Utfodring av marsvin
Marsvin är rena växtätare och vill gärna beta och äta gräs. De föredrar att äta under eftermiddagar och kvällstid. Att ha marsvinet ute under sommaren i en säker marsvinsbur är ett bra sätt att låta djuret riktigt njuta av den varma årstiden. Under vintern ska marsvinet få hö och det bör utgöra minst 80% av dess kost. Se till att marsvinet har fri tillgång till hö så den kan äta när den är hungrig. Komplettera med grönsaker och marsvinspellets.
Förutom hö vill marsvinet ha färska grönsaker med mycket C-vitamin. Vitkål, broccoli, blomkål, nässlor, persilja, paprika, kålrot, salladskål och blad från fruktträd och maskrosor är bra och smakrika grönsaker. Variera grönsakerna varje dag och vid behov komplettera med C-vitamintillskott för marsvin.
Marsvin, liksom alla andra djur, är mycket förtjusta i söta frukter, bär och bröd. Var försiktig med dessa godsaker då risken är att ditt marsvin ratar hö och grönsaker till förmån för sötsakerna. Ge det som belöning nån gång då och då.
Byt inte ut specialanpassat marsvinsfoder/pellets mot exempelvis kanin- eller hamsterfoder. Marsvin behöver mycket C-vitamin och folsyra och detta är väl avvägt i deras eget foder men inte i andra smådjurs. Undvik även gnagar/smådjursblandningar då dessa ofta innehåller mycket fett vilket är direkt skadligt för marsvinet.
Mat- och vattenskål till marsvin
Det finns en mängd olika varianter av matskålar på marknaden men det bästa är en skål som är anpassad just för marsvin. Lagom hög och gärna i tung keramik så marsvinet inte välter ut innehållet eller gnager sönder skålen.
Vatten är enklast att ge via vattenflaskor som sätts fast på burens galler. Många flaskor har stålpip vilket förhindrar att marsvinet gnager på den och förstör den. Rengör alltid mat- och vattenbehållaren dagligen.
Det viktiga höet är enklast att ha i höhäckar. Se till att dessa alltid är välfyllda och ha gärna mer än en höhäck/bur.
Bur till marsvin
Att välja och inreda marsvinets bur är riktigt roligt. Marsvin vill bo tillsammans med andra marsvin, introducera dem när de är små så minskar risken för bråk, särskilt om du har flera hanar. Har du en hane och en/flera honor så kastrera dina djur om du inte är beredd på att ta hand om massa ungar.
Marsvinet vill gärna ha lugn och ro, god ventilation utan att det drar samt en plats som inte är för varm. Har du andra djur som hund eller katt se till att de inte kan komma nära buren och på så vis stressa ditt marsvin.
Marsvinsburen bör vara i stål, plast eller glas, material som tål att marsvinet tuggar på det samtidigt som det medger luftgenomströmning. Ha gärna ett gallertak på buren och undvik skarpa kanter. Ha minst 50 x 60 cm golvyta/vuxet djur, gärna mer då marsvinet vill röra på sig.
Bohålor och hus
Marsvin vill sova på en skyddad plats så att ha ett hus eller en bohåla rekommenderas, gärna ett där flera djur får plats tillsammans.
Bottenströ
Burens botten ska vara täckt av ett mjukt, dammfritt och ogiftigt bottenströ. För att underlätta städningen kan du ha en tidning eller liknande längst ner så är det bara att lyfta ur allt strö när det är dags för storrengöring. Tänk på att marsvin är bra på att tugga så använd bottenmaterial som inte skapar långa trådar, ex frottéhanddukar, som kan fastna i tarmarna eller magen.
Rengöring
Buren ska kontrolleras dagligen och rengöras för att dina marsvin ska hålla sig friska. En storrengöring bör göras minst en gång/vecka utöver den dagliga tillsynen. Tecken på att buren är smutsig kan vara att ditt marsvin får rinnande ögon och nos eller sår på trampdynorna från att ha gått runt i fuktigt bottenströ.
Skötsel av marsvin
När du lyfter upp ditt marsvin använd båda händerna, en under bakbenen och en runt bröstkorgen/buken. Detta skyddar marsvinets rygg och ger dig kontroll så du inte råkar tappa djuret.
Tänder
Marsvinets tänder växer ständigt och det är viktigt att ha flera tuggleksaker och dentaltugg för att djuret ska kunna slipa ner dem. För långa tänder kan göra riktigt ont och i värsta fall leda till att marsvinet slutar äta. Även en bra mängd gräs och hö slipar tänderna så var noga med att detta utgör huvudkosten för marsvinet.
Päls

Marsvin finns i en mängd olika varianter och färger. Pälsen kan vara kort och tjock eller riktigt lång. Att borsta och trimma pälsen är väldigt viktigt. Tovor bildas gärna i armhålorna på marsvinet och kan börja skava och ge blödande sår. När du myser och gosar med ditt marsvin passa på att känna igenom kroppen och pälsen. Börja borsta/karda tidigt så marsvinet vänjer sig och ser det som en del av mystiden.
Öron, ögon och nos
Irriterade ögon, öron och nos kan ha flera anledningar. Ofta beror det på bristande hygien i buren. Var noga med rengöringen och sök vård om du märker att det rinner vätska eller samlas orenheter.
Klor
Liksom tänder växer klorna hela tiden. Ofta slipas de när marsvinet leker och rör sig men vid behov måste du klippa klorna. Använd en anpassad klosax för smådjur så minskar risken för att klorna spricker.
Aktivera och lek med ditt marsvin

Vilda djur tillbringar en stor del av sin tid med att leta mat. För att stimulera ditt marsvin kan du använda dig av olika aktiveringsleksaker som simulerar just matletande. Du kan även gömma godbitar i buren och låta marsvinet leta upp dem.
Att ha en stimulerande miljö i buren är också viktigt. Tunnlar, plattformar, leksaker, olika hus och klättringsmöjligheter är bra sätt att aktivera ditt marsvin på.
Förutom de rent fysiska är du den absolut viktigaste delen. Marsvinet är extremt socialt och att klappa, gosa, gå på promenader och vara med ditt djur är väldigt viktigt.