Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Skötselråd kanin

Har du skaffat en kanin? Grattis till din nya familjemedlem! Kaniner är mycket populära djur, särskilt hos barn, och de är relativt lätta att ha att göra med.

Viktigt att komma ihåg är att kaninen är extremt social och behöver mycket aktivitet och stimulans, både från dig men gärna också från en kaninkompis. Kaniner blir vanligen mellan 7-9 år gamla så det är ett långt och mysigt åtagande du har gjort. 

Daglig skötsel sammanfattning

 • Fyll på nytt hö

 • Ta bort gammal mat och fyll på med ny

 • Byt ut och fyll på vattnet

 • Städa rent bottenmaterialet från avföring och skräp. Fyll på nytt vid behov

 • Gosa med din kanin och känn igenom päls och hud efter skador

 • Karda och kamma pälsen, särskilt om den är lång

 • Lek och ha en mysig stund tillsammans

 • Motionera kaninen med minst en timmes lek utanför buren

Utfodring av kanin

Gräshö
Kaniner är normalt sett gräsätare och spenderar mycket tid med att leta och äta. De äter vanligtvis ganska lite åt gången men i gengälld vid många tillfällen. Sommartid är det perfekt att låta din kanin vara ute i en säker hage för att beta gräs, maskrosor, klöver, färska örter och andra godsaker. Färskt foder innehåller mycket vitaminer och håller kaninens mage i god form.

Vintertid ska kaninen alltid ha fri tillgång till hö av god kvalitet, gärna gräshö. Är höet bra behöver du sällan komplettera med så mycket annat foder. Förvara det torrt och svalt och kasta om det är fuktigt eller luktar konstigt. Servera höet i höhäckar som du alltid håller väl fyllda. 

Grönfoder
När kaninen inte kan beta ute är grova sallader, mangold och små mängder spenat och kål perfekt som komplettering till hö. Tänk på att introducera nya saker långsamt och ta bort det om kaninen blir dålig  magen. Andra goa saker är morotsblast, grön paprika, rädisa, brysselkål och basilika. Försök ge minst 3 olika sorters grönfoder varje dag i tillägg till höet. 

Vatten
Förutom hö och grönfoder är det viktigt att kaninen alltid har tillgång till rent vatten. Att använda en vattenflaska som sitter fast i burens galler är smidigt. Många flaskor har en stålpip vilket skyddar den från skador om kaninen skulle gnaga på den.

Pellets
Ger du din kanin pellets är det viktigt att fodret är avsett just för kaniner. Undvik fröblandningar eller foder för andra djur då det har fel sammansättning. Även pellets ska ges i begränsad mängd, läs alltid på förpackningen för att inte riskera att din kanin blir överviktig eller får dålig mage.

Att undvika
Undvik helt att ge kaninen smakbitar från din egen tallrik. Även söta bär och frukter ska ges i ytterst begränsad mängd om det ens är nödvändigt. Saltstenar och extra vitaminer är ofta inte heller nödvändigt om kaninen i övrigt får en balanserad kost.

Gnagmaterial
Kaninens tänder växer kontakt men slipas ner när den äter grovt hö och knapriga pellets. Trots det är det ändå viktigt att förse kaninen med grenar och gnagpinnar för att ytterligare säkerställa att tänderna inte blir för långa.

 

Kaninbur

Kaninen är en springare och har mycket energi som den behöver få utlopp för. En kaninbur bör vara minst 70 x 100 cm så djuret har möjlighet till aktivering. Har du flera kaniner ska du också ha en större bur. (För exakta och uppdaterade mått kolla på jordbruksverkets hemsida). 

Placera buren på en torr och sval plats så mår kaninen bäst. Har du en utomhusbur måste kaninen ha möjlighet att komma undan solen. Temperaturen mellan 16-21°C är optimala, över 25 grader är risken stor för värmeslag som kan vara dödligt.

