Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Inköpslista till kattungen

Att få en ny familjemedlem i form av en eller flera söta kattungar är superhärligt och mysigt men kan samtidigt vara en utmaning, både för dig och för katten. Nedan har vi sammanställt en inköpslista för kattungen med allt du behöver för att vara förberedd för kattungens ankomst. Att förbereda hemmet gör det enklare och minskar stressen.  

Tänk på att låta kattungen lära känna sitt nya hem i egen takt. Visa var kattlåda, mat och vatten finns men låt den sedan utforska på egen hand utan att tvinga den. Lämna inte katten ensam och spendera mycket tid med din nya familjemedlem.  

Kattungar har en underbar förmåga att somna när som helst, låt kattungen sova. Kroppen växer, den har ett nytt hem och en ny familj, det är mycket den ska bearbeta och det tar energi. Nedan har vi samlat de viktigaste sakerna du bör ha införskaffat före kattungens ankomst.

Mer om hur du förbereder ditt hem för katten eller kattungen kan du läsa om på vår guide att skaffa katt.

 

Inköpslista till kattungen

Kattungens Matplats

Vattenskål
Katter är generellt lata djur och därför är det rekommenderat att du har flera vattenskålar utplacerade i hemmet. Vattenskålen ska helst inte stå nära matskålen i och med att katten naturligt inte äter och dricker på samma ställe. I ett senare skede kan en vattenfontän vara att föredra då katter dras naturligt till färskt- och porlande vatten.

Matskål
Matskålen ska gärna vara grund för att katten ska slippa slå morrhåren i kanten. Det som ofta händer om man väljer en djupare skål är att katten gräver ur torrfodret ur skålen och äter på golvet istället.

Passa gärna på att ge katten en utmaning, när den vuxit till sig, genom en smart matskål som gör det svårare för katten att äta.

Genväg till: Vatten- & Matskålar för kattungar

 

Omvårdnad för kattungar

Klotång
Börja tidigt att hantera kattens klor och tassar. Lek, mys och "klipp" klorna ofta för att lära ungen att det inte är farligt. 

Borste & Karda
Att bli borstad är skönt! Låt katten gosa med, sniffa på och bli borstad ofta så den vänjer sig. Använd gärna en så kallad superkarda (Furminator, eller superkarda) som effektivt tar bort och tunnar ut pälsen.

Feliway
Feliway släpper ut syntetiska feromoner, samma typ av feromoner som kattmamman ger ifrån sig till kattungarna för att de ska känna sig lugna och trygga.

Kattapotek
Katter skadar sig men ofta kan mindre blessyrer enkelt behandlas hemma. Ha det viktigaste redo så sparar du tid och pengar på onödiga veterinärbesök.
Kattens apotek.

Genväg till: Klotänger, Kattapoket & Feliway - Borstar, Kardor & Kammar för kattungar

 

Kattsand & Kattlådor för kattungen

Kattsand
Använd initialt samma kattsand som uppfödaren så underlättar det för katten. Vill du sedan byta introducera den nya sanden gradvis genom att blanda den med den gamla. Det är fördelaktigt att använda en kattsand som inte klumpbildar till kattungar då kattungar kan prova att smaka kattsanden ibland. 

Kattsandsspade 
Ett måste för rengöring av kattlådan! Här finns det olika kattsandsspadar beroende på vilken kattsand eller pellets du väljer.

Kattlåda
Vi rekommenderar att man har en låda mer än antalet katter ni har, det gör att katterna har större chans att hitta en ren låda när det behövs. Tänk på att byta ut lådan med jämna mellanrum då det ofta blir repor i botten efter kattens krafsande. I reporna samlas det lätt bakterier.

Kattlådematta
Kattlådemattor ser till att minimal mängd kattsand följer med till vardagsrummet. Placeras direkt utanför kattlådan.  

Bajspåsar
Underlättar vid rengöring av kattlådan och förhindrar att det luktar från papperskorgen. 

Genväg till: Kattlådor & Tillbehör

 

Säker Transport för kattungen

Transportbur
Se till att din nya familjemedlem åker med er säkert i bilen. En kattunge som är lös kan snabbt slingra sig fri och gömma sig i bilen vilket utgör en trafikfara. Djur måste dessutom enligt lag transporteras på ett säkert sätt i bilen. Detta innebär i praktiken i en bur eller med bältessele.

Halsband och sele
Ska din katt få gå ute i framtiden? Börja vänja katten vid att bära halsband redan nu. Det finns särskilda halsband för just kattungar som är lättare och mindre. Selen kan ni använda för att ge katten möjlighet att undersöka världen tillsammans med er innan den får springa runt på egen hand. Normalt kan du och din kattunge prova på kortare turer på uteplatsen eller tomten mellan fyra till sex månaders ålder.

Genväg till: Bur & Transport - Halsband, Sele & Koppel

 

Lek & aktivering för kattungen

Klösmöbel eller pelare
Utekatter sätter klorna i träden utomhus, men nyhämtade kattungar och innekatter behöver också ha något att vässa sina klor på. För att hitta rätt klösmöbel läs gärna vår guide.

Leksaker
Katter är nyfikna och aktiva husdjur, ge din kattunge något att leka med! Ett kattspö är ett måste i leksaksarsenalen för kattungar, köp gärna flera aktiveringsleksaker för kattungen att utmanas mentalt med också.

Bädd eller igloo
Även om kattungen kanske får sova i sängen och soffan kan det vara bra att den får en egen sovplats för att komma undan ibland. Med en igloo kan ni erbjuda katten ett eget rum!

Filt & Fäll
En mysig filt eller fäll är både mysig för kattungen att gosa med och underlättar renhållningen av bädden soffan eller annan favoritplats kattungen väljer att sova på.

Genväg till: Kattklös - Kattleksaker - Kattbäddar, Igloos & Filtar

 

Mat & Utfodring till kattungen

Torrfoder
Hör med uppfödaren vad kattungen äter just nu, ifall ni har tänkte byta foder så vänta med att varva in den nya maten tills kattungen har bott hos er i ungefär 1-2 veckor.

Blötfoder
Katter är inte alltid så duktiga på att få i sig vatten, med blötmat kan katten få i sig lite vätska. Våtfoder brukar vara väldigt uppskattat, så det kan ni skämma bort katten med emellanåt.

Tuggben & Godis
Precis som hundar kliar det i tänderna när kattungar byter tänder. Det är också en bra berikning för din katt, den får något att jobba med på egen hand. Givetvis vill vi också skämma bort våra katter en aning och då passar det utmärkt med godis, vilket även fungerar bra om du vill belöningsträna din katt.

Genväg till: Torrfoder för katt - Blötmat för katt - Tugg & godis för kattungen
 

Kattungepaket
Är du nybliven kattägare så erbjuder vi ett gratis paket för dig som nybliven kattägare. Kattungepaketet kan endast hämtas ut i vår fysiska butik.