Olika typer av alger
Brunalger
Ser ut som små bruna fläckar och sitter ofta på akvariets glas eller som trådiga varianter i akvariets bottensubstrat. De är normalt sett lätta att få bort med en algskrapa eller en svamp och beror på att akvariet får för lite ljus eller att vattenmiljön inte är tillräckligt stabil.
Otocinclus är en fiskart som gärna äter dessa alger så förutom god belysning är det bra att låta några sådana flytta in. Du kan även främja vattenmiljön genom att minska mängden näringen och därmed nitrathalten i akvariet.
Åtgärd: Fler timmar med ljus, introducera några hungriga algätande fiskar såsom Otocinclus.
Tofsalger/rödalger
Ser ut som namnet säger som små, luddiga brunrödsvarta tofsar. Tofsalger sitter både på stenar och växter och kan vara knepiga att få bort. Du får dem om vattnet innehåller för mycket näring eller har en oblans i koldioxidhalten. Detta kan balanseras med starka och frodiga växter.
Få fiskar vill äta tofsalgerna men den Siamesiska algätaren och Amanoräkan är inte så kräsna. De är dock ofta inte tillräckliga och lösningen brukar i slutändan var att manuellt skrubba bort algerna från fasta ytor och hård inredning samt trimma bort de växtdelar som är angripna.
Åtgärd: Skaffa fler växter, låt en siamesisk algätare flytta in och kavla upp ärmarna och skrubba rent.
Grönalger
Det finns en mänga olika gröna alger och många av dem är lätta att kontrollera genom att ha bra algätande fiskar. Grönalger kan se ut som gröna fläckar i akvariet, som grönt damm eller ludd, som skägg, trådar eller grönaktigt hår. Du kan egentligen säga att vattenmiljön är relativt god när de gröna algerna bildas, många fiskar älskar att äta dem men självklart kan det blir för mycket av det goda. Kontrollera regelbundet vattnet, rengör filter och substrat samt byt ut lysrören när de är för gamla så kommer du troligen itne få för många gröna alger.
De gröna trådalgerna ser ut som de heter; långa tunna trådar i vattnet. Dessa alger kan vara besvärliga då de älskar samma förhållanden som akvarieväxterna och snabbt sprider sig.
För att bekämpa dem är det bra att, förutom att ha bra akvariemiljö, släppa lös ett gäng räkor, exempelvis Amanoräkan, i ditt akvarium. Även den lilla malen Otocinclus och Siamesisk algätare är hejare på att äta trådalger.
Du kan även manuellt avlägsna trådalgerna genom att rulla upp dem på en pinne och lyfta bort dem. Va dock försiktig så algerna inte går sönder, småbitarna sprider sig snabbt och du får ännu fler trådar i ditt akvarium.
Gröna fläckalger kan vara mycket hårda och sätter sig gärna ordentligt fast på akvarieglaset. Sniglar, exempelvis Tigersnigeln, kan rå på dem till viss del men ofta behöver du använda en rejäl algskrapa (rakblad) för att få bort dem helt. Kontrollera så vattnet inte innehåller för mycket fosfat.
Blågröna alger
Blågröna alger är bakterier, cyanobakterier, och börjar vanligen i akvariets botten och sprider sig snabbt tills de tar över helt. Blågröna alger ser ut som en slemmig hinna och kan i värsta fall skada dina fiskar och växter genom att släppa ut gifter. Algerna har en otrevlig lukt och är inte helt enkla att bli av med.
Det kan gå bra att manuellt ta bort dem, men ofta finns sporer kvar och algerna återkommer snabbt så det bästa är att kontrollera akvariets vattenkvalitet. Håll koll på nitrathalten i akvariet, använd ett test, och försök få den i balans. God cirkulation är mycket viktigt så var noga med filterrengöringen.
Om det inte fungerar kan du genomföra en märkläggning av akvariet i 4-5 dagar och en sista utväg är att ta kål på cyanobakterierna med hjälp av antibiotika. Tänk på att antibiotika även tar död på de goda bakterierna i akvariet så se det som en absolut sista utväg.
Färgat akvarievatten
Grönt akvarievatten beror på små små gröna alger. Ofta uppstår det snabbt och beror på oblanas i vattnet, ofta för låga halter koldioxid, och för höga halter ammoniak. Vattnet kan vara svårt att få rent igen. Ett effektivt sätt är att använda ett UV-filter som hjälper till att balansera vattenkvaliteten.
Grumligt akvarievatten kan uppstå, irriterande nog, precis när du har rengjort ditt akvarium. Det beror ofta på att partiklar virvlar upp från botten och gör att vattnet ser grumligt ut. Dessa sjunker sakta ner igen så ofta har du klart vatten igen inom några dagar.
Är vattnet vitaktigt, som om något spilt mjölk i det, beror det ofta på att de goda bakterierna har blivit för många eller på grund av för ivrig användning av vattenpreparat.
Brunt akvarievatten är ofta ofarligt och beror vanligen på utsöndringar från akvariedekorationer som grenar och rötter. Var noga med att tvätta dekorationen och ha dem blötlagda innan de introduceras i akvariet. Byt vatten ofta eller använd helt enkelt annan inredning.
Algätande fiskar
Algätande fiskar är ett perfekt sätt att hålla ditt akvarium rent och fint. Som med alla arter har fiskarna olika smak och är olika effektiva mot olika typer av alger.
Malarna finns i flera olika storlekar och färger.

Ansictrus, skäggmunmal - En glupsk mal som äter de flesta gröna alger och kan växa sig stor. Behöver mycket föda och kan i värsta fall ge sig på akvarieväxterna om den inte får tillräckligt med annat. Passar bäst i större akvarium, gärna minst 100 liter.

Siamesisk algätare - En av de bästa algätande fiskarna som inte bara mumsar på de vanligaste algerna utan även på de hårda och mindre goda tofsalgerna.

Otocinclus affinis - Otocinclus är en mindre kusin till skäggmunmalen och passar utmärkt till mindre akvarium. Älskar brunalger.

Mollys - Mollys finns i en mängd olika varianter där och de är växt- och/eller allätare. Molly Poecilia, eller kortfenad Molly, är lättskött och duktig på både gröna alger och ibland även de svåra tofsalgerna. Det är en lugn art som förökar sig relativt lätt och har vackra färger.

Platys - Gillar en varierad kost och äter gärna gröna alger. Platys finns i flera olika färger och varianter och en av den bästa mot just alger är indianplatyn.

Barber - Barberna är allätare och finns i en mängd olika varianter och storlekar. De trivs generellt i stim och är relativt fredliga fiskar.

Amanoräkan - En glupsk allätare som inte är särksilt kräsen utan glatt mumsar i sig vad som finns, allt från foderresten till växtdelar och alger. Amanoräkan är fenomenal på att ta hand om döda, bruna blad och äter även gärna de svårhanterliga tofsalgerna/rödalgerna.

Tigersnigeln - Har ett vackert, randigt skal och äter gärna gröna alger, även lite svårare varianter.