Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Skötselråd hamster, guldhamster & dvärghamster

Hamstern är en av de populäraste smådjuren vi har i Sverige. De är relativt lättskötta och passar perfekt som första djur för barn, ett fint sätt att lära sig ta ansvar. En hamster bli vanligen mellan 2-3 år och trivs bäst i svala-medelvarma omgivning, ca 17-23°C.

Hamstern finns i många olika varianter där de två mest populära arterna är guldhamster och dvärghamster. Till skillnad från de flesta andra smådjur som gärna lever i flock kan guldhamstern vara väldigt aggressiv mot sina artfränder och du behöver därför endast skaffa en. Med det sagt så kan de bli mycket sociala mot människor så se till att du har mycket tid för kel och gos att ge den.

Dvärghamstern ska bo med hamstrar av samma art, för samman dem när de är små, eller köp syskon, så kommer de trivas riktigt bra tillsammans. Välj med fördel hamstrar av olika kön men var också beredd på att de då kan försöka sig. För att minska bråk bör buren vara tillräckligt stor samt inredas så alla djur kan aktivera sig samtidigt. 

Daglig skötsel sammanfattning

 • Ta bort gammal mat och fyll på med ny

 • Byt ut och fyll på vattnet

 • Städa rent bottenmaterialet från avföring och skräp. Fyll på nytt vid behov

 • Gosa med din hamster och känn igenom päls och hud efter skador

 • Karda och kamma pälsen, särskilt om den är lång

 • Lek och ha en mysig stund tillsammans

Utfodring av hamster

Pellets
En vild hamster lever på frön, frukter, olika växter och insekter. En hamster i fångenskap utfodras bäst med specialanpassade pellets med mycket protein. Ge fri tillgång till pellets.

Hela frön och fröblandningar
En bra komplettering till pellets kan vara olika fröblandningar, även dessa ska vara anpassade efter hamstrar så att innehållet är rätt balanserat utan för mycket fett. Fröna får gärna ha skal så hamstern får en liten utmaning, det är en rolig aktiveringsövning. Tänk på att detta är just en komplettering och inte ska ges som huvudfoder.

Mjölmask och godis
Vill du skämma bort hamstern är mjölmask, frukt, grönsaker, fullkornsbröd och pasta några godsaker som den gärna kan äta i lagom mängd. Hamstrar samlar gärna in mat för att lagra och skapa foderförråd åt sig, se till att ge din hamster möjlighet till detta genom att inreda buren med bra bottenströ och grävmöjligheter. Låt dig heller inte luras att tro att hamstern äter mer än den gör bara för att maten är borta från matskålen, den kan mycket väl ligga gömd.

Vatten
Förutom pellets och en och annan godbit är det viktigt att hamstern alltid har tillgång till rent vatten. Att använda en vattenflaska som sitter fast i burens galler är smidigt. Många flaskor har en stålpip vilket skyddar den från skador om hamstern skulle gnaga på den.

Hamsterns bur

En hamster behöver utrymme att röra på sig och stimulerande leksaker som tunnlar, hyllor och grävmöjligheter. Hamsterburen bör vara minst 0,12 kvm men gärna något större. Tänk även på att om du har flera djur eller en hona med ungar så måste buren vara större. Håll dig uppdaterad genom att titta på jordbruksverkets hemsida regelbundet.

Kontrollera och rengör buren dagligen. En större städning bör genomföras minst en gång/ vecka för att inte din hamster ska bli sjuk eller det börja lukta från buren.

Ofta är det roligt att se vad hamstern gör nere i bottenströet. Det finns burar med glas eller plast längst ner som ger dig fin insyn i hamsterns görande. Väljer du en sådan bur är det viktigt att rengöra bottenmaterialet extra noga eftersom täta material minskar luftgenomströmning. Burens övre del bör vara av rostfritt stål, eller annat gnagtåligt material, för att luften i buren inte ska bli dålig och instängd.

Bohålor och hus
Hamstern är ett djur som hellre flyr än slåss och de behöver därför plats att både gömma sig och spana efter faror. Ett bra hamsterhus där taket fungerar som en sittplats är perfekt. Annars kan en hylla fungera lika bra.