Bohålor och hus
Kaniner är ett djur som hellre flyr än slåss och de behöver därför plats att både gömma sig och spana efter faror. Ett bra kaninhus där taket fungerar som en sittplats är perfekt. Annars kan en hylla fungera lika bra. Tänk på att ju fler kaniner du har dess större spaningsplats och gömma behöver du.

Bottenströ
Burens botten ska vara täckt av ett mjukt, dammfritt och ogiftigt bottenströ, ex alspån eller halm. För att underlätta städningen kan du ha en tidning eller liknande längst ner så är det bara att lyfta ur allt strö när det är dags för storrengöring. Tänk på att kaniner är bra på att tugga så använd bottenmaterial som inte skapar långa trådar, ex frottéhanddukar, som kan fastna i tarmarna eller magen.

Bomaterial
Kaniner vill gärna bygga hålor och bon åt sig så se gen möjlighet till det med olika bomaterial. Hö och halm är bra eftersom det kan flätas ihop men det finns en mängd andra material också. Gemensamt är att de är lätta att bygga av.

Toalett
Kaniner går att få rumsrena relativt lätt. Placera en toalett i burens ena hörn och fyll den med strö som uppmuntrar kaninen att gräva. För att lära den så använd nerkissat strö som du låter ligga samtidigt som övriga buren städas noggrant. Kaninen lär sig snart var den ska gå på toa genom lukten. Var sedan noga med att tömma lådan varje dag så kommer sin älskling fortsätta använda den.

Leksaker och aktivering
Kaniner är mycket aktiva och att inreda med olika tunnlar, hyllor och leksaker kommer göra att du alltid har ett nöjt husdjur. Kaniner vill även gräva så placera gärna en låda med sand i buren.

Utomhusbur och hage
Kaniner kan bo utomhus året runt men ska då ha en väl anpassad bur för detta. Utomhusburen ska stå på upphöjda ben för att undvika markkyla samt ha ett isolerat hus där kaninen kan ta skydd. Har du kaninen ute under vintern så undik att ta in den i huset då det kan påverka djurets vinterpäls.

Oavsett årstid bör marken där buren står vara väl dränerad för att minska väta. Vid kyligt väder ska kaninen ha varmt vatten minst 2 ggr/dag för att inte frysa. 

Tänk på att kaniner är mycket utsatta för rovdjur som räv, rovfåglar och även katter så ha en bur med nätat tak för att skydda din älskling. 

 

 

Skötsel av kanin

När du lyfter upp din kanin använd båda händerna, en under bakbenen och en runt bröstkorgen mellan frambenen. Detta skyddar kaninens rygg och ger dig kontroll så du inte råkar tappa djuret. Träna tidigt på att hantera din kanin så den blir van, det underlättar även när du ska sköta om den samt skapar en starkare band mellan er.

Kastrering
En kastrerad kanin blir ofta mycket lugnare, oavsett om det är en hane eller hona. Det förhindrar också att kaninen skvätter lika mycket för att revirmarkera samt minskar bråk och osämja. Hos honor förebygger kastrering en del livmodersjukdomar. Kastrera din kanin när den blivit könsmogen, vanligen runt 4-5 månader.

Tänder
En kanins tänder växer konstant och de behöver alltid ha tillgång till tuggleksaker och tuggträ för att hålla dem i rätt längd. Grenar, bark, pinnar och rötter är perfekta att gnaga på. Komplettera gärna med specialframtagna dentaltugg för att ge kaninen både tuggmöjligheter och lite extra godis.

Klor
Liksom tänder växer kaninens klor hela tiden. Ofta slipas de när kaninen leker och rör sig men vid behov måste du klippa klorna. Använd en anpassad klosax för smådjur så minskar risken för att klorna spricker.

Päls
Kaniner finns i en mängd olika varianter och färger. Pälsen kan vara kort och tjock eller riktigt lång. Att borsta och trimma pälsen är väldigt viktigt. Tovor bildas gärna i armhålorna på kaninen och kan börja skava och ge blödande sår. När du myser och gosar med din kanin passa på att känna igenom kroppen och pälsen. Börja borsta/karda tidigt så kaninen vänjer sig och ser det som en del av mystiden.

