Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Fästingar & Ohyra hos hunden

Fästingar är en av sommarens stora plågor både för människa och hund. Fästingen vaknar till liv när temperaturen är runt 5 grader och är sedan aktiv under både våren, sommaren och hösten.

Alla fästingar bär inte på sjukdomar men det är ändå otrevligt att bli biten. Att ta bort en fästing som borrat ner sig i huden kan vara riktigt smärtsamt och det är därför bra att skydda din hund så att fästingen aldrig biter.

Att använda sig av skydd som gör hunden mindre attraktiv att bita är ett bra sätt att minimera risken för fästingbett. Om du ändå upptäcker att ditt djur har en fästing ska du plocka bort den omedelbart då sjukdomar inte alltid överförs direkt utan kan komma först efter några timmar eller dagar.

 

Hur förebygger jag fästingbett på min hund?


1. Fästingkoll

Kontrollera och undersök din hund ofta, särskilt mellan mars-oktober och när ni har vistats mycket o skog och mark. Fästingar sätter sig gärna i fuktiga och varma områden som bakom öron, på halsen och vid armhålorna. Borsta hunden innan ni går in så är chansen stor att fästingar som ännu inte har bitit lossnar med pälsen.

 

2. Fästingprofylax

Det finns en mängd olika förebyggande medel, halsband och tabletter på marknaden för att förhindra att fästingar sätter sig på din hund. Tänk på att en del preparat kan ha biverkningar, vara skadliga för vattenorganismer, inte lämpa sig för valpar osv.  Läs på innan du väljer vad just din hund ska använda. Fästinghalsband Innehåller dofter och medel som fästingar ogillar. Finns i flera olika varianter.

Fästingpulver/Fästingmedel
Kosttillskott i pulverform som blandas med hundens mat. Tillskottet är helt giftfritt och gör att hunden blir mindre attraktiv för fästingen. Lär dig mer här

Fästingtabletter
Tabletter som ges dagligen till din hund och som gör hunden mindre attraktiv för fästingar. 

Magnetfält och Ultraljud
Ofta i form av nyckelringar som fästes på hundens halsband. Ett helt giftfritt alternativ som fungerar genom att skapa ett magnetfält eller utsöndra högfrekventa ljud som fästingar och annan ohyra ogillar. Påverkar inte hundens hörsel och kan användas även på dräktiga honor och valpar.

Fästingrelaterade sjukdomar hos hund

Borrelios/Borrelia hos hund

Borrelia är, till skillnad från hos människor, ganska ovanligt hos hundar. Om din hund uppvisar symptom är det alltid bra att även utesluta andra sjukdomar. Uppsök alltid en veterinär om din hund har följande symptom:

 • Feber
 • Trötthet
 • Nedsatt allmäntillstånd
 • Stela leder
 • Oförklarlig hälta som ibland flyttar mellan olika ben

 


Anaplasma hos hund

Granulocytär Anaplasmos är en bakteriell infektion och en något vanligare sjukdom hos hundar än borrelios. Symptomen kan likna de vid borrelia och kräver blodprov för att diagnosen ska fastställas. Får hunden behandling återhämtar den sig ofta mycket fort.

 • Feber
 • Trötthet
 • Dålig aptit
 • Hängig
 • Oförklarlig smärta eller ömhet
 • Förändrat mag-och tarmmönster

 


Eksem

Fästingbett kan i vissa fall utlösa kläda och fukteksem, sk hotspots. Huden och pälsen blir kladdig och öm och det är viktigt att behandla så inte din hund har ont.

 


TBE

Väldigt ovanligt hos hundar och kan ge många problem och följsjukdomar liksom hos människor.

 

Ta bort fästingar

Det finns många bra redskap för att snabbt och enkelt få bort fästingar ur huden. Det du ska undvika är att trycka på fästingens kropp då detta kan leda till att fästingen sprutar in mer saliv i värddjuret och därmed öka risken för smittsamma sjukdomar. En pincett kan därför vara svårt att använda. Hitta ett redskap du är bekväm med som gör att du kan komma in under fästingen kropp och så nära värddjurets hud som möjligt.

Var noga med att rengöra området efter att fästingen är borttagen och håll koll på huden så ingen rodnad eller inflammation uppstår. Får hunden sår som inte har läkt inom 1-2 veckor kontakta en veterinär.