Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Olika fiskars egenskaper

Kampfisk

Kampfiskar, därskilt hanar, är väldigt vackra att ha i akvariet men som namnet antyder har de ett rejält humör. Kampfiskhannar som lever tillsammans kommer markera sina revir och slåss mot andra hanar om de inte har tillräckligt med utrymme. En hane med en hona kommer troligen hetsa ihjäl henne.

Vill du ha flera hanar i samma akvarium ha ett på minst 600 liter och se till att det finns många växter, rötter och gömmor de kan leka i. Ha flera honor på varje hane.

Vatten: 24-30°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 35 liter

Föda: Kött. Äter nästan alla standardfoder för fiskar

- Crown Tail:

En mycket vacker typ av kampfisk där fenorna är mer separrerade och ser ut som trådar. Arten finns i många olika färger. 

Vatten: 24-30°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 35 liter

Föda: Kött. Äter nästan alla standardfoder för fiskar.

 

 

Ciklider

- Fjärilsciklid: 

Fjärilscikliden är en relativt fredlig art som bildar par. Fiskarna trivs med både öppet vatten där de kan leka men du bör även ha flera gömställen, rötter och växter så den kan känna sig trygg. De gillar finkornig sand och en mer dämpad belysning.

Hanar och honor är väldigt lika men honorna kan vara något mindre och ha lite rödare bukparti. Fjärilsciklider kan vara ganska känsliga för dålig vattenkvalitet så var noga med vattnet och gör regelbundna tester. 

Vatten: 25-30°C, pH 5,5-7

Akvarium: Minst 40 liter

Föda: Kött och allätare. Äter levande, fryst och torrfoder. 

 

Tetror

- Kardinaltetra:

En vacker och fredlig akvariefisk med skimrade färger som är mycket populär. Den trivs tillsammans med sin kusin neontetra men är till skillad från släktingen betydligt känsligare för pH-förändringar i sin miljö. 

Arten simmar i stim och du bör ha minst 10 sti samma akvarium för att fisken ska komma till sin rätt. De vill ha ytor att leka på, växter att gömma sig i och gärna något surare och mörkare vatten. När du introducerar kardinaltetror till ditt akvarium använd ett vattenberedningspreparat för att få rätt pH-värde så klarar de sig bättre. 

Vatten: 23-28°C, pH 5,5-7

Akvarium: Minst 45 liter

Föda: Kött och allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar.

- Rödmunstetra:

Denna art är liksom kusinen kardinaltetra ganska känslig för förändrade vattenförhållanden. Dock är den mycket vacker och fredlig och lever om rejält. Rödmunstetran är en stimfisk så rekommenderat är att de har minst 8-10 kompisar i akvariet. 

Arten vill ha både öppna lekytor och växter att gömma sig bland och gärna en något mörkare botten. 

Vatten: 23-26°C, pH 5-7

Akvarium: Minst 130 liter

Föda: Allätare. Äter alla standardfoder för fiskar.

 

Guppy

Guppy är en vanlig och lättskött akvariefisk som kommer i flera olika färger. De är fredliga och trivs med andra fiskar men då de har långa fina fenor ska man undvika mer aggresiva fiskar som kan biter sönder dem.

Hanen är ofta något mindre än honan och har klarare färger. Har man ett par finns risken att hanen hetsar ihjäl honan så det är rekommenderat att du har minst 2:1 förhållande hon mot hane. 

Vatten: 22-28°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 30 liter

Föda: Allätare. Äter alla standardfoder för fiskar.

- Endler:

En guppyvariant som är något enklare än den "vanliga" guppyn. Fredlig och lättavlad och har lite mindre slöjfenor jämfört med sin kusin.  

Vatten: 23-28°C, pH 7-8

Akvarium: Minst 25 liter

Föda: Allätare. Äter alla standardfoder för fiskar.

 

Räkor

- Red Crystal:

Algätande räka som äter de flesta fiskfoder. Lever de tillsammans med fiskar kommer de ta tillvara på de resten som faller till botten och hålla akvariet fritt från alger. Vill du att de ska få en mer intentiv röd färg ge dem foder med karotin. 

Red Crystal förökar sig lätt och snabbt och trivs med andra fredliga arter. Undvik arter som liknar dem alltför mycket då de gärna korsparar sig.

