Hundens fysiologiska uppbyggna är som den nära besläktade kusinen vargen, det är därför mycket viktigt att kosten är så likt en vargs föda som möjligt. En hund skall äta kött, fett och ben som huvudföda precis som rovdjuret vargen. Kolhydrater bildar hunden själv från aminosyrorna i köttet vid behov och är därför inte nödvändiga i kosten. Att likna den naturliga kosten är något Standardt strävar efter. Det är utifrån den naturliga kosten som hunden bildar sin näring för att överleva, men det finns en väsentlig skillnad mellan en tamhund och ett vilt rovdjur. Vi utfodrar våra hundar varje dag, och därför kan vi inte ge lika kraftig mat, för att hunden fortfarande lagrar sin näring precis som de vilda jägarna gör. Är du nyfiken på Standardts sortiment av hundfoder och kosttillskott så erbjuder vi nästintill hela deras produktlinje hos oss både i vår fysiska butik och online med hemleverans. Saknar du något ur Standardts sortiment så tar vi gärna hem det åt dig.
Alla Standard hundfoder tillverkas idag av Spannfod i Sverige. De använder så långt som möjligt Svenska råvaror och ingredienser till sina produkter men inte alltid med Svenskt ursprung. Dock har Standardt mycket höga krav på sina råvaror och kontrolleras av både tullen, jordbruksverket med flera.
I dagsläget erbjuder Standardt hundfoder inget specifikt valpfoder utan enligt deras filosofi så ska valpens kost bestå av samma ingredienser oavsett ålder - däremot med anpassad daglig giva och intag.
Alfalfa, Alger, Betor, Betmassa, BHA, BHT, Biprodukter, DL-methionin, Dikalciumfosfat, Dioxiner, Enbär, Fond, Fisk, Frukt, Frön, Fytinsyra, Färgämnen, Glukosamin, Gluten, Grönt te, Hydrolyserade råvaror, Kardborre, Kli, Konserveringsmedel, Korn, L-Taurin, L-Karnitin, L-lysin, L-Metionin, Linfrö, Läkemedel, Lök, Majs, Monokalciumfosfat, Mjölksyrad Kalk, Oxalsyra, Oxider, Potatis, Potatisprotein, Pollen, Raps, Ringblomma, Rotfrukter, Råg, Smaktillsatser, Skal, Skaldjur, Socker, Soja, Sulfater, Syntetiska aminosyror, Tomat, Trikalciumfosfat, Vegetabilisk oljor, Vegetabilisk proteinisolat, Vete, Vetekli, Vitkål, Vitlök, Ärtor, Ärtprotein, Äpple, Örter, Örtextrakt. Ovanstående ingredienser anser Standart inte höra hemma i en köttätares diet.
Standardt erbjuder även en komplett vitamin- och mineralserie för både hund och katt för dig som gör egen mat och för hundar och katter som kräver lite extra på grund av eller efter sjukdom. Så som till exempel vid rehabilitering eller i förebyggande syfte. I Standardt kosttillskottserie för hund och katt har vi ett gäng fantastiska produkter så som exempel kosttillskott för dig som lagar egen mat till hund och katt men behöver komplettera med fullständig vitamin & mineralmix. Utöver Standardts kosttillskott så hittar vi även ett par vårdande produkter som exempelvis Standardts tassalva och Standardt schampo. Även deras kalksalva är en fantastisk produkt vi många gånger använder själva. Är du mer nyfiken på Standardt hundfoder och torrfoder så kan du läsa mer under respektive produkt.
Vad är Standardt metoden?
STANDARDT METODEN - till ett friskt liv
Problem som uppstår på våra hundar har olika lång läkning och rehabiliteringstid. Mycket sällan försvinner problem på några veckor utan det kan ta upp till ett 1 år eller mer. Inget är en quick fix och det krävs en del av matte och husse.
Det tar upp till 8 -10 veckor efter infasning av fodren innan kroppen till fullo tar upp all näring under förutsättning inga bakslag tillkommer. Infasningen kan pågå i allt från 4 veckor till 12 veckor beroende på hundens problem. Samma gäller tillskott om de ska tillföras befintlig kost eller kosten ska förändras till lagad eller som extra näring. Tre måltider jämt fördelat under dagen ger en bra energi och näring. ( kl 7-8, kl 15-17, kl 21-22)
Om hunden ätit eller äter allergifoder, elimineringsdieter, provokationsdiet eller haft immunförsämrande medicin, kortison mm under lång tid har hunden ett försämrat immunförsvar och vi behöver gå mycket långsamt fram i vår förändring av kosten.
Hudbehandlingen, om det är hudproblem som ska åtgärdas går hand i hand med kostens process.
När huden ser bra ut, det är då det verkliga arbetet att stärka upp påbörjas. Att vara extra noga och inte tro att nu är det bra utan fortsätta med hudbehandlingen regelbundet, noggrant och varje dag. Vid fällning och vid löp(hormonella perioder) är det extra viktigt eftersom kroppen kräver mer näring vid dessa tidpunkter.
Något som är bra att ha i minnet.