Tänk på att om du har flera dvärghamstrar i samma bur ska alla få plats i samma hus för att öka deras trygghetskänsla. I huset ska det vara rent och torrt och finnas ett mjukt och byggbart bomaterial, exempelvis tidningspapper.

Bottenströ
Burens botten ska vara täckt av ett mjukt, dammfritt och ogiftigt bottenströ, ex hyvelspån eller rivet papper. För att underlätta städningen kan du ha en tidning eller liknande längst ner så är det bara att lyfta ur allt strö när det är dags för storrengöring. Tänk på att hamstrar är bra på att tugga så använd bottenmaterial som inte skapar långa trådar, ex frottéhanddukar, som kan fastna i tarmarna eller magen.

Ha ett djupt lager med bottenströ, gärna 40 cm, så hamstern kan gräva ner sig och skapa olika matförråd och hålor. Att gräva är en naturlig sak och utan den möjligheten är det sällan hamstern är riktigt nöjd.

Bomaterial
Hamstrar vill gärna bygga hålor och bon åt sig så se den möjlighet till det med olika bomaterial. Var försiktig med hö till din hamster då det kan vara hårt och stickigt och skada den om den i munnen. Material som går att fläta och gräva i gångar i är perfekt bomaterial, exempelvis alspån.

Toalett
Hamstern kan lära sig att använda en toalett med toalettströ eller fin sand. De är renliga djur och väljer ofta att kissa på ett och samma ställe i buren. Toaletten kan även användas som sandbad vilket många djur tycker är skönt då det rengör pälsen effektivt.

Leksaker
Hamstrar är hejare på att gnaga och vanlig plast, toalettrullar och liknande blir snabbt söndertuggade. Leksaker som tunnlar och rör bör vara tillverkade i specialtillverkat plast, avsett för just djur, stål eller glas för att klara av lite bett så du inte behöver köpa nytt hela tiden.

 

Skötsel av hamster

När du lyfter din hamster kupa dina händer och låt den vila där. Ta det lugnt och skräm den inte, även om hamstern normalt sätt är vänlig finns alltid en risk att den biter ifrån och den blir trängd.

Hamstrar är otroligt kvicka och blir den rädd tvekar den inte att kasta sig ifrån dig, något som kan resultera i allvarliga skador om den landar fel eller hoppar från hög höjd. När du först lär känna din hamster sitt därför på golvet och ta dig tid. Låt hamstern nos på dig, få små belöningsbitar och lära känna dig i sin egen takt.

Tänder
En hamsters tänder växer konstant och den behöver alltid ha tillgång till tuggleksaker och tuggträ för att hålla dem i rätt längd. Grenar, bark, pinnar och rötter är perfekta att gnaga på. Komplettera gärna med specialframtagna dentaltugg för att ge hamstern både tuggmöjligheter och lite extra godis.

 

Aktivera och stimulera din hamster

En hamster behöver väldigt mycket stimulans och aktivering för att må bra. En understimulerad hamster rasar ofta omkring i buren, biter på gallret och kan bli irriterad och aggressiv. Se till att inreda buren med många olika leksaker, hyllor, hus och gnagmöjligheter så minskar risken för understimulans.

Du kan även hamstersäkra ett rum eller en hage som hamstern får springa runt i. Tänk på att ta bort sladdar, höga höjder och andra hot som kan orsaka skador. 

HamsterhjulEtt hamsterhjul är en klassiker som är mycket uppskattat av ditt djur och ger den utmärkt motion och aktivering. Tänk på att hjulet ska vara så passa stort att hamster inte behöver böja ryggen, en bra storlek brukar vara ett hjul på ca Ø20 cm. Hamsterhjulet ska också vara stabilt och inte ha hål som djuret kan fastna i.

Tunnlar och gångar
I det vilda gräver hamstern mycket och har mängder med tunnlar och hålor. Konstgjorda tunnlar finns i stabil, genomskinlig plast och kan ofta kopplas samman för att skapa långa labyrinter som mynnar i olika hålor och hus. Ge din hamster möjlighet att utforska och springa i tunnlarna så kommer den bli mer nöjd och må riktigt bra.

