Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans 25 års erfarenhet Fri frakt från 500 kr

Det behöver inte vara svårt att bada sin hund men vi ska gå igenom det viktigaste du behöver ha i åtanke innan du stoppar din fyrbenta älskling i badet. 

Hur ofta du bör bada din hund beror på pälsens struktur. Är den långhårig, korthårig eller strävhårig behöver den badas olika ofta för bästa välmående.

Korthårigare hundar bör man bada ungefär två gånger per år så som t.ex. Labrabor, Rhodesian Ridgeback, Boxer eller Whippet.

Har man en långhårs-hund bör den badas som minst var tredje månad men helst efter behov. Vanliga långhåriga hundar är t.ex. Pudel, Bichon Havanais och Yorkshireterrier. Hos en långhårig hund kan du med stor fördel använda balsam då det underlättar borstningen och minskar återkomsten av eventuella tovor.
Hos strävhårig päls eller om du har din hund rakad bör den badas efter behov.

 

När du ska börja bada din hund placerar du hunden antingen i ett badkar eller i din dusch beroende på hur det ser ut hemma hos dig. Har du en liten hundras kan du med fördel ställa den i vasken.

Använd ljummet vatten och skölj över hela hunden med en behaglig stråle. Ungefär med samma tryck som när du själv tvättar håret eller duschar.   

Börja gärna bakifrån och avsluta med huvud och hals. Var försiktig med att skölja över huvud och vid öron och håll för ögon och hörselgång när du sköljer med en hand eller ett par fingrar.  Det kan skapa obehag hos hunden om den t.ex får vatten sköljt i öronen.

 

När du nu sköljt igenom hela hunden använder du ett hundschampo. Schampo för människor har för låga PH-värden och är då inget att rekommendera för hundar då det kan irritera hundens hud. Här använder jag gärna Espree's pälsvårdsserie.

Massera in ordentligt över hela hunden tills det börjar löddra och skölj sedan pälsen väl. Tänk på att riktigt smutsiga hundar kan behöva schamponeras flera gånger för att bli riktigt rena.

Hos långhåriga hundar bör du nu använda balsam som du applicerar på hela pälsen och framförallt där den brukar bli som mest tovig. Låter det sitta i 3-4 minuter innan du sköljer ur för bästa resultat.

Krama försiktigt ur de resterande vattnet som sitter kvar i pälsen innan du torkar hunden.

När hunden är badad behöver den också torkas. Långhåriga hundar rekommenderar jag alltid att man fönar torra samtidigt som man använder en karda och borstar igenom pälsen. Korthåriga hundar kan nöja sig med en ordentlig handdukstork och sedan självtorka likaså den strävhåriga.