Stäng
Snabb leverans 25 års erfarenhet Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Inköpslista för kattungen

Att få en ny familjemedlem i form av en eller flera söta kattungar kan vara en utmaning, både för dig och för katten. Att förbereda hemmet gör det enklare och minskar stressen. 

Tänk på att låta kattungen lära känna sitt nya hem i egen takt. Visa var kattlåda, mat och vatten finns men låt den sedan utforska på egen hand utan att tvinga den. Lämna inte katten ensam och spendera mycket tid med din nya familjemedlem. 

Kattungar har en underbar förmåga att somna när som helst, låt ungen sova. Kroppen växer, den har ett nytt hem och en ny familj, det är mycket den ska bearbeta och det tar energi. 

 

Inköpslista

Vattenskål
Katter är generellt lata djur och därför är det rekommenderat att du har flera vattenskålar utplacerade i hemmet. Vattenskålen ska helst inte stå nära matskålen i och med att katten naturligt inte äter och dricker på samma ställe. I ett senare skede kan en vattenfontän vara att föredra då katter dras naturligt till färskt- och porlande vatten.

Matskål
Matskålen ska gärna vara grund för att katten ska slippa slå morrhåren i kanten. Det som ofta händer om man väljer en djupare skål är att katten gräver ur torrfodret ur skålen och äter på golvet istället.

Passa gärna på att ge katten en utmaning, när den vuxit till sig, genom en smart matskål som gör det svårare för katten att äta.

Leksaker
Katter är nyfikna och aktiva husdjur, ge din kattunge något att leka med! Ett kattspö är ett måste i leksaksarsenalen för kattungar!

Klotång
Börja tidigt att hantera kattens klor och tassar. Lek, mys och "klipp" klorna ofta för att lära ungen att det inte är farligt. 

Borste
Att bli borstad är skönt! Låt katten gosa med, sniffa på och bli borstad ofta så den vänjer sig. Använd gärna en så kallad superkarda (Furminator, eller superkarda) som effektivt tar bort och tunnar ut pälsen. 

Kattsand
Använd initialt samma kattsand som uppfödaren så underlättar det för katten. Vill du sedan byta introducera den nya sanden gradvis genom att blanda den med den gamla. 

Kattsandsspade 
Ett måste för rengöring av kattlådan! Här finns det olika kattsandsspadar beroende på vilken kattsand eller pellets du väljer.

Kattlåda
Vi rekommenderar att man har en låda mer än antalet katter ni har, det gör att katterna har större chans att hitta en ren låda när det behövs. Tänk på att byta ut lådan med jämna mellanrum då det ofta blir repor i botten efter kattens krafsande. I reporna samlas det lätt bakterier.

Kattlådematta
Kattlådemattor ser till att minimal mängd kattsand följer med till vardagsrummet. Placeras direkt utanför kattlådan.  

Bajspåsar
Underlättar vid rengöring av kattlådan och förhindrar att det luktar från papperskorgen. 

Transportbur
Se till att din nya familjemedlem åker med er säkert i bilen. En kattunge som är lös kan snabbt slingra sig fri och gömma sig i bilen vilket utgör en trafikfara. 

Klösmöbel eller pelare
Utekatter sätter klorna i träden utomhus, men nyhämtade kattungar och innekatter behöver också ha något att vässa sina klor på. För att hitta rätt klösmöbel läs gärna vår guide.

Bädd eller igloo
Även om kattungen kanske får sova i sängen och soffan kan det vara bra att den får en egen sovplats för att komma undan ibland. Med en igloo kan ni erbjuda katten ett eget rum!

Torrfoder
Hör med uppfödaren vad kattungen äter just nu, ifall ni har tänkte byta foder så vänta med att varva in den nya maten tills kattungen har bott hos er i ungefär 1-2 veckor.

Blötfoder
Katter är inte alltid så duktiga på att få i sig vatten, med blötmat kan katten få i sig lite vätska. Våtfoder brukar vara väldigt uppskattat, så det kan ni skämma bort katten med emellanåt.

Tuggben
Precis som hundar kliar det i tänderna när kattungar byter tänder. Det är också en bra berikning för din katt, den får något att jobba med på egen hand.

Halsband och sele
Ska din katt få gå ute i framtiden? Börja vänja katten vid att bära halsband redan nu. Det finns särskilda halsband för just kattungar som är lättare. Selen kan ni använda för att ge katten möjlighet att undersöka världen tillsammans med er innan den får springa runt på egen hand.

Feliway
Feliway släpper ut syntetiska feromoner, samma typ av feromoner som kattmamman ger ifrån sig till kattungarna för att de ska känna sig lugna och trygga.

Kattapotek
Katter skadar sig men ofta kan mindre blessyrer enkelt behandlas hemma. Ha det viktigaste redo så sparar du tid och pengar på onödiga veterinärbesök.
Kattens apotek.

Kattungepaket
Är du nybliven kattägare så erbjuder vi ett gratis paket för dig som nybliven kattägare. Kattungepaketet kan endast hämtas ut i vår fysiska butik. Mer om hur du kan ta del av det kostnadsfria kattungepaketet kan du läsa här.

Inköpslista till kattungen

Checklista:

 • Kattlåda
 • Kattsand
 • Kattsandsspade
 • Kattlådematta
 • Transportbur
 • Klösmöbel eller pelare
 • Bädd eller igloo
 • Matskål
 • Vattenskål
 • Klotång
 • Borste
 • Leksaker
 • Bajspåsar
 • Torrfoder
 • Blötfoder
 • Tuggben
 • Halsband och sele
 • Feliway
 • Kattapotek