Vatten: 20-25°C, pH 6-7,8

Akvarium: Minst 15 liter

Föda: Allätare. Äter alla standardfoder för fiskar.

 

Zebrafisk

En social och livlig fisk som lever i stim och gärna bildar par. Honorna har en silvervit bottenfärg mellan sina ränder och är något blekare än hanen som är mer guldgul i sin botten. 

Zebrafisken trivs bäst i något längre, avlånga akvarium med både öppen lekyta och täta växter. Bottenmaterialet får gärna bestå av grovt grus.Arten är bra på att hoppa så var noga med att täcka över akvariet.  

Vatten: 18-27°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 30 liter

Föda: Kött och allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar.

 

Siamesisk algätare

En av de bästa algätande akvariefiskarna du kan ha. Arten är fredlig mot andra arter men kan vara något revirmarkerande mot fiskar av samma art. Arten gillar syrerikt vatten, fin sand på botten och många gömställen. 

Den siamesiska algätare har den goda smaken att äta alger men låta bli dina akvarieväxter och kan växa upp till att bli 15 cm lång. 

Vatten: 24-27°C, pH 6,5-7,5

Akvarium: Minst 150 liter

Föda: Växtätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar men är överlägset bäst på alger. 

 

Snigel

- Snigelätande snäcka:

En vacker snäcka med randigt skal som är perfekt för att hålla andra snäckpopulationer i schack. Den äter gärna andra arter, en/dag, men har själv en långsam reproduktion. Snäckan passar bra tillsammans med icke snäckätande fiskarter och kommer hålla ditt akvarium rent och fint. 

Vatten: 20-28°C, pH 6,5-8,5

Akvarium: Minst 10 liter

Föda: Kött och allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar samt andra snäckor. 

- Tigersnigel:

 

 

 

 

 

 

Pleco

- Clownpleco:

Clownplecon är en av de vanligaste fiskarna i akvarium idag då den är mycket fredlig och klarar de flesta förhållanden. Den har en vacker täckning och blir normalt upp till 8,8 cm lång. Arten äter det mesta men är säskilt förtjust i grönsaker och frysta larver. 

Clownplecon vill ha tillgång till trä i akvariet då den förutom växter även gärna äter grövre föda. Pga detta behöver akvariet ha bra filtrering då plecon ofta producerar mycket avföring och skräp. Se även till att det finns gömmor och hålrum. 

Vatten: 26-30°C, pH 5-7

Akvarium: Minst 70 liter

Föda: Allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar samt frysta larver. 

 

Skäggmunsmal

Skäggmunsmalen, Ancistrus är en mycket bra algätare som vill ha mycket föda. Finns inte tillräckligt är det stor risk att den ger sig på akvarieväxterna. För att göra den riktigt nöjd ha också en mjuk trärot som den kan gnaga på. 

Ancistrus är fredlig och leker gärna i grottor och hålor. Arten kommer i flera olika storlekar och färger och kan som mest bli upp till 18 cm. 

Vatten: 22-27°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 100 liter

Föda: Växtätare. 

 

Botia

- Praktbotia:

Praktbotian är en ganska fredlig fisk som lever i stim. Den är huvudsakligen nattaktiv och vill gärna kunna gömma sig bland växter och hålor. 

Arten kan bli upp till 30 cm och kräver ett rejält akvarium. Tänk på att den är känslig för temperaturförändringar. 

Vatten: 24-30°C, pH 5-7,5

Akvarium: Minst 540 liter

Föda: Allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar samt snäckor. 

 

Slöjstjärt

Slöjstjärten är med sin vackra böljande stjärtfena en av de absolut populäraste akvariefiskarna. Den är lätt att sköta och kräver ingen speciell inredning i akvariet. Arten kan bli upp till 20 cm och smutsar därför ner en del varför den behöver ett större akvarium med bra filtrering. 

Guldfiskar är en lugn art oc bör hållas borta från mer aggresiva fiskar som gärna biter och förstör deras fenor. 

Vatten: 18-25°C, pH 6-8

Akvarium: Minst 120 liter

Föda: Allätare. Äter nästan alla standardfoder för fiskar och även växter.