Utfodring av kanin
Gräshö
Kaniner är normalt sett gräsätare och spenderar mycket tid med att leta och äta. De äter vanligtvis ganska lite åt gången men i gengälld vid många tillfällen. Sommartid är det perfekt att låta din kanin vara ute i en säker hage för att beta gräs, maskrosor, klöver, färska örter och andra godsaker. Färskt foder innehåller mycket vitaminer och håller kaninens mage i god form.
Vintertid ska kaninen alltid ha fri tillgång till hö av god kvalitet, gärna gräshö. Är höet bra behöver du sällan komplettera med så mycket annat foder. Förvara det torrt och svalt och kasta om det är fuktigt eller luktar konstigt. Servera höet i höhäckar som du alltid håller väl fyllda.
Grönfoder
När kaninen inte kan beta ute är grova sallader, mangold och små mängder spenat och kål perfekt som komplettering till hö. Tänk på att introducera nya saker långsamt och ta bort det om kaninen blir dålig magen. Andra goa saker är morotsblast, grön paprika, rädisa, brysselkål och basilika. Försök ge minst 3 olika sorters grönfoder varje dag i tillägg till höet.
Vatten
Förutom hö och grönfoder är det viktigt att kaninen alltid har tillgång till rent vatten. Att använda en vattenflaska som sitter fast i burens galler är smidigt. Många flaskor har en stålpip vilket skyddar den från skador om kaninen skulle gnaga på den.
Pellets
Ger du din kanin pellets är det viktigt att fodret är avsett just för kaniner. Undvik fröblandningar eller foder för andra djur då det har fel sammansättning. Även pellets ska ges i begränsad mängd, läs alltid på förpackningen för att inte riskera att din kanin blir överviktig eller får dålig mage.
Att undvika
Undvik helt att ge kaninen smakbitar från din egen tallrik. Även söta bär och frukter ska ges i ytterst begränsad mängd om det ens är nödvändigt. Saltstenar och extra vitaminer är ofta inte heller nödvändigt om kaninen i övrigt får en balanserad kost.
Gnagmaterial
Kaninens tänder växer kontakt men slipas ner när den äter grovt hö och knapriga pellets. Trots det är det ändå viktigt att förse kaninen med grenar och gnagpinnar för att ytterligare säkerställa att tänderna inte blir för långa.
Kaninbur
Kaninen är en springare och har mycket energi som den behöver få utlopp för. En kaninbur bör vara minst 70 x 100 cm så djuret har möjlighet till aktivering. Har du flera kaniner ska du också ha en större bur. (För exakta och uppdaterade mått kolla på jordbruksverkets hemsida).
Placera buren på en torr och sval plats så mår kaninen bäst. Har du en utomhusbur måste kaninen ha möjlighet att komma undan solen. Temperaturen mellan 16-21°C är optimala, över 25 grader är risken stor för värmeslag som kan vara dödligt.
Bohålor och hus
Kaniner är ett djur som hellre flyr än slåss och de behöver därför plats att både gömma sig och spana efter faror. Ett bra kaninhus där taket fungerar som en sittplats är perfekt. Annars kan en hylla fungera lika bra. Tänk på att ju fler kaniner du har dess större spaningsplats och gömma behöver du.
Bottenströ
Burens botten ska vara täckt av ett mjukt, dammfritt och ogiftigt bottenströ, ex alspån eller halm. För att underlätta städningen kan du ha en tidning eller liknande längst ner så är det bara att lyfta ur allt strö när det är dags för storrengöring. Tänk på att kaniner är bra på att tugga så använd bottenmaterial som inte skapar långa trådar, ex frottéhanddukar, som kan fastna i tarmarna eller magen.
Bomaterial
Kaniner vill gärna bygga hålor och bon åt sig så se gen möjlighet till det med olika bomaterial. Hö och halm är bra eftersom det kan flätas ihop men det finns en mängd andra material också. Gemensamt är att de är lätta att bygga av.
Toalett
Kaniner går att få rumsrena relativt lätt. Placera en toalett i burens ena hörn och fyll den med strö som uppmuntrar kaninen att gräva. För att lära den så använd nerkissat strö som du låter ligga samtidigt som övriga buren städas noggrant. Kaninen lär sig snart var den ska gå på toa genom lukten. Var sedan noga med att tömma lådan varje dag så kommer sin älskling fortsätta använda den.
