Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Kaninhoppning

Kaninhoppning en stimulerande och rolig sport för både dig och din kanin. Liksom agility för hund går kaninhoppning ut på att djuret ska ta sig igenom en förbestämd bana genom att hoppa över olika hinder. Att träna kaninhoppning är inte bara en bra fysisk aktivering utan främjar också bandet mellan dig och din kanin.

 

Kaninhoppning - Olika grenar

  • Rak bana
  • Krokig bana
  • Höjdhopp
  • Längdhopp

 

Att börja med kaninhoppning

Att träna kaninhoppning kräver stort tålamod av dig som ägare. Även om alla kaniner kan hoppa är det inte alla som tycker att det är kul och att försöka tvinga ett djur som inte vill är inte roligt för någon.

Steg 1: Låt kaninen vänja sig vid att ha sele.

En mjuk och skön sele är första steget i kaninhoppning. Kaninen kommer behöva vänja sig vid ett koppel som stramar och att känna av hur den ska röra sig. Lämpligt är att börja träna vid ca 3 månaders ålder och i en miljö som är lugn.

När kaninen är bekväm med sin sele är det dags att börja vänja den vid att gå i koppel. Dra inte i kopplet utan låt till en början kaninen bestämma. När den har vant sig börjar du försiktigt styra den.

Selen och kopplet får inte ge en negativ känsla. Alla våra selar och koppel för smådjur hittar du här.  


Steg 2: Lär kaninen kommandon

Kaniner är smart och mycket läraktiga djur så börja med de enkla kommandona "Framåt" och "Stanna". En lite puff mot baken samtidigt som du ger ordern är ofta mer effektivt än att försöka dra kaninen framåt i kopplet.

För att få den att stannan använder du kopplet men utan att rycka, låt kaninen känna ett milt motstånd. Ge kaninen uppmuntran och belöna när den gör rätt och börja med kortare träningslektioner så djuret inte tröttnar. Använd gärna en klicker i din träning och ha mumsigt belöningsgodis avsett för kanin redo. 


Steg 3: Hoppa

Börja med väldigt låga hinder och låt kaninen nosa på det och undersöka i sin egen takt. Ge sedan kommandot "Framåt". Om kaninen hoppar över hindret ska den berömmas. Om den inte förstår kan du hjälpa till genom att puffa mot baken eller lyfta över den. Kaninhinder hittar du här.

Upprepa detta tills kaninen känner sig säker och höj därefter hindret. Liksom all träning börjar du långsamt så kaninen i tröttas ut eller tycker det blir tråkigt och läskigt. 

Lycka till!

 

Kaninhinder för dig och kaninen