Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Olika fåglars egenskaper & Mest populära burfåglarna

De mest populära burfåglarna

 

Undulat

En trevlig och lättlärd fågel som finns i många olika färger. Den trivs bra både i flock och i par, ej ensam, och har en kraftfullt läte. Denna art kan lära sig prata men det är inte vanligt. Generellt är hanar något lugnare än honor som har mer liv och energi. 

Undulater trivs tillsammans med nymfkakaduan. 

Storlek: 16-20 cm
Ålder: Ca 10 år

 

Engelsk undulat

Den engelska undulaten är lite större än andra inom samma art och tenderar att vara både lugnare och tamare. Den är hårt framavald för utsällningar och har ofta en något högre panna än sina släktingar.

Arten är, liksom andra undulater, väldigt lättskött, och kan vara väldigt social även mot människor. Den trivs bäst i flock eller par och finns i många vackra färger.  

Storlek: 15-20 cm
Ålder: Ca 10 år

 

Finkar

En lättskött art som helst lever i flock eller par så skaffa en tillräckligt stor bur. Ju större dess bättre. De har ofta en drillande och vacker sång och kommer i flera olika underarter. Fjäderdräkten kan variera mycket mellan arterna

Storlek: 10-15 cm
Ålder: 7-10 år

 

Zebrafink

En liten fågel som är en av de mindre sociala arterna. Den har en melodiös drillning och är inte lika högljudd som andra arter. Zebrafinken har en randig teckning, ofta i olika grå nyanser och trivs mycket bra i flock. Passar om man bor i lägenhet eftersom arten inte gärna flyger runt utanför buren. 

Storlek: 10-13 cm
Ålder: 7-10 år

 

Kanariefågel

En av de första arterna många kommer att tänka på när burfåglar nämns. De är en något mindre art som finns i många olika färger som röda, gula, gröna, mfl. De lever helst i flock och då de inte är särskilt sällskapliga med människor är de perfekta för den som har mindre tid men ändå vil ha en vacker fågel som sjunger väldigt fint. 

Storlek: 10-15 cm
Ålder: Ca 10 år

 

Kakadua

En mycket krävande fågel som behöver mycket uppmärksamhet och uppfostran. Den är extremt högljudd och mycket bestämda åsikter men sköter den på rätt sätt kan den vara väldigt social, gosig och lekfull. 

Fjäderdräkten kan variera mellan rosa, svart, orange och vitt men ofta är huvudtofsen gul eller vit. Arten är, till skillnad från andra papegojor, omnivor och äter både frukt, grönssaker, nötter och insekter.  

Storlek: 40-46 cm
Ålder: 40-60 år

 

Nymfkakadua/nymfparakit

Trevlig och lättlärd art som gärna sjunger mycket och kraftigt. Trivs tillsammans med undulater, i par eller flock med sina artbröder. Ska få vara ute och leka minst 2-3 timmar/dag.

Nymfparakiten är mycket intelligent och även om det är svårt att lära den prata brukar enklare kommandon inte vara några problem för den att lära sig. 

Storlek: 26-35 cm
Ålder: ca 20 år

 

Dvärgpapegoja

Kallas även för Lovebirds och är en liten papegoja som är mycket social och trevlig. Arten lär sig sällan prata men gillar de sin människa sitter de gärna på ett finger eller axel. 

Arten kan vara väldigt högljudd och vill ha mycket stimulering i form av leksaker och socialt umgänge. De behöver få komma ut ut buren men ska hållas under uppsikt då de är mycket nyfikna och gärna smakar på inredningen. 

Om du väljer denna art var noga med att de kommer från en uppfödare och inte från vilt tillstånd. Viltfångade fåglar mår ofta mycket dåligt och kan lätt bli deprimerade och dö.

Storlek: 13-18 cm
Ålder: 10-15 år

 

Amazonpapegoja

En väldigt vacker fågel, ofta med grön fjäderdräkt med detaljer i gult, blått eller rött. En väldigt intelligent fågel som behöver mycket stimulans och är relativt lätt att lära olika tricks och knep.

Amazonpapegojan kan även lära sig att tala men är inte lika lättlärd som ex. grå jako. Finns risk för att denna fågel låter väldigt mycket även om det inte är ord som kommer ut.

Mycket sällskaplig papegoja som gärna är med och ser på vad du gör. Behöver mycket uppmärksamhet och kärlek och kan i vissa fall leva upp till 70 år.

Storlek: 28-38 cm
Ålder: 30-40 år

 

Grå Jako

En mycket intelligent fågel som behöver mycket sysselsättning och stimulans. Jakon är en av de fåglar som har lättast för att prata vilket har gjort den mycket populär. Fjäderdräkten är vackert grå med en klart röd stjärt som kontrast. 

Arten kan vara ganska högljudd och vill gärna ha en parter att leka med. Mycket social fågel som behöver leksaker, kluriga uppgifter och mycket kärlek. Kan i vissa fall bli upp till 70 år gammal.

Storlek: 28-35 cm
Ålder: 30-40 år

 

Ara

En av de största fåglarna som vi har i bur och troligen den fågel du tänker på om du hör ordet papegoja. Arten finns i flera klara färger och är enligt många en av de vackraste fåglarna. 

Liksom Amazonpapegoja och Grå jako är denna fågel mycket intelligent och kräver stimulans, uppmärksamhet och lek. En ara som inte uppfostras ordentligt kan med sin stora, vassa näbb blir riktigt farlig så lägg mycket tid på den.

Aran vill gärna vara ute i friska luften och det är många som tar ut den i sele. Då arten är nyfiken och busig behöver den ha ständig tillsyn när den är utanför buren annars finns risk att den börjar undersöka inredningen lite för mycket. 

Storlek: Kan bli över 75-90 cm
Ålder: 50-90 år

 

Har du hittat din favoritart nu? Läs mer om specifik skötsel, utfodring och kostnad här 

 

 

 

Vad söker du?


Fåglar som kräver mindre skötsel

Finkar

Kanariefåglar

Undulater


Fåglar som kan lära sig prata

Amazonpapegoja

Grå Jako

Ara

Fåglar som sjunger vackrast

Kanariefåglar

Finkar


Fåglar som har lång livslängd

Ara

Grå Jako

Kakadua

 

Du hittar all fågeltillbehör här