Stäng
Snabb Leverans Snabb leverans 25 års erfarenhet av zoobutik & djuraffär25 års erfarenhet fri hemleverans Fri frakt från 500 kr | Telefon: 08-702 03 04

Enkla & Snabba tips för vardagslydnad med din valp & hund

Hundmöten

Många hundar tycker det är obehagligt och blir osäkra vid hundmöten, de vanligaste är att de börjar hoppa, skälla och försöker springa fram till den mötande hunden. Vad kan vi som möter denna hund göra för att det ska underlätta för den andra föraren?

Jag är säkert inte den enda som hört att man inte ska stirra in i hundens ögon för det är ett aggressivt beteende. Dock lär sig hundarna att människor pratar väldigt mycket med ögonen och håller kontakt på detta sätt. Däremot när hundar ser varandra i ögonen triggar de varandra och det är oftast då en osäker hund sätter igång och skäller och hoppar vid ett möte. 

För att underlätta för den andra hundföraren kan man i tidigt stadium söka uppmärksamheten hos din hund till dig, håll ögonkontakten så gått det går. På detta sätt visar din hund att den andra hunden inte behöver blir rädd, vi ska bara gå förbi.

En osäker hund visar i ett tidigt stadium att mötet är obehagligt. Det vanligaste är att han viker fram öronen, ställer upp svansen och ”går på tårna”. Jag ser ibland att när man börjar komma nära så saktar hunden in för att sedan ta sats och hoppa fram.

Att en hund blir osäker vid möten kan bero på väldigt mycket. Ifall man har en omplaceringshund som tidigare bott på Spaniens gator eller liknande kan det bero på att han inte är vana vid att gå på promenader tillsammans med en människa, att bara gå förbi en hund utan att undersöka honom/henne är onaturligt.

Däremot är det vanligt att när man får hem sin valp låter man honom/henne hälsa på var och varannan hund eftersom att han/hon behöver socialiseras. När hunden sedan blir äldre och man slutar hälsa på hundarna man går förbi börjar hunden tro att den mötande hunden kanske är farlig, eftersom att matte/husse inte låter honom gå fram. Det är då de flesta hundar blir osäkra vid hundmöten.

Det är svårt för mig att säga vad som är den bästa lösningen för din hund, du känner honom bäst och du lär dig vilka metoder som fungerar bäst. Däremot kan jag säga att oftast är den bästa lösningen att försöka söka ögonkontakt med din hund, alternativt muta med en stor godisbit.

 

Passivitetsträning

Att träna passivitet är inte alltid lätt men ifall man lyckas är det väldigt användbart. En hund som kan ta det lugnt och vila mellan övningarna orkar träna längre. Ungefär som när du sitter på jobbet och under fikat slutar du inte tänka på uppgiften du jobbat på, då blir du fortare trött och tappar lättare koncentrationen. Men hur tränar man hunden på att vila?

För att göra det så lätt som möjligt för sig bör man börja tidigt, det är svårare att träna in passivitet när hunden redan är stressad eller uppe i varv.

Det första jag fick höra om passivitetsträning var att man skulle gå ut i skogen och sätta sig på en stubbe och inte göra någonting. Bara sitta där, med hunden i koppel och vänta tills han la sig ner och började vila. Men hur ofta behöver hunden vila när man är i skogen på promenad? Det är en annan sak när man står där ute med 5 andra ekipage inför en spårträning.

Att sätta sig i skogen kan vara en bra början, men sen behöver man lägga till störningar. Mitt förslag är att åka buss och tunnelbana, om hunden blir nervös och vill hitta på något, be honom sätta eller lägga sig, då visar du att det inte ska hända något. Att åka tunnelbana och buss kanske inte verkar som mycket men för en valp eller unghund kan en tunnelbana lukta och verka konstigt och han kanske inte kan slappna av riktigt. När du ser att hunden börjar slappna av, ligger ner och hänger med huvudet och ser väldigt avslappnad ut kan du ge ett lugnt nästan lite tyst ”bra” eller ”duktiga du”, endast för att visa att detta är ett önskat beteende. Ifall han sätter sig upp och ber om godis så ignorera honom, ifall du ger honom godis vid det tillfället kommer du lära honom att tigga istället.

Nästa steg är att gå på kurser och få hunden att slappna av under teorin. Detta kan vara tufft för vissa, man sitter ofta trångt med ett gäng främmande hundar som verkar väldigt spännande. Försök få honom att lägga sig och ge sedan ingen uppmärksamhet över huvud taget. Prata inte med honom, titta inte heller på honom eftersom att man på så sätt söker hans uppmärksamhet. Däremot kan du göra som i tunnelbanan, när han lägger sig och slappnar av, ett tyst och försiktigt ”bra”.

Den viktigaste att tänka på är att du inte drar upp energin med rösten, ett lugnt beröm räcker längre än vad man tror. Bli inte heller irriterad på hunden om han inte verkar förstå vad du vill, få honom att lägga sig så har du tagit ett stort steg i rätt riktning.