Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Inköpslista fågel

Har du bestämt dig för att skaffa fågel? Grattis till beslutet att skaffa en härlig familjemedlem! När du väl har bestämt dig för vilken art som passar dig, ett beslut som kan ta sin tid, är det dags att skaffa de nödvändigaste sakerna för att få fågeln att trivas. 

Tänk på att förbereda dig inför din nya väns ankomst och placera buren på en lugn plats som inte ligger i direkt drag eller nära kök där det kan osa mycket. Fåglar vill känna sig trycka så en sida bör vara mot en vägg. 

 

 

Inköpslista

Fågelbur
Skaffa en bur som passar just din fågel. I vår Burguide kan du läsa mer om jordbruksverkets regler och hur du bäst inreder din nya väns hem. 

Bottenmateriel
Att ha sandpapper anpassat för fågelburar i botten är ett smidigt sätt att hålla buren ren.

Det finns även olika sorts sand, snäckskal och bomaterial som vissa fågelarter vill ha för att kunna picka i sig för matsmältningen eller samla för att bygga bon. Ta reda på vad just din fågel behöver och anpassa bottenmaterialet efter det. 

Sittpinnar
Sittpinnar i flera olika storlekar behövs för att ge din fågl möjlighet att spana från olika platser. Har du flera fåglar behöver varje fågel minst två, möjliga platser att sitta på, dvs har du två fåglar ska det finnas minst 4 olika sittplatser. Hitta dina favoriter här

Leksaker
Alla fåglar behöver stimulans och det med flera olika leksaker. Det finna allt möjligt och alla fåglar gillar olika så prova dig fram. Byt gärna ut leksakerna då och då så fågeln inte tröttnar. Ta bort de gamla, göm ett tag och ta sedan fram igen för ökad stimulans. Se vårt utbud här.

Vattenskål/flaska
Alla burfåglar ska ha fri tillgång till vatten. Välj att ha en eller flera i samma bur så fågeln aldrig är utan. En vattenautomat är ett smidigt sätt för att lätt kunna fylla på och hålla vattnet rent.  

Matskål/foderhållare
Om du har flera fåglar behöver du ha en matplats/fågel för att de alltid ska kunna ha tillgång till mat. En foderautomat är ett smidigt sätt att fylla på foder och ha koll på hur mycket som går åt. Ger du fågeln frukt kan även en frukthållare vara bra så inte maten faller ner och upplevs som oaptitlig. 

Fågelbad
Friska fåglar sköter sin hygien själv men de flesta arter gillar att ta sig antingen ett sandbad eller vattenbad. Sandbad ska bestå av finkornig, mjuk sand. Enklast är att placera badkaret hängande på utsidan av buren. 

Fågelmat
Olika fåglar behöver olika slags foder. Det är viktigt att anpassa mängden foder efter din fågels energibehov. Har du flera fåglar behöver du också flera foderplatser så alla kan äta när de vill utan att hindras av sina kamrater.

Utöver foderblandningar bör du även ge godbitar i form av frukt och grönsaker. Tänk på att bland annat avocado, choklad och kaffe är skadligt för fåglar, läs på innan. 

Fröstänger/hirskolvar
Fåglarna uppskattar alltid lite extra gott att picka i sig. Fröstänger är ofta berikade med extra vitaminer, mineraler och aminosyror som kompletterar det vanliga fodret. Se vårt sortiment här. 

Kosttillskott
Beroende på vilket fågelfoder du väljer kan du behöva komplettera med olika kosttillskott. Många fåglar får problem med matsmältningen och behöver därför få i sig extra kalcium vilket ofta kommer i form av block de kan picka på. Våra kosttillskott finner du här

Spade och rengöringsprodukter
Det är bra att ha en plastspade för att kunna rensa botten på buren, använd en spade som inte drar upp repor i då det lätt kan samlas bakterier i dem. Använt ett milt, parfymfritt rengöringsmedel. 

Klosax
Även fåglar klor växer och även om de brukar vara duktiga på att trimma ner klorna själva är det bra att vara redo med en mindre, anpassad klosax. 

UV-lampa
En bra lampa med UVA- och UVB-ljus gör att fåglarna trivs bättre och hjälper deras kroppar att bilda vitamin D3 som behövs för ett optimalt kalciumupptag. 

 

 

 

 


 

Checklista ny fågel