Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Jag har en kräsen hund, hur får jag den att äta?

 

En kommentar som ofta hörs inom zoobranchen är "min hund är kräsen och äter inte vad som helst". Det kan vara frustrerande som djurägare att köpa hem nyttigt och bra foder som sedan ratas av den fyrbenta vännen utan synbar anledning. 

 

Varför vill hunden inte äta?

Hundar svälter inte sig själva på ren vilja utan det finns alltid en bakomliggande orska. Det kan vara så enkelt som att maten inte smakar bra eller har en oaptitlig/för svag doft, men kontrollera ändå alltid hundens mående innan du springer och köper nytt foder. 

 

Hur mår hunden, allmänstatus

Om du inte precis har bytt foder och hunden plötsligt slutar äta under flera dagar ska du uppsöka en veterinär. Det finns flera olika tillstånd som gör det jobbigt att äta såsom halsbränna, tandvärk, smärta  eller sjukdomar. Eftersom hunden inte kan tala om vad felet är måste du som ägare lära dig att läsa av din hund. Läs mer om hundens kroppsspråk och signaler här.

 

Vad får hunden utöver hundfoder?

Det är lätt att bli orolig när hunden inte vill äta, ändå är det vanligt att "kräsna" hundar har ovanligt gott hull om magen. En hund som får smakbitar vid bordet fyller gärna magen med dessa godsaker och är sedan för mätt för att orka sin egen mat. 

Tänk dig att du ger din hund sista biten av varmkorven, jämför sedan hundens storlek med sig sjäv och sedan hur stor korvbiten är i förhållande. Troligen är människomaten i förhållande till hunden väldigt stor, exempelvis motsvarar två skivor salami för en människa ca 4 stora kakor för hunden. 

Prata med familjen och sluta ge hunden mat utöver det foder den ska äta. När hunden lär sig att det inte hjälper att tigga kommer den till slut äta den mat som erbjuds. 

 

Allergi och överkänslighet

Hundar kan vara både allergiska och överkänsliga mot vissa typer av foder. Ofta syns detta på hundens avföring och dess kvalitet. En hund ska ha avföring 2-3 gånger/dag och den ska vara fast i konsistensen. Avföring som är kornig, rinnande, plötsligt ändrar färg eller kommer väldigt oregelbunden kan vara tecken på fel foder. 

Hundar kan inte uttrycka detta men de känner ofta av om något är fel. En hund ska inte heller ha gasig mage så om din älskling plötsligt börjar fisa mycket har den troligen fått i sig något olämpligt.

 

Kärleksrus och hormoner

Löptider påverkar både tikar och hanar, särskilt om hunden är ung. Det kan i vissa fall gå så långt att aptiten hamnar på andra plats över "livnödvändiga behov". Ofta går detta över när löptiden är förbi så ha koll på hunden och om det är vissa perioder en är orolig och aptitlös. 

 

Stress och inaktivitet

Har du flera hundar? Vid måltiderna kan konkurrensen vara stenhård vilket verkar stressande på hunden. Antingen kastar den i sig maten eller så viker den sig och äter inte alls. Se till att hunden har en lugn miljö och servera dina hundar på olika platser. 

En valp har mycket att lära sig och särskilt första tiden i en ny familj kan aptitetn påverkas. Det är ofta inget att oroa sig över men går det flera dagar och valpen inte äter tala med en veterinär eller med uppfödaren. 

Är din hund understimulerad? Ett stillasittande liv påverkar hunden i lika stor utsträckning som människan. En hund behöver röra på sig för att bygga upp en hälsosam aptit och det är viktigt att den inte bara får ta sig ett varv runt kvarteret utan också komma ut på långa promenader. 

 

Vad kan jag göra för att få hunden att äta?

  • Ha fasta matrutiner

  • Ge inte hunden "smakbitar" utöver det foder den ska ha

  • Byt till ett smakligare foder

  • Ha inte mat ståendes framme

  • Aktivera din hund mer, låt hunden "söka" efter maten så blir det en belöning

  • Träna och aktivera din hund mer, ökad energiförbrukning brukar ge ökad aptit