Sjukdomar hos hamster

Hamstrar kan vara svåra att läsa och eftersom de är nattaktiva är det lätt att missa första tecknen på sjukdom. Du som ägare känner djuret bäst och med daglig vård och omsorg kan de flesta sjukdomar upptäckas i tid. Lyckligtvis är hamstrar relativt skonade från sjukdomar men det finns ändå en del saker du bör vara uppmärksam på.

Om din hamster börjar visa nya och konstiga beteende, som de listade här intill höger, ska du alltid kontakta en veterinär för att utesluta olika sjukdomar. Ett litet djur som hamstern kan snabbt bli sämre och det är därför viktigt att snabbt få vård.

Trauman och benbrott

Det är svårt at fixera och laga ben som brutits eftersom hamstern är så liten. Ofta beror skadorna på felhantering, att hamstern fallit från hög höjd eller blivit trampad på om den lyckats komma lös. Var noga med hur du hanterar din hamster så du inte råkar skada den av misstag.

Tandbesvär

Hamsterns tänder växer hela livet och om den inte får rätt mat och tillgång till tuggmaterial kan det hända att tänderna blir för stora. Nedsatt aptit och dreggel är ofta de första symptomen hos en hamster med för stora tänder.

Senare kan helt avsaknad av aptit, avmagring och sår i munnen ses. Förebygg detta besvär genom rätt kost och frikostigt med tuggpinnar och dentaltugg.

Vanskötsel

Eftersom hamstern för reletivt lite väsen är det tyvärr lätt att den glöms bort. Otillräckligt med mat och vatten, en ostädad bur och allmänt dålig hygien leder ofta till olika sjukdomar, kannibalism , magsår och uttorkning.

Ta hand om din hamster dagligen!

Bölder och sår

Bölder och sår orsakas ofta av att andra djur biter din hamster. Betten är ofta fulla av bakterier som orsakar en infektion och så bildas smärtsamma bölder under huden.

Andra platser hamstern kan få bölder på är i kindpåsarna och beror då på att vasst materiel/foder sticker sönder slemhinnan.En böld måste ofta tömmas och sedan behandlas med antibiotika.

Tumörer

Tumörer är ganska vanligt hos hamstrar, särskilt hos honor. Många tumörer är godartade men blir de för stora kan de vara smärtsamma och störa kroppens funktioner.

Några symptom på att din hamster fått en tumör kan vara håravfall, förändrat beteende och aggressivitet pga smärta.

Håravfall och kvalster

Som tidigare nämnts kan håravfall hos hamster orsakas av tumörer. Andra orsaker kan vara stress, att andra djur tuggar på dem eller hårsäckskvalster.

Hårsäckskvalster
Hårsäckskvalster hos hamster är en parasit som leder till mjäll, håravfall och sår, framför allt över hamsterns rygg och bakdel.

Kvalsterangreppet går relativt lätt att behandla men tyder ofta på en bakomliggande mer allvarlig sjukdom eftersom hamstern normalt sett klarar av angrepp utan symptom.

Wet Tail

Drabbas vanligen unga hamstrar mellan 3-6 veckor under avvänjningstiden. Varför hamstern får denna sjukdom är oklart men det kan ha att göra med stress och felaktigt foder.

Symptom på Wet tail hos hamstern är vattnig diarré, nedsatt aptit, avmagring, dålig hygien och irritation.
Sjukdomen är mycket allvarlig och tyvärr så klarar sig inte de flesta hamstrar utan avlider inom 1-7 dagar.

Kontakta ändå alltid veterinär om du misstänker wet tail för rådgivning och behandling.

Kontakta veterinären om din hamster:

 • Är ovanligt aggressivitet

 • Är inaktivitet

 • Har rinnande och insjunkna ögon

 • Får diarré

 • Saknar aptitlös

 • Har blöt och/eller rinnande nos

 • Har matt och glanslös päls

 • Får bölder och knutor i huden