Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Häckning & Fågelungar

 

Undulater

Undulater bör vara minst 1 år innan man försöker sig på avel. De blir könsmogna betydligt tidigare, runt 5 månader, men försök ändå vänta. Mata upp fåglarna ordentligt innan med extra näringsrikt foder. Förutom en bra fröblandning uppskattas groddade fröer, grönsaker, hårdkokt ägg och hampafrön. Låt fåglarna ha tillgång till extra kalk, exempelvis ett sepiaskal. 

När fåglarna häckar vill honan ha en skyddad holk att ruva i. Gör det mysigt med ett bra bottenmaterial som kutterspån och låt fåglarna sedan själva flytta in i egen takt. 

Normalt lägger honan 5-7 ägg, 1 varannan dag, och sedan lämnar hon knappt boet under de två-tre veckor ruvningen pågår.  Normalt sett stannar ungarna i holken de första fyra veckorna så se till att det finns plats för dem när de växer. 

Antal ägg: 5-7 st
Ruvningstid: ca 18 dagar
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Efter ca 6 veckor

 

Finkar

En av de populäraste finkarna att ha i bur är Zebrafinkar. Denna art lägger normalt mellan 4-6 ägg med några dagars mellanrum. Både hanen och honar ruvar sedan äggen som kläcks efter ungefär 2 veckor. 

Båda föräldrar matar ungar under ca 3 veckors tid men ungen är inte redo att lämna boet förrän den är mellan 5-6 veckor gammal. 

Tänk på att hanen bör vara minst 1 år innan han paras. Honans optimala ålder är mellan 1-2 år, varken yngre eller äldre. Finkar är inte så petiga med boet utan brukar acceptera både täckta bon och öppna reden.

Antal ägg: 4-6 st
Ruvningstid: ca 2 veckor
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Efter 5-6 veckor

 

Kanariefågel

Kanariefåglar vill gärna bygga ett bo av vassliknande material innan de lägger sina ägg. Normalt får de 4-5 ägg som honan ensam ruvar på i ca 2 veckor. Hanen hjälper till genom att mata henne under denna period. 

Kanariefåglar blir könsmogna runt ca 1 års ålder. 

Antal ägg: 4-5 st
Ruvningstid: ca 2 veckor
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Minst 4 veckor

 

Kakadua

Arten är i sig ingen lätt fågel så tänk efter och läs på noga innan du fösöker dig på fågelungar. 

I det vilda häckar kakaduor i trädhål och det är vad du ska försöka simulera om du vill att dina kakaduor ska häcka. En holk eller stam högt upp i voljären som sedan fodras med mjukt spån, hampaströ eller liknande. 

Honon ruvar äggen i ca en månad och matar och uppfostrar sedan ungarna i mellan 60-100 dagar innan de ens lämnar boet. Efter det behöver ungarna ytterligare några veckor innan de är redo att klara sig själva. 

De fåglar du för samman bör vara vid mycket god kondition och förberedas genom att få extra vitaminrikt foder innan häckningen. Extra mineraler och kalk är också viktigt samt att de har en bra lampa med UVB- och UVA-ljus. Den extra födan kan exempelvis vara örter, bär, frukt, groddar, kokt ägg och jod-stenar. 

Antal ägg: 2-3 st
Ruvningstid: 25-30 dagar
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Ca 130 dagar

 

Nymfparakit

Det är mycket viktigt att både hanen och honan är vid bra hälsa innan häckning. Vänta tills de är ca 18 månader gamla och se till att de har matats ordentligt innan. 

Placera en holk i buren för att inleda häckningen. Honan lägger sedan 4-7 ägg med ca en dags mellanrum. Hon ruvar sedan i ca 3 veckor och sedan lär föräldrarna gemensamt upp ungarna och förbereder dem inför livet. 

Antal ägg: 4-7 st
Ruvningstid: ca 3 veckor
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Minst 7-8 veckor

 

Grå Jako

Större papegojor som Jakon blir könsmogna senare än mindre fåglar, ibland inte förrän den har blivit mellan 4-5 år gammal. Att para ihop två fåglar ska gärna göras när de båda är unga, om paret inte gillar varandra blir det ingen parning. 

Honon lägger mellan 3-5 ägg. Under ruvningsperioden, som vara i ca 1 månad, lämnar honan sällan äggen och hanen förser henne med föda och vaktar boet. Fåglarna kan bli ganska aggressiva under den här tiden så ta det lugnt och lämna låt dem vara ifred. När ungarna väl har kommit tar båda föräldrarna hand om dem i flera månader. 

Det är viktigt att inte separera ungarna från sina föräldrar då de har mycket att lära och mycket näring av få i sig. Handmatade fåglar får ofta brist på olika vitaminer vilket bland annat kan leda till dålig blodkoagulering och fågelungen förblöder. 

Antal ägg: 3-5 st
Ruvningstid: ca 1 månad
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: Efter ca 3 månader

 

Aror

Liksom Jakon blir Arorna könsmogna senare än mindre fågelarter. De bildar par för livet och bör sammanföras när de fortfarande är ganska unga. Både hanen och honan vaktar boet och tar hand om ungarna för att de ska ha optimal chans att överleva. 

Aror vill gärna häcka högt upp för att känna sig trygga. Ha en holk som varken är för stor eller för liten för fåglarna och fyll boet med exempelvis kutterspån och murken träflis. Honan lägger mellan 2-4 ägg som hon sedan ruvar på upp till en månad. 

Efter ca 100 dagar börjar ungarna lämna boet men de behöver fortfarande sina föräldrar innan de är helt självständiga. 

Antal ägg: 2-4 st
Ruvningstid: 24-28 dagar
Ungarna är redo att lämna föräldrarna: 3-5 månader