Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Hur plockar jag fästingar på kanin & andra smådjur?

Fästingar är en av sommarens stora plågor både för människa och smådjur som befinner sig ute. Fästingen vaknar till liv när temperaturen är runt 5 grader och är sedan aktiv under både våren, sommaren och hösten.

 

Alla fästingar bär inte på sjukdomar men det är ändå otrevligt att bli biten. Att ta bort en fästing som borrat ner sig i huden kan vara riktigt smärtsamt och det är därför bra att skydda din gnagare så att fästingen aldrig biter. Det är inte ovanligt att smådjuren har fästingar och sedan tar med dem in till resten av familjen. 

 

 

 

Förebygg fästingbett hos ditt smådjur

I dagsläget finns det inga fästingmedel för just smådjur och kaniner och du ska absolut inte använda medel avsedda för hund eller katt. Enklast är att kontrollera ditt djur flera gånger och dagen och snabbt plocka bort fästingarna innan de sätter sig.

Fästingar sätter sig gärna i fuktiga och varma områden som bakom öron, på halsen och vid armhålorna. Borsta djuret innan den går in så är chansen stor att fästingar som ännu inte har bitit lossnar med pälsen.

 

 

Fästingrelaterade sjukdomar hos kanin & andra smådjur

Det är mycket ovanligt att smådjurblir sjuka efter fästingbett. Om du märker att ditt djur är hängig eller har nedsatt allmäntillstånd kontakta en veterinär.

 

Eksem hos smådjur

Fästingbett kan i vissa fall utlösa klåda och fukteksem, sk hotspots. Huden och pälsen blir kladdig och öm och det är viktigt att behandla så inte djuret har ont.

 

 

hur tar jag bort fästingar på kanin, marsvin och andra smådjur?

Det finns många bra redskap för att snabbt och enkelt få bort fästingar ur huden. Det du ska undvika är att trycka på fästingens kropp då detta kan leda till att fästingen sprutar in mer saliv i värddjuret och därmed öka risken för smittsamma sjukdomar. En pincett kan därför vara svårt att använda. Hitta ett redskap du är bekväm med som gör att du kan komma in under fästingen kropp och så nära värddjurets hud som möjligt.

 

Fästingborttagare KOFOT

Fästingplockare PENNA

 

Var noga med att rengöra området efter att fästingen är borttagen och håll koll på huden så ingen rodnad eller inflammation uppstår. Får smådjuret sår som inte har läkt inom 1-2 veckor kontakta en veterinär.