Stäng
Brett Sortiment Snabb leverans 25 års erfarenhet Fri frakt från 500 kr

Klo och tassvård för hund

Klippa hundklor

Att klippa din hunds klor kan vara en pärs både för dig och hunden. Börja tidigt med klovård för att vänja valpen och visa att det inte är farligt. När ni gosar och myser så ta gärna på tassarna så hunden vänjer sig.

 

Behöver jag klippa hundens klor och hur ofta ska det göras?

Ja. Hundars klor växer som dina naglar och blir de för långs kan de ge obehag. Beroende på ras brukar det vara lagom att klippa en gång/vecka-en gång/varannan vecka. Däremellan kan klorna filas för att hållas jämna och fina. Ju mer du hanterar hundens tassar ju lugnare kommer hunden att bli så klipp och fila ofta. 

 

Kan jag skada hunden om jag klipper fel?

Om du klipper för långt in på klon kan du komma åt pulpan där det finns blod och nerver. Hunden rycker då ofta till och det kan blöda och kännas obehgligt, men det är inget som ger men för livet. Om du råkar klippa i den och det blöder är det bra att ha blodstoppulver till hands. 

Ha bra ljus när du klipper och undersök klorna innan du börjar så ser du pulpan som ett mörkare område och kan enkelt undvika den. Är klorna mörka kan man ofta känna att klorna blir lite mjukare längre in, där är pulpan. 

Är du nervös? Klipp lite, lite i taget och när det känns som att du tagit tillräckligt fila det sista så riskerar du inte att klippa i pulpan. 

 

Hur klipper jag hundens klor?

  • Använd en klotång avsedd för just klor. Nagelsaxar och liknande gör ofta att klon skivar sig och du får ett ojämt resultat som ofta irriterar. Ha också rätt storlek på klotång då stor aoch små hundar har väldigt olika klor.  

  • Välj ett tillfälle när både du och hunden är lugna. Hundar känner ofta av om du är stressad så försök ta det lugnt. 

  • Är hunden svår så va gärna två som klipper. Den ena håller hunden i ett bestämt grepp och den andra klipper. Om nödvändigt använd en munkorg. 

  • Klipp av yttersta spetsen på klon, lite i taget. Ofta är klon mörkare längre in där pulpan finns så det brukar vara lätt att undvika att klippa i den. Klippet ska ske med rätt vinkel, tänk dig att hunde står upp och snittet ska vara "längs med underlaget". 

  • Glöm inte sporrarna. 

  • Ta det lugnt och beröm hunden när ni är klara. Är hudnen rädd så håll den en stund extra och gulla med den så den lugnar sig och förstår att behandlingen är över. När den är lugnt ge lite belöningsgodis och släpp den.   

 

Jag behöver hjälp

Vi erbjuder kloklippning för alla hundar, hör av dig så hittar vi en lämplig tid. 

Tassvård hund

Hundar är duktiga på att ta hand om sig men ibland behöver även den bästa lite extra omsorg. Hundens tassar utsätts för mycket och de ska därför undersökas regelbundet

 

Torra trampdynor

Torra tassar kan vara både smärtsamt och i extrema fall leda till blödande trampdynor och att hunden får infektioner. Kontrollera tassarna ofta och torka av den om vädret är väldigt fuktigt. 

Förebygg torr het genom att smörja med ex. kalksalva. Den funkar även bra om tassarna redan har blivit torra och irriterade. 

 

Vintertassar

Under vintern är risken stor att hudnen får väldigt kalla trampdynor och att de utsätts för extra mycket väta, kyla och vägsalt. Vägsalt är frätande och det är därför viktigt att alltid torka av hundens tassar när den kommer in så den inte slickar i sig saltet. Det kan även vara bra tt använda hundskor som både skyddar och värmer tassarna. 

Om din hund inte vill ha skor finns även feta tassalvor som skyddar mot både fukt och salt samt verkar mjukgörande. Klipp pälsen mellan tassarna så fastnar det mindra snö och is och smörj sedan in dem både före och efter promenaden.