att den fungerar bra som vardagssele och antidragsele.

Kriterier för en god passform av hundselar är: fri rörelse av bogblad, bogled och armbåge. Samt att hundselen inte trycker på hundens mjukdelar så som hals eller buk.

Olika modeller av hundselar?
Hundselar finns i alla möjliga olika modeller. Nedan går vi igenom många vanliga modeller av selar och vad dem passar bäst till.

H-Sele

Precis som det låter så sitter den H-Selen som ett H på hunden. Ofta är de väldigt justerbara på alla ledder och passar utmärkt som valpselar tack vare justerbarheten. Det du skall vara uppmärksam gällande H-Selar är att delningen av selen framtill vid bringan på hunden inte ska klämma på luftstrupen och hamna för högt upp. Du vill ha god marginal på den bakre remmen mot hundens framben så att hunden kan röra sig fritt utan att magremmen skaver mot något.

Många gånger har H-Selen flera fästpunkter (rygg, bröst och under hunden) vilken gör den mångsidig. En H-Sele med fästring på bringan kan även användas i antidragträning även om den inte är optimal för detta då H-Selen ofta vrider sig vid snedbelastning.


Y-Sele (även kallad X-Sele)

Y-Selar för hund har blivit populärare senaste 5-10 åren då de ofta erbjuder hög komfort, god passform samt utmärkt ergonomi. Många av våra storsäljare ingår i kategorin Y-sele, t.ex. Hurttas Casual y-sele, Metizoselen samt Dog Copenhagen Comfort walk & Dog Copenhagen Comfort Air. Y-Selen karaktäriseras av att den sitter just som ett Y framtill på hunden.

Detta gör att en korrekt sittande y-sele i de flesta fall gör att hunden kan röra sig bog fritt oavsett om hunden går eller springer. Många modernare Y-selar så som Hurtta Weekend warrior och Metizoselen har ett smidigt hanteringshandtag på ryggen, vilket gör att du enklare kan kontrollera din hund i situationer som kräver det.

Att tänka på när du väljer en Y-Sele till din hund är att halsmåttet skall vara ganska tight och att Y-Selen inte skall vandra upp på hundens bröst/hals (för stor) om den drar samt att armbågarna skall gå fria. Men också att ryggremmen inte skall vara för kort samt att bröstplattan inte bör vara för bred.


- Bogsele eller D-Sele

Bogsele, också benämnd D-Sele sitter sällan bra på hundar ur en ren ergonomisk synvinkel. Många Bogselar hämmar fri rörelse av bogen och glider ofta upp mot hals när hunden drar. Ofta hamnar D-Selen alldeles för högt upp eller så sitter den precis över bogbladen och hindrar optimal rörelse. Detta kan bidra till framtida förslitningsskador. Dessutom är det ofta väldigt obekvämt för hunden att böja sig ner för att sniffa på marken. Exempel på D-selar och Bogsele för hund är flera av Julius K9 och IDC selarna, Hurttas Bog-sele med flera.


- Dragsele för hund

Dragselar, också ofta kallade Nomesele är avsedda för att hunden skall dra något efter sig. Dragselarna är ofta lika Y-selen framtill men också sydda för att belastningen skall dras ut över en större yta på hunden och för att hunden skall kunna röra sig fritt. Y-Delningen av dragselarna skall hamna mitt över bröstbenet för att inte klämma på luftstrupen eller blodkärl.

En korrekt sittande dragsele skall följa hundens bröstkorg nedåt så den inte klämmer på hundens mjukdelar. Provar du en dragsele så kommer den ofta se för liten ut när hunden inte drar, men så snart hunden drar något så rätar de ut sig och sitter korrekt. Fästpunkten för koppel på en dragsele bör vara strax ovanför svansfästet. Dragsele för hund kan användas för att tolka, cykla, weightpull, skidåkning, dra pulka, hundspann med mera. 

Våra favoriter bland dragselar för hund är Non-Stop Freemotiondragsele som även finns för de allra minsta hundarna. Söker du ett billigare alternativ är även Baggens Neewa dragsele ett utmärkt alternativ. Även Hurttas X-Sport sele är relativt populär.


- Antidragsele

För de hundar som drar mycket som finns det Antidragselar i många olika varianter. Nyckeln är att dessa antidragselar är designade för att hindra hundens väg och dragkraft framåt. VGW-selen är en av våra toppsäljande antidragselar.

Antidragselarna har en koppelring på bringan/bröstbenet för att hunden ska bli lättare att hantera när den drar. Antidragselarna behöver sitta tight och vara väl utprovade för att inte sitta fel på hunden. Ur ergonomisk synpunkt är inte en antidragsele optimal då den ofta hindrar hundens rörelser, utan skall snarare användas som ett träningsverktyg tills dess att du och hunden har lärt er hur man inte drar. 

Antidragselarna är utformade så att när hunden drar så avleds momentet i sidled då kopplet ligger på höger eller vänster sida om hunden. Vid träning med en antidragsele så växla gärna vilken sida kopplet ligger åt för att inte snedbelasta hunden långsiktigt. För att en antidragsele så som VGW-selen skall fungera optimalt måste den sitta väldigt tight mot armbågarna på hunden för att selen inte skall roteras vid drag. Vilket gör att den inte är speciellt ergonomisk eller komfortabel för hunden.