Öron, ögon och nos
Irriterade ögon, öron och nos hos din kanin kan ha flera anledningar. Ofta beror det på bristande hygien i buren. Var noga med rengöringen och sök vård om du märker att det rinner vätska eller samlas orenheter.

 

Aktivera och stimulera din kanin

Kaniner är mycket intelligenta djur och det är ofta inga problem att lära dem olika trick. Kaninhoppning är en mycket populär sport, läs mer här, som ger både dig som ägare och kaninen bra stimulering och aktivering.

Fodersök
Att få leta och jaga sin egen mat är också ett bra sätt att aktivera och stimulera din kanin på. Använd exempelvis leksaker som höbollar, aktiveringskulor och gnagrullar för att ge din kanin en riktig utmaning. Du kan också hänga upp maten eller gräva ner den i en gömma.

Närhet
Att gosa och kela med din kanin är också en form av stimulering. Kaniner tillbringar i det vilda ofta stor tid med att tvätta och mysa med sin familj så ta dig den tiden att leka varje dag. Se bara till att alltid ha uppsikt så kaninen inte skadar sig eller gnager på sådant som kan vara farligt.

Promenader
Ta gärna promenader med kaninen. Börja med att vänja den vid att ha sele på sig och sedan vid att gå i koppel. Ta det lugnt medan ni vänjer er så kommer du ha stor nytta av det i framtiden.

 

 

 

 

Vanliga sjukdomar hos kaniner

Kaniner kan vara svåra att läsa och det är du som känner det bäst. Om din kanin börjar visa nya och konstiga beteende, som de listade här intill höger, ska du alltid kontakta en veterinär för att utesluta olika sjukdomar. Ett litet djur som kaninen kan snabbt bli sämre och det är därför viktigt att snabbt få vård.

Försäkra alltid din kanin och ta del av de vaccinationsprogram som finns, prata med din veterinär eller med uppfödaren för att få korrekt information.

Kaninpest/Myxomatos/RVHD

Myxomatos finns främst i Skåne och på Gotland och ger kraftiga svullnader och sekretbildningar kring ögon, nos, anal och könsöppningar. En plågsam sjukdom som gör att kaninen avlider inom några veckor. Det finns inget botemedel men väldigt bra vaccin mot sjukdomen.

RVHD är en annan obotlig sjukdom som ofta leder till snabb död med blödningar från kaninens alla kroppsöppningar. Även denna sjukdom kan vaccineras mot.

Tandbesvär

Tandbesvär hos kaniner bebror ofta på att de har fått fel foder som inte sliter ner tänder tillräckligt. Som tidigare nämnts ska kaninens kost till största del, 80-90%, bestå av hö och gräs. Symptom på tandbesvär hos kanin bland annat svårighet att tugga, ökad mängd saliv (kaninen är blöt underhakan), avmagring, sår kring munnen och på tungan samt oförmåga att plocka upp mat.

Hur besväret behandlas beror på vilka tänder som är drabbade. Kontakta alltid veterinären för bästa plan och behandlingsmetod. 

Minskad aptit

Orsakerna till att din kanin äter sämre kan vara många och ska alltid tas på stort allvar. Ofta beror nedsatt aptit på dålig kost som påverkar kaninens mag-tarmkanal negativt men i vissa fall kan en allvarligare sjukdom ligga bakom. 

Diarré

Det som många vanligen tror är diarré är när kaninen släpper ifrån sig en flytande eller väldigt mjuk avföring, ofta under natten. Denna avföring kallas blindtarmsavföring och normalt sett är det något kaninen äter upp genom att slicka sig i baken. Denna avföring innehåller vitaminer som ännu inte brutits ner och är en viktig del i kaninens diet.

