Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Inköpslista för marsvin

Marsvin är sociala och pratglada djur som helst lever i flock eller grupp. Marsvinen blir ungefär 5-8 år gamla och väger ca 1 kg som fullvuxna. Men att skaffa ett marsvin kan vara en utmaning, därför har vi tagit fram en lista som kan hjälpa dig med vad du kan behöva första tiden med ditt marsvin.

Tänk på att marsvin är känsliga och behöver lugn och ro för att vänja sig vid en ny miljö. Har du barn är det bra att prata med dem i förväg så att de inte oavsiktligt skrämmer marsvinen med höga tjut eller genom att leka för hårt med dem.

 

 

Inköpslista för marsvin

Bur & burinredning till marsvin

Bur 
Se till att ni har en tillräckligt stor bur för marsvinet. En för liten bur kan göra marsvinet stressad. Mer om burstorlekar hittar du under L80 på jordbruksverket. Generellt bör du köpa en bur större än 80x40 cm.

Transportbur
Se till att din nya familjemedlem åker säkert mer er i bilen!

 

Utomhus- och inomhushage
En hage för utomhusbruk eller varför inte inhomhus om du är orolig för att sladdar eller andra saker som marsvinet kan tycka är gott att gnaga på?


Hus
Marsvin behöver ett liten krypin för att sova i eller att komma undan ifall de har blivit skrämda av något. Eller varför inte använda som utkiksplats.


Bottenmaterial
Marsvinen använder gärna halmen för att bädda med. Sprid ut lite halm i buren och i huset. Man kan antingen ha halm, kutterspån, toalätt-pellets eller alspån i botten på buren. 

 

Toalåda
Köp gärna en kattungelåda, hörnlåda eller toalåda för marsvin eller kanin. Det är inte omöjligt att få dina marsvin att bli rumsrena. Se till att toalåden är fylld med annat material än botten på buren. Lägg marsvinets avföring i toalådan och på några dagar brukar marsvinen lära sig vart deras behov ska utföras.


Strö & Sand till toalådan
Använd gärna toalätt papperspellets till toalådan. Ett annat alternativ är att använda klumpbildande kattsand eller kattströ.

 

Rengöringsmedel för burbotten
Glöm inte att köpa ett bra rengöringsmedel att använda när du gör rent buren åt marsvinen. Dels för att få bort all smuts men även för at få bort bakterier m.m. som kan orsaka sjukdomar eller odörer.

 

Genvägar: Bur & Transport - Hus & bohålor - Bottenmatieral - Toalådor - Strö & Sand - Rengöringsmedel.

 

Marsvinets matplats

Matskål och höhäck
Välj gärna en matskål med tyngd i för att förhindra att marsvinet välter matskålen. Höhäcken ska alltid vara välfylld. Har du flera marsvin rekommenderar vi att du har flera matplatser för att alla ska kunna äta samtidigt. 

 

Vattenflaska eller skål
Det vanligaste är att man använder vattenflaskor till marsvinen, då blir det inte lika lätt blött i buren. Hör med uppfödaren vad marsvinet är van vid att använda. Väljer du en vattenskål, så välj gärna en med tyngd i botten.

 

Genvägar: Skålar, vattenflaskor & höhäckar.

 

Omvårdnad för marsvin

Klotång
Klorna växer hela tiden på marsvin, se till att klippa dem med jämna mellanrum.

Borste & karda
Korthåriga marsvin kräver i stort sett ingen pälsvård men långhåriga behöver regelbunden pälsvård. Det kan även vara en fördel att borsta ur pälsen även på korthåriga marsvin för att hålla pälsen renare. Många marsvin kan även uppskatta att bli borstade.

Schampo
Även om marsvin normalt sett inte behöver badas så kan situationer uppstå där du behöver schamponera och bada ditt marsvin så som om marsvinet har ohyra, blivit smutsigt eller luktar illa samt underlätta introduktion av flera marsvin i samma bur. Glöm inte att torka marsvinen helt torra med en ren handduk.

 

Genvägar: Päls- och klovård.

 

Mat & Godis för marsvin

 

Foder
Hö är som sagt huvudfödan för marsvin, men de behöver också få i sig andra näringsämnen som finns i fröer, frukt och grönt. Läs gärna mer om vad du kan ge ditt marsvin under kategorin smådjursfoder.


Hö är huvudfödan för alla marsvin, de hjälper även till att slipa ner tänderna, de tänderna som aldrig slutar växa och är superviktigt för marsvinets mag- och tarmkanal.

Gnagträ
Marsvinen likt andra gnagares tänder växer ständigt och de behöver något att slipa dem mot. Gnagträ eller dentaltugg är ett måste för alla marsvin.

 

Godis
Givetvis vill vi skämma bort våra sociala och mysiga marsvin eller varför inte belöna när du försöker träna ditt marsvin till något? Godis Genvägar: Foder & Hö - Gnagträ & GodisFör upptäcksfärden

Sele och koppel
Marsvinen behöver mycket aktivering och då är det perfekt att ta med den på promenad. En sele underlättar även inomhus om marsvinet inte riktigt är villig att gå tillbaka till sin bur. 

Genvägar: koppel och sele för marsvin 


Är du även nyfiken på tips och råd om hur du tar hand om ditt marsvin och daglig skötsel så kika även in skötselråden för marsvin.

Checklista:

 • Bur
 • Transportbur
 • Halm/bottenmaterial
 • Hus
 • Toalåda och strö
 • Matskål och höhäck
 • Vattenflaska/Skål
 • Klotång
 • Borste/karda
 • Foder
 • Gnagträ/dentaltugg
 • Sele och koppel
 • Leksaker