Leksaker och aktivering
Kaniner är mycket aktiva och att inreda med olika tunnlar, hyllor och leksaker kommer göra att du alltid har ett nöjt husdjur. Kaniner vill även gräva så placera gärna en låda med sand i buren.
Utomhusbur och hage
Kaniner kan bo utomhus året runt men ska då ha en väl anpassad bur för detta. Utomhusburen ska stå på upphöjda ben för att undvika markkyla samt ha ett isolerat hus där kaninen kan ta skydd. Har du kaninen ute under vintern så undik att ta in den i huset då det kan påverka djurets vinterpäls.
Oavsett årstid bör marken där buren står vara väl dränerad för att minska väta. Vid kyligt väder ska kaninen ha varmt vatten minst 2 ggr/dag för att inte frysa.
Tänk på att kaniner är mycket utsatta för rovdjur som räv, rovfåglar och även katter så ha en bur med nätat tak för att skydda din älskling.
Skötsel av kanin
När du lyfter upp din kanin använd båda händerna, en under bakbenen och en runt bröstkorgen mellan frambenen. Detta skyddar kaninens rygg och ger dig kontroll så du inte råkar tappa djuret. Träna tidigt på att hantera din kanin så den blir van, det underlättar även när du ska sköta om den samt skapar en starkare band mellan er.
Kastrering
En kastrerad kanin blir ofta mycket lugnare, oavsett om det är en hane eller hona. Det förhindrar också att kaninen skvätter lika mycket för att revirmarkera samt minskar bråk och osämja. Hos honor förebygger kastrering en del livmodersjukdomar. Kastrera din kanin när den blivit könsmogen, vanligen runt 4-5 månader.
Tänder
En kanins tänder växer konstant och de behöver alltid ha tillgång till tuggleksaker och tuggträ för att hålla dem i rätt längd. Grenar, bark, pinnar och rötter är perfekta att gnaga på. Komplettera gärna med specialframtagna dentaltugg för att ge kaninen både tuggmöjligheter och lite extra godis.
Klor
Liksom tänder växer kaninens klor hela tiden. Ofta slipas de när kaninen leker och rör sig men vid behov måste du klippa klorna. Använd en anpassad klosax för smådjur så minskar risken för att klorna spricker.
Päls
Kaniner finns i en mängd olika varianter och färger. Pälsen kan vara kort och tjock eller riktigt lång. Att borsta och trimma pälsen är väldigt viktigt. Tovor bildas gärna i armhålorna på kaninen och kan börja skava och ge blödande sår. När du myser och gosar med din kanin passa på att känna igenom kroppen och pälsen. Börja borsta/karda tidigt så kaninen vänjer sig och ser det som en del av mystiden.
Öron, ögon och nos
Irriterade ögon, öron och nos hos din kanin kan ha flera anledningar. Ofta beror det på bristande hygien i buren. Var noga med rengöringen och sök vård om du märker att det rinner vätska eller samlas orenheter.
Aktivera och stimulera din kanin
Kaniner är mycket intelligenta djur och det är ofta inga problem att lära dem olika trick. Kaninhoppning är en mycket populär sport, läs mer här, som ger både dig som ägare och kaninen bra stimulering och aktivering.
Fodersök
Att få leta och jaga sin egen mat är också ett bra sätt att aktivera och stimulera din kanin på. Använd exempelvis leksaker som höbollar, aktiveringskulor och gnagrullar för att ge din kanin en riktig utmaning. Du kan också hänga upp maten eller gräva ner den i en gömma.
Närhet
Att gosa och kela med din kanin är också en form av stimulering. Kaniner tillbringar i det vilda ofta stor tid med att tvätta och mysa med sin familj så ta dig den tiden att leka varje dag. Se bara till att alltid ha uppsikt så kaninen inte skadar sig eller gnager på sådant som kan vara farligt.
Promenader
Ta gärna promenader med kaninen. Börja med att vänja den vid att ha sele på sig och sedan vid att gå i koppel. Ta det lugnt medan ni vänjer er så kommer du ha stor nytta av det i framtiden.