När blindtarmsavföringen kommer ut i rinnande form beror det ofta på att kaninen har fått fel kost. För lite fiber och för mycket fett och socker i maten skapar snabbt en obalans i tarmarna. Uteslut allt onyttigt och var strikt med gräshö och grönfoder så brukar problemet lösa sig. Prata även självklart med din veterinär för att utesluta andra sjukdomar.

Äkta diarré hos kaniner är ovanligt men om ditt djur drabbas måste den snabbt till veterinär då det ofta är livshotande.

Pasteurellos

En bakterieburen sjukdom som orsaker infektioner i olika delar av kaninens kropp. Bakterien finns normalt sett hos kaninen i bihålorna men orsakar inga besvär så länge kaninen mår bra i övrigt. Vid nedsatt immunförsvar, stress, för höga temperaturen och liknande kan bakterierna bli farliga.

Symptom på pasteurellos är bland annat rinniga ögon och nos, minskad aptit, diarré, flöde från vulva, balansrubbningar och ansträngd andning.

Sår

Har du flera kaniner kan det ibland vara så att det dominerande djuret biter på sina kamrater vilket ger sår och håravfall. Försök då ha djurens separerade.

Andra orsaker till sår, särskilt på bakbenen som är viktbärande, kan vara att kaninen vistas på för hårt underlag, övervikt, att buren är smutsig eller att kaninen är mycket stressad. Det är mycket viktigt att behandla alla sår samt att finna orsaken till dem då de snabbt kan bli infekterade och i värsta fall orsaka blodförgiftning.

Trumsjuka och tarmbesvär

Som tidigare nämnts är kaninens kost extremt viktig att hålla balanserad. Får kaninen för lite fiber/hö och för mycket godsaker/fett skadar det snabbt tarmarnas rörelser vilket påverkar hela djuret.

Symptom på fel kost är uppsvälld mage, minskad avföring och aptit, minskad rörlighet samt i vissa fall ökad aggressivitet.

Öroninfektioner

Särskilt kaniner med hängande öron löper stor risk att drabbas av öroninfektioner. Det är viktigt att du dagligen kontrollerar kaninens öron och rengör dem med tops och/eller örondroppar. Blir det riktigt allvarligt kan antibiotika krävas vilket sällan är bra då det påverkar kaninens tarmar och mage alltför mycket.

Symptom på öroninfektion kan vara rodnad, vätska och i vissa fall, när det har gått riktigt långt, balansrubbningar.

Parasiter

Kaninskabb
Symptom på kaninskabb börjar ofta som mjäll i pälsen, inte sällan på kaninens rygg. Ofta kliar sig kaninen mer och det bildas så småningom sår och krustor. För att förebygga detta är är ren bur a och o samt att du undersöker och vårdar kaninens päls regelbundet.

Öronskabb
Drabbar kaninens öron och ser kan se ut som ett brunt, torrt material. Förebygg genom noggrann rengöring och kontakta alltid veterinär om du misstänker att din kanin är drabbad.

Grumlig eller röd urin

Om kaninen plötsligt får röd urin kan man misstänka att det är blod. Ofta är det inte det utan beror på kosten och ett ämne som heter porfyrin. Det är inte farligt men om du är orolig eller kaninen uppvisar andra symptom på sjukdom kontakta veterinären.

Grumlig urin är inte heller en orsak till panik utan beror ofta på en kalkrik kost som ger utsöndringar i urinen. Om kaninen har grumlig urin länge kan kalken dock orsaka problem som urinstenar så försök vid första tecken att minska kalken i kaninens kost.

Kontakta veterinären om din kanin:

 • äter mindre
 • dricker ovanligt mycket
 • får dålig mage
 • är ovanlig slö och seg
 • är hyperaktiv
 • kliar sig väldigt mycket
 • blöder utan anledning
 • tappar päls
 • får svullna leder
 • har rinnande ögon eller nos
 • dregglar mycket
 • väser när den andas