Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Resa med katt

Lämna katten hemma, hos en vän eller på pensionat?

Många katter gillar inte hastiga miljöombyten och ofta är det bäst att lämna katten hemma. En kattvakt ska kunna komma och ta hand om katten minst 2 gånger/dag, ge den mat och vatten samt gosa med den. Fråga gärna en person som katten har träffat innan och är van vid. 

Kattpensionat finns runt om i landet och fungerar lite som hotell för din katt. Olika ställen har olika standard men ofta ingår bur och vatten i priset, mat får du ta med själv i tillräckligt mängd. Tänk på att många pensionat snabbt blir fulla under semestersäsongerna så boka i god tid. 

 

Katten i bilen

Att ta med katten när ni åker till sommarstugan är för vissa helt självklart. Tänk på att alla katter reagerar olika på att åka bil. Många katter åker bara bil när de ska till veterinären vilket gör att de kan associera turen till något obehagligt. Börja träna när katten är liten så vänjer den sig lättare. 

Är resan längre planera för mat- och drickpauser samt tid för katten att gå på lådan. Lämna aldrig katten ensam i bilen! En bil blir kan bli varm väldigt fort och det är stor risk att din katt överhettas. 

Ha alltid katten i en bur, det skyddar inte bara katten vid en eventuell olycka, utan även dig från att ha en katt slingrande runt benan och hoppande i baksätet. Ställ ner buren på golvet eller spänn fast den ordentligt, det är otrevligt för katten om buren välter och skulle ni vara med om en olycka vill du inte ha en bur som flyger fram i nacken på dig. Ha inte buren i bagageutrymmet då de ofta är varmare där än framme i bilen. 

Om du vet att katten brukar bli orolig förbered er några dagar innan. Använd lugnande medel eller feromoner och låt gärna buren stå framme så katten vänjer sig. Inred buren med en favoritfilt så känner sig katten mer hemma. Tänk på att många katter lätt blir åksjuka så undvik att mata den precis innan avfärd. 

 

Ta med katt utomlands

Att resa utomlands med katten kräver god planering. Beroende på vilket land ni reser till finns olika regler för vilka vaccinationer som behövs, om du alls får ta med din katt och vad som sedan gäller på själva orten. Tre saker som ska genomföras är följande:

1. Vaccinera din katt. Katten ska vara vaccinerad mot rabies och eventuellt andra sjukdomar. Fråga din veterinär så vet de ofta vad som gäller. 

2. ID-märk katten med ett ISO-mikrochip eller en tatuering. 

3. Din älskling ska ha ett pass. Detta kan du få hos veterinären som samtidigt fyller i kattens hälsotillstånd samt vilka vaccinationer som är genomförda. 

 

Flyga med katt

Alla resebolag har inte möjlighet att låta djur flyga med i kabinen, kontrollera vad som gäller innan du bokar resa. 

Om det är tillåtet är det viktigt att kattens bur får plats under en flygplansstol. Exakta mått kan variera så kontakta flygbolaget innan. Tänk på att buren ska ha god ventilation samt vara vattentät. Du ser själv till att katten har tillgång till mat och vatten under resan. 

När ni är framme är det viktigt att låta katten lugna ner sig. Erbjud den mat och vatten men låt den inte gå ut första dagarna. 

Du hittar alla våra transportburar & väskor för katthär här.

 

Packlista för katten

  • Transportbur
  • Kattmat
  • Mat- och vattenskål
  • Leksaker
  • Klös
  • Låda och sand
  • Favoritbädd eller filt
  • Halsband
  • Fästingprodukter
  • Lugnande medel/feromoner