- Step-in Sele

Stepinselen är som den låter en sele som är mycket enkel att ta av och på hunden. Stepin-selen sitter snarlikt en D-Sele eller bogsele och är svår att få att sitta optimalt på hunden. Ofta är stepinselarna mer anpassade för mindre hundar och ofta även stor justerbarhet på. Stepinselar finns både med och utan bröstremmar och passar ofta för snabbt växande hundar som t.ex. valpar.  Vanliga selar inom kategorin Step-insele är Tre ponti, Curlie med flera.


- Meshsele

Meshselen är en blandning av Y-Sele och Stepinsele. Ofta stor justerbarhet och relativt hög komfort då en korrekt sittande Mesh-sele med lagom stor bröstplatta gör att belastningen sprids ut över en större yta på hundens kropp. Meshselen passar även ofta bra för valpar och varmare årstider då de är tillverkade av tyg som är väl ventilerande. Hundselar för olika ändamål
- Cykla med hund
När det kommer till att cykla med din hund är det viktigt att tänka på att hunden har en bekväm sele som inte skaver samt sitter bra ergonomiskt. Vill du att hunden skall dra dig på cykeln kan en Dragsele vara ett bra alternativ annars fungerar i stort sett alla väl sittande Y-Selar för detta ändamål.


- Promenadsele för hund
Att välja en sele för promenader med din hund är kanske en av de vanligaste ändamålen för hundselar. När det kommer till val av hundsele till promenader så fungerar i stort sett alla hundselar även om Y-Selar oftast sitter bäst och erbjuder bäst ergonomi även för hundpromenader.


- Skidor 
Ska du ge dig ut i längdspåret med hunden kan en väl sittande Dragsele vara väl värd sin investering. Om du bara ska prova på att åka längdskidor med din hund så räcker ofta en väl utprovad y-sele för ändamålet om hunden inte skall dra dig.

- Löpning
Att springa med sin hund kan vara väldigt givande för er båda. Hunden kommer troligtvis att älska det. När det kommer till utrustning av val av hundsele för löpning med din hund så rekommenderar vi även här att välja ut en väl sittande y-sele för ändamålet. Se till att selen inte skaver någonstans på hunden och att hunden kan röra sig obehindrat och fritt. Non-Stop Line harness är en hundsele som passar bra för exempelvis löpning med din hund.


Populära hundselar
Våra mest populära modeller idag är Hurtta Casual Y-Sele och Hurtta Weekend Warrior som finns i flera färger och har relativt hög justerbarhet och passar de flesta hundarna. Dog copenhagens selar är selar som fått goda omdömmen i flera tester och sitter ofta väldigt bra. BEHÖVER DU HJÄLP ATT HITTA RÄTT HUNDSELE & VALPSELE TILL DIN HUND?

Vet du inte vilken typ av hundsele eller vilken storlek du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en sele som sitter rätt på din hund utifrån din hunds ergonomiska förutsättningar. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en hundsele på plats! Hos oss kan du köpa bra, ergonomiska hundselar och valpselar, billigt och prisvärt både Online och i butik!

1 2 3  87 artiklar Kampanjprodukter(12) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris
NY 2020
Dog Copenhagen Comfort Walk Pro™ Harness Black
Dog Copenhagen från 469 kr
I lager

Non-Stop Dogwear Line Harness orange
Non-Stop Dogwear från 429 kr
I lager
Hurtta Casual Y-Sele Kanel/Cinnamon
Hurtta från 299 kr
I lager
Curli Vest Sele Air Mesh Svart
Curli från 249 kr
I lager

Curli Vest Sele Air Mesh Camo
Curli från 249 kr
I lager
Dogman Meshsele Iris Svart
Dogman från 79 kr
I lager

Hurtta Casual Y-sele lingon
Hurtta från 299 kr
I lager

Curli Vest Sele Air Mesh Blå
Curli från 249 kr
I lager
Curli Vest Sele Air Mesh Fuchsia
Curli från 249 kr
I lager
Hurtta Casual vadderad y-sele korp
Hurtta från 299 kr
I lager

Dogman Meshsele Iris Turkos
Dogman från 79 kr
I lager
Hurtta Casual sele korp
Hurtta från 299 kr
I lager
KAMPANJ
Hurtta Cooling Wrap Pink
Hurtta från 339 kr
I lager

Dogman H-sele Iris Svart
Dogman från 79 kr
I lager
KAMPANJ
Hurtta Casual vadderat y-sele aska
Hurtta från 244 kr
I lager
Dogman H-sele Iris Rosa
Dogman från 79 kr
I lager
Non-Stop Dogwear Line Harness
Non-Stop Dogwear från 429 kr
I lager

Curli Vest Sele Air Mesh Röd
Curli från 249 kr
I lager
Dogman Meshsele Iris Rosa
Dogman från 79 kr
I lager
Dogman Meshsele Iris Lila
Dogman från 79 kr
I lager

1 2 3