Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Vandra med hund

Att komma ut i skog och mark med din fyrbenta älskling är ett underbart sätt att tillbringa helgen eller semstern. Oavsett om du ser fram emot flera dagar i tält på fjället eller bara tänker dig en heldag i skogen är det viktigt att vara förberedd. 

Ha alltid med nummer till en veterinär och lär dig hur du aggerar om din hund stukar en tass eller blir ormbiten. Repetera den kunskapen ofta då det är lätt att glömma även de enklaste saker när olyckan är framme. 

Packlista för hund

Klövjeväska

Hundar tycker ofta det är roligt att få arbeta och att bära sin egen packning är perfekt. Tänk på att träna hunden innan ni ger er ut på vandring och packa inte mer än din hund orkar bära. En hundväska ska packas jämt på båda sidorna för att inte snedbelasta hunden, var beredd på att packa om den några gånger vartefter vikten ändras. Våra klövjeväskor hittar du här.

Foder

När ni vandrar gör hunden av med mer energi än hemma så packa ner lite extra foder. Låt hunden äta samma sak som den normalt sett gör så brukar maten inte vara några problem. Extra belöningsgodis är bra att ha med när ni efter en hård dag njuter av tältplatsen. 

Frysfoder kan hålla flera dagar om det förpackas rätt och våtfoder klarar sig bra i rumstemperatur. Tänk på att dessa foder väger mer än torrfoder så packa smart. Torrfoder kan mjukas upp med vatten så sparar ni på vikten. 

Använd reseskålar som går att fälla ihop och som väger lite. 

Vatten

Förhoppningsvis vandrar ni på platser där det är helt ok att dricka vattnet direkt från källan. Om du är tveksam uppsök en sportbutik och köp en liten vattenrenare. Sådana finns i flera olika utföranden men de minsta är smidiga och ger både dig och hunden skräp- och bakteriefritt vatten även om ni tar det direkt från sjön.

Om din hund är dålig på att dricka kan det vara bra att ta med vätskeersättning. Anpassa efter vädret, ju varmare det är dess mer vätska måste ni få i er. 

Använd ihopfällbara skålar eller skålar som är extra lätta under vandringen. Det finns även smidiga vattenflaskor för hundar som enkelt kan fästas utanpå din vandringsväska. 

Hundskor och regn/värmetäcke

Beroende på vilket underlag ni vandrar på kan det vara bra att ta med hundskor. Är terrängen stening och hårs eller om ni är ute på vintern är det extra viktigt att skydda din älsklings tassar. 

Att vandra i regn kan vara mysigt ett tag men en blöt hund blir lätt kall och stel i lederna. Ha med regntäcke och om du vet att temperaturen kan sjunka under 10 grader även värmetäcke

Halsband och/eller sele

Alla områden tillåter inte lösa hundar. Ha med skön utrustning som inte skaver även om hunden har på sig det länge. 

Tassvårdskit

Under vandringen är det viktigt att kontrollera hundens tassar regelbundet. Ta bort smågrus och stenar samt torka tassarna torra om de blivit blöta. Läs mer om tassvård här. 

Första-hjälpen-väska

Olyckor händer så lätt och du ska alltid ha med dig ett första-hjälpen-kit, både till dig själv och hunden, när du är ute och vandrar. Vi har sammanställt en lista över vad som är bra att alltid ha i Hundens apotek

 

Hur långt kan vi gå?

Nu när ni har packat vad ni behöver är det dags att välja vilken väg ni ska gå. Är planen att vara borta flera dgaar gör upp ett grovt schema för hur långt ni ska gå varje dag. 5-15 km brukar vara lagom både för hund och människa med packning.

Tänk på att ta många pauser och njut av naturen, fyll på med energi och framför alt få i er vätska. Får hunden vara lös i området vill den säkert utforska allt nytt och ta då av väskorna så den har rörelsefrihet och förstår att det är "rast, vila" som gäller. 

 

Får hunden vandra överallt?

Alla vandringsleder och områden tillåter inte att hunden är med, på andra ställen råder koppeltvång. Läs på innan ni ger er iväg och ha alltid med en skön sele/skönt halsband så blir turen mycket roligare. 

Även om området tillåter lösa hundar är det bra att tänka på djurlivet i området. Finns det renar, älg, lodjur och andra skogsvarelser som hunden inte är van vin kan det, för hundens säkerhet, vara skönt att ha den kopplad.

I fjällen finns många leder att gå och även stugor och hotell att ta in på. Boka i förväg så är du säker på att det finns plats. 

Checklista inför vandringen

  • Klövjeväska
  • Foder
  • Vatten
  • Hundskor
  • Regntäcke/värmetäcke
  • Tassvårdskit
  • Första-hjälpen-väska