Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Ta hand om dina akvarieväxter

 

Att ha växter i ditt akvarium är inte bara en vacker dekoration och fungerar även som skydd för dina fiskar och bidrar till att skapa balans i vattnet. När fiskarna producerar avfall tas det upp av växterna som näring, växterna å andra sidan bidrar till syre och håller akvariet fritt från alger. 

 

Vilka växter passar i mitt akvarium?

Det kan vara svårt att veta vilka växter som passar i akvarium och vilka som är direkt olämpliga. En del tecken på att växten är avsedd att leva under vatten är;

 • Bladen är mjuka och lite transparenta
 • Stjälken är mjuk
 • Blad och stänglar faller neråt när de inte är i vatten, de behöver vattnet support för att lyfta
 • Växten har mindre klara färger

Detta stämmer såklart inte alltid men kan vara en bra första kontroll. Det omvända gäller då för växter som inte ska leva under vatten och troligen bara kommer ruttna efter ett tag.

 

Plantera nya växter

Skölj av växten noga innan den stoppas ner i akvariet. Ta bort krukan och fyllnadsmaterialet, enklast är att göra det under rinnande vatten eller i en skål med vatten. Har växten väldigt långa rötter utanför krukan kan de klippas bort men var noga med att inte skada huvuddelen av rotsystemet. En bra längd är ca 3-4 cm. 

Klipp bort gamla och skadade blad så ger du växten de bästa förutsättningarna för att växa sig starka och friska. 

Sätt ner växten diagonalt i botten, det gör att den sitter bättre och det är lättare att dra bort handen eller pincetten om du använder en sådan. 

 

Rätt ljus

Akvarieväxter behöver ljus för att leva och det är därför mycket viktigt att ha rätt ljuskälla till ditt akvarium. Man brukar utgå från vilket PUR-värde ljuskällan har, dvs hur användsbart ljuset är för växterna. Vanligt kontorsbelysning har som exempel ett lågt PUR-värde medan akvariebelysning har ett högt. 

Akvarielampor slits och ska bytas ut årligen för att ge så optimalt ljus som möjligt. Du ska även vara noga med hur länge ditt akvarium utsätts för ljus. Använd en timer och ställ in den på mellan 6-12 timmar beroende på årstid, vilka fiskar och vilka växter du har. För lite eller för mycket ljus kan vara direkt skadligt så prova dig fram.

 

Växtgödning

Akvarieväxter, liksom andra växter, behöver förutom rätt mängd ljus även lite extra boost i form av olika näringsämnen. En del kommer från fiskarnas avföring och den andra delen tillsätts via växtnäring.

Att inte tillsätta näring algerna en boost och du har snart ett stort problem där du i värsta fall måste slänga alla växter och starta om akvariet på nytt. 

Det finns olika sorters näring, sådana som tillsätts direkt i vattnet och sådana som kan stickas ner i bottenmaterialet. Den förstnämnda kategorin behöver ofta tillsattas dagligen eller flera gånger i veckan medan den senare långsamt löses upp och ger näring över tid. 

 

Trimma och ansa

Trimma växterna regelbundet så slipper du ett kaos av växter. Vissa växter är mer dominanta och snabbväxande och utan trimning finns det risk för att de tar över hela akvariet. 

Använd en vass sax som ger raka och fina snitt. Stängelväxter kan du klippa av i den höjd du tycker är bra. Är skottet fint och du har utrymme är det inga problem att plantera ner det i botten, snart har nya rötter bildats. 

Alla skadade och döda blad/växter plockar du bort direkt. De kommer bara stjäla energi från resten av plantan. Var inte rädd för att klippa för mycket, växter är ofta tåliga och ju mer du trimmar ju kraftigare blir de delar som är kvar. 

 

Byt vatten

Byt vatten regelbundet i akvariet. En bra inriktning är att varje vecka byta ut ca 20% av vattnet i akvariet. Tillsätt rätt mängd växtnäring efter bytet och se dina växter frodas.

Algproblem

Ett av de allra vanligaste bekymren man har är alger och algproblem. Varför man får alger är det första man ska ta reda på. Här är några vanliga orsaker:

 • För ljust - Akvariet står så att dagsljus faller på det helt eller delvis. 
  Åtgärd: Flytta eller skärma av akvariet från dagsljuset.

 • Övermatning - det är mycket vanligt att man matar för mycket.
  Åtgärd: Minska på maten till hälften per måltid. Matar du en gång om dagen - dela upp det på två.

 • För lite växter - Ofta har man för lite växter i akvariet.
  Åtgärd: Fyll på med fler växter. En växtkvist per 1-2 L vatten. (Tänk på att en växtkruka oftast motsvarar 4-5 växterkvistar. 54 L = 6-7 krukor)

 • För få vattenbyten - Det är lätt hänt att glömma bort när man bytte vatten senast. 
  Åtgärd: Sätt en lapp med datumet för vattenbytet intill eller på akvariet. Ju mindre akvarium desto tätare byten. Se mer på Vattenbyten.

 

Det finns många fiskar som gärna äter alger. Algätande malar (Ancistrus, plecostomus, siamensis, otosinclus, vanlig algätare) är alla goda algätare.

Otocinclus rekommenderas till mycket små akvarium medan plecostomus-varianterna behöver akvarium på 300 L eller mer. De äter alla vanliga gröna alger, medan siamensis även ger sig på tofs alger och andra tuffare alger. Ingen av dem kan dock leva uteslutande på alger utan måste få fodertillskott.

Ungfödande tandkarpar t ex molly och platy är också duktiga på att gnaga bort alger. Framför allt på växterna.

Det bästa sättet att hålla algerna i schack är att förebygga. En timer på belysningen så lampan tänds senare på dagen, mer växter och tätare vattenbyten är alla goda förebyggare.

Läs gärna vår kompletta guide för alger i akvariet.