Nu följer ett långt inlägg med olika tillvägagångssätt för råd vid hudproblem.
Hundar med diagnoser och hudproblem som Atopiska utslag, Allergi, hudinflammationer, hudinfektioner, eksem, hotspot, svamp, öronproblem.

STEG 1
ALLT godis ska tas bort, torkat i alla former eftersom det innehåller koncentrerat protein och histamin med höga värden ex, torkad kyckling, lever, kött i alla naturliga former,
torkade öron, tjurmuskel, knorrar alltså allt med koncentrerade proteiner i.
Det bästa att ge som godis när problemen uppstår är ett foder som innehåller högst 20 % protein i torr form och proteiner som är fullvärdiga inte från vegetabilier. Äter hunden redan ett sådant torrfoder är det detta som ska ges som godis.
Klarar hunden att äta märgben utan kött är det bra. Hundar med magproblem kan detta vara svårt för och då gäller det endast att ge torrfoder med lågt protein som godis.

Ges foder som innehåller ärtor, bönor, linser, fisk, tomat, äpple, päron, alger, linfrö, säd, vegetabiliska oljor måste dessa foder bytas.
Och om maten ni ger har högt råprotein i sitt innehåll i torrfodret eller färskfodret ska dessa proteinerna minskas.
Oavsett vad för foder ni ger ska fodret ges med 3 mål per dag, 7-8 på morgonen, 15-17 på eftermiddagen och vid 21-22 tiden.
Näring och energi blir jämnt fördelat och tas upp bättre eftersom portionerna är mindre.
Ges torrfoder kan även det ges uppblött med hälften vatten som sugits in innan servering för en lugnare magmiljö.
Fodret förbearbetas när det är fuktigare och hjälper magsaften med nedbrytningen som är skonsamt för magsäcken.
Det är givetvis viktigt att hunden äter sin mat (nuvarande foder) och om inte får hunden inte i sig den näring den behöver för att kunna bli frisk.
Har hunden magproblem är det dessa som först ska åtgärdas. Om det är dålig matlust, illamående, äter gräs-pinnar, kräks galla mm tillför Standardt PH Balans enligt rekommendation till hundens vikt.
Har hunden diarre används även Standardt Mage.
Vid magproblem 5 mål per dag. kl 7, kl 11, kl 15, kl 19, kl 22.
Äter inte hunden på morgonen är det viktigt med ett sent mål och här kan Standardt PH Balans tillföras för att lugna magsaftproduktionen.
OBS!!!!!
Äter hunden mediciner ska de enligt veterinärs ordinationer fullföljas. Det är mycket viktigt.
Mediciner fasas ut när hudproblemen är borta och i samråd med veterinär.

PARALLELLT med STEG 1
Hudbehandling
Sedan följer saltvattenskölj och bad. Varje dag och vid akuta angrepp på huden där utslag, eksem mm finns. Hudbehandlingen ska finnas med i den dagliga skötseln tills hunden är fri från sina besvär.
Schamponera med Standardt Läkotvätt vid behov, hur du gör och när du ska göra det står på flaskan.
1 liter vatten + 1,5 tsk salt som koka. Sköljs ljummet på kroppen, ljumskar mm, i öron, tassar och på områden där huden är påverkad.
Utslagen smörjs med Standardt Kalksalva varje dag och flera gånger varje dag vid behov tills utslagen har läkt. Sårskorporna som bildas ska tas bort innan och efter sköljning så att såren kan läka inifrån, torkas väl och smörjs med Standardt Kalksalva därefter.
TASSARNA sköljs som kroppen varje dag, torkas noga och väl och smörjs med Standardt Kalksalva flera gånger per dag tills de är återställda sedan följer underhåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen. Trampdynor återfettas med Standardt Tassalätt.
ÖRONEN fylls i örongången, mindre hund 1-2 ml, medelstor hund 3 ml och stor hund 4 ml med ljummet saltvatten, massera öronbasen. Låt hunden skaka ur örat och torka ytterörat noga. Upprepas dagligen tills örat återfått sitt normala skick. Medicin eller annat återfettande öronmedel tillförs vid behov om det är ordinerat av veterinär efter sköljning.
SNOPPEN sköljs på samma sätt med en spruta med ljummet saltvatten. Spruta in saltvattnet via förhuden, håll i förhunden och släpp ut saltvattnet upprepa 2 ggr i följd och 1 gång per dag tills snoppen är ren och inte visar symtom.
VULVA,LJUMSKAR, ARMHÅLOR, HAKA sköljs som kroppen varje dag, torkas noga och väl och smörjs med Standardt Kalksalva flera gånger per dag i vecken runt tills den är återställd. Därefter följer underhåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen.
ÖGON sköljs med ljummet saltvatten, fyll en bomullspadd med saltvatten och krama ut över ögat. Torka och upprepa minst en gång per dag till ögat är fint igen. Är medicin rekommenderad följs även dessa råd. Är huden påverkad under ögat kan man smörja med Standardt Kalksalva tills det är borta.

Håll päls och hud luftig. När den är det blir inte huden innestängd och man får bort fukt och väta och man slipper utslag, eksem och inflammationer.
Schamponera med Standardt Tvättalätt eller Läkotvätt vid utslag och behov , hur du gör och när du ska göra det står på flaskan.
Vid fällningen hjälper ni hunden genom att kamma , borsta och bada, torka noga gärna med fön för att underlätta fällningen och undvika utslag.
Badar hunden i insjöar ska ni duscha eller schamponeras, Standardt Tvättalätt av noggrant efteråt och torka väl, gärna med fön.
För att se mer ingående om hudbehandlingarna/pälsfällning finns en specifik information om detta här på vår Fb sida, bara att scrolla nedåt
Efter någon vecka när mattider och hudbehandling följts ser vi över hur hunden reagerat på denna första tid.
Här följer möjligt foderbyte eller tillskott som tillförs beroende på hur hunden mår i hud, tassar mm
Om vi börjar med foderbyte är det av yttersta vikt att börja mycket försiktigt. En hund med långvariga problem, varit medicinerad, haft olika dieter eller är i en hormonell fas som många unghundar är måste det gå väldigt långsamt för att kroppen ska ta upp den nya näringen sakta.
Näringsnivåerna är inte i balans och de kan reagera på väldigt mycket eftersom de är känsliga i denna fasen.
Vi gör oftast ett byte av mat under ca 8 veckor.

Om hunden har lever - njur - pancreasproblem ska inte fodret bytas och det ni kan följa av våra råd är endast hudbehandlingen. För att kunna ge hundar med dessa problem råd krävs en noggrann anamnes (historia av sjukdom mm) hur vi ska gå vidare för att få en frisk individ gällande hudproblemen är det kontakt med oss via mail och individanpassad kost som måste beaktas med noggrannhet utifrån hundens diagnos.


STEG 2
Torrfoder byte efter någon några veckas påbörjade konsultationer
Första vecka vid foderbyte
Byt ut 1/8 del av torrfoder till Standardt Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål
Andra veckan
Byt ut 2/8 delar av torrfodret till Standardt Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål
Tredje veckan
Byt ut 3/8 delar av torrfodret till Standardt Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål
Så här fortsätter ni vecka för vecka till allt är utbytt mot Standardt Mild.
Varje gång ni höjer och tar bort ursprungsmaten ska avföringen var fast och brun.
Därefter väntar man och ser hur kroppen utvecklas av maten och av hudbehandlingen.
Färskfoder balansering. Färskfoder innehåller viss näring som mineraler, vitaminer och i vissa fall tillsatta vitaminer och mineraler.

Inga ärtor, bönor, linser, fisk, tomat, potatis, äpple, päron, alger, linfrö, säd, vegetabilier (sallad, , kål) ska tillföras den lagade maten.
Oftast ger hundägaren 2% av hundens vikt när färskfoder ges.
Vid hudproblem och olika Allergidiagnoser behöver färskfoder givan minskas.
Börja med att minska köttintag till under hälften och tillföra överkokt parboiled ris och finriven kokt morot, 3 delar ris 1 del finriven kokt morot. Överkokt parboiled ris, vatten enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter på låg värme och lägg i den finrivna moroten de sista 10 minuterna.
10 kg hund, 3 mål per dag, se tiderna ovan
75 g färskfoder + 200 g överkokt parboiled ris och 25g finriven kokt morot + 1 tsk isterfett + 0,5 tsk Standardt Omega 3. Blanda väl.
Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 4 krm till hundens vikt 10 kg som fasas in med 1/4 del, 1 krm om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar, 2 krm om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.
20 kg hund, 3 mål per dag
150 g färskfoder + 400 g överkokt parboiled ris och 50 g finriven morot + 2 tsk isterfett + 1 tsk Standardt Omega 3. Blanda väl.
Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 8 krm till hundens vikt 20 kg som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.
30 kg hund, 3 mål per dag
250 g färskfoder + 600 g överkokt parboiled ris och 75 g finriven kokt morot + 3 tsk isterfett + 1,5 tsk Standardt Omega 3. Blanda väl.
Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 12 krm till hundens vikt 30 kg som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.
Varje gång ni höjer tillskotten ska avföringen var fast och brun.
OBS! Vid kyla, regn, aktivitet kan den totala mängden mat behöva höjas eftersom det kräver mer näring och energi vid kallare, fuktigare väder och vid aktivitet.
EGEN LAGAD MAT med , LÅGPROTEINKOST RECEPT – 15kg HUND, 3 mål per dag enligt tiderna ovan

INGREDIENSER
Köttfärs av viltkött eller/och lamm (även en viss del vom eller mald lever kan tillföras).
Parboiled ris ( ingen annan sort och överkokt.
Grönsaker (ex. morot)
Fett
Vitaminer och mineraler

Inga ärtor, bönor, linser, fisk, tomat, potatis, äpple, päron, alger, linfrö, säd, vegetabilier (sallad, spenat, kål) ska tillföras den lagade maten.

MÄNGD
(Använd ett köttslag i sänder)
150 g köttfärs eller 100 g färs + 50 g vom eller 25 g mald lever för att öka smaklighet
400 g överkokt parboiled ris
50 g kokta finrivna grönsaker, ex. morot (Vid övervikt ökar ni grönsakerna och minskar riset)
1 msk kvarg (Lindahls Naturell)
1 msk ister (Ica Maxi) eller Osaltat smör

TILLAGNING
Köttfärsen ska vara rå men (köttfärsen kan även kokas).
Använd köttbuljongen till riset enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter och lägg i den finrivna moroten de sista 10 minuterna.
Blanda väl alltihop köttfärsen, riset och grönsakerna.
Först när ingredienserna svalnat blandas tillskotten i.
Tillskotten ska fasas in under 4 veckor
Standardt fiskolja halv viktdosering
Standardt Immun eller Immun+ enligt viktdosering
Standardt kalk+ enligt viktdosering
ELLER
Standardt Laga Mat enligt viktdosering + Standardt Fiskolja enligt halv viktdosering
Utfodring (behåller normal kroppsvikt)
Kroppsvikt Beräknad fodermängd
2.5 kg ca 150 g
5 kg ca 250 g
10 kg ca 475 g
18 kg ca 700 g
27 kg ca 1100 g
36 kg ca 1300 g
OBS! Vid kyla, regn, aktivitet kan den totala mängden mat behöva höjas eftersom det kräver mer näring och energi vid kallare, fuktigare väder och vid aktivitet.
Hund med magproblem som äter specialfoder och det är ett fungerande foder för magproblemet byter vi inte detta.
Utan börjar att tillföra Standardt kalk+.
Tillför med halv dosering till hundens vikt, fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan. Därefter påbörjas infasning av Standardt Immun eller Immun+ med halv dosering som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.
Ingen ökning av tillskotten om inte avföringen är fast och brun.
I dessa fall kan det behövas kontakt med oss om ägaren vill försöka göra ett foderbyte men först efter att tillskott används i några månader.
Läs noggrant vad som kan passa in för din hund gällande råden om maten. Desto mindre förändringar som görs i kosten är det bästa när kroppen är i obalans och vid byte och omlagd kost är det lång infasning som gäller.

För att avsluta med en uppmaning .... DET TAR TID och kan vi inte nog påpeka att det tar tid.
Ju längre tid hunden haft problemen, medicinerats, haft olika dieter mm desto längre tid tar det att bli frisk. Det tar upp till 16 veckor för kroppen att kunna ta upp näringen till fullo. Bakslag kommer och går i början och speciellt vid fällning och vid löp.
Vi säger att det tar upp till 1 år innan näringsbalanserna är återställda och hunden är symtomfri om inget oförutsett inträffar på vägen.

Som ni alla kan se är det noggrann koll varje dag av hud och behandling för att uppnå ett bra resultat. Och är huden fin ska den ändå behandlas regelbundet en gång i veckan för att bygga upp skyddet i huden som stärker mot yttre påverkan. Regelbundna bad, Standardt Tvättalätt för att hålla hud och päls fräsch är mycket viktigt.
Vet du inte vilket hundfoder eller kosttillskott du skall köpa till din hund eller katt i standarts sortiment är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt hundfoder och kostillskott i Standardt sortiment oavsett problem. Standart hundfoder har fått goda omdömmen av vår egen testpanel. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Vi är stolta återförsäljare för Standardt, köp standardt hundfoder billigt online eller i butik med gratis